Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.2°C19.1°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.2°C17.8°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C17.5°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C16.8°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C15.2°C
0 BF 76%
70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Εμφυλη βία εν έτει 1953
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Εμφυλη βία εν έτει 1953

133595118a.jpeg

Το ζήτημα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών δεν είναι φυσικά καινούργιο για την κοινωνία μας. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη ορατότητα των περιστατικών και ταυτόχρονα έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αρθρώνεται ο δημόσιος λόγος γύρω από αυτά. Θα θυμάστε σίγουρα πως, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι γυναικοκτονίες παρουσιάζονταν ως «εγκλήματα τιμής», με την έμφαση να δίνεται στα κίνητρα του δράστη και όχι στις συνέπειες στο θύμα.

Επτά δεκαετίες πριν, η κατάσταση ήταν απείρως χειρότερη. Ακόμα και σε προοδευτικά έντυπα, όπως η ΑΥΓΗ, οι (συχνότατες) ειδήσεις για τέτοια περιστατικά παρουσιάζονταν ως χιουμοριστικά ή «πικάντικα» νέα από την καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας. Στο απόσπασμα του μονόστηλου, ο συλληφθείς ξυλοκόπησε τη γυναίκα του γιατί θεώρησε (!) ότι τον κάλεσαν για ανάκριση επειδή αυτή έριχνε στους δρόμους τα «ακάθαρτα νερά».

Σε άλλη είδηση της περιόδου, ο δράστης φέρεται να «έσφαξε την ερωμένη του» μιας και τη «συνέλαβε αγκαλιασμένη» με στρατιωτικό. Είχε προηγηθεί η εκδίωξή της από το σπίτι που διέμενε, καθώς οι γονείς του δράστη και σπιτονοικοκύρηδες του θύματος δεν ενέκριναν τη σχέση της 19χρονης.

Θράσος μετά αμοιβής

Στο απόσπασμα της είδησης, ένας πολίτης εμφανίζεται ως… αστυνομικός σε κοπέλα που του άρεσε, προκειμένου να «την ελέγξει» και να του δώσει εκ νέου ραντεβού για την επομένη. Μάλιστα, το θράσος του έφτασε στο να ζητήσει και αμοιβή (!) για την ταλαιπωρία στην οποία την υπέβαλε - κι αυτό εντέλει οδήγησε και στη σύλληψή του.

Απαγωγή υποψήφιας 15χρονης νύφη

Με εξίσου πικάντικη και περιπαικτική διάθεση παρουσιάζονται και οι -συχνές, εκείνη την εποχή- «απαγωγές» από υποψήφιους γαμπρούς. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, η 15χρονη φέρεται να ενέκρινε την «απαγωγή» της - άλλωστε, και οι γονείς δεν επιδίωξαν την ποινική δίωξη του απαγωγέα.

Σεξιστικό unfair για Ελένη Βλάχου

Τέλος, βλέπουμε πως ακόμα και σχόλια της ΑΥΓΗΣ εύκολα κατρακυλούσαν στο επίπεδο ενός ανούσιου και σεξιστικού unfair. Το συγκεκριμένο στρέφεται εναντίον της Ελένης Βλάχου, η οποία είχε αναλάβει τη διεύθυνση της Καθημερινής το 1951, σε ηλικία 40 ετών.

Ξεκινά η δίκη Πλουμπίδη

Σε άλλες ειδήσεις, εντός του επόμενου μήνα ξεκινά η δίκη του Πλουμπίδη. Το δικαστήριο θα τον καταδικάσει σε θάνατο. Προσέξτε πως η ΑΥΓΗ καταγράφει, χωρίς απαραίτητα να υιοθετεί, τη θεωρία τής τότε ηγεσίας του ΚΚΕ, ότι τάχα ο Πλουμπίδης ήταν «προβοκάτορας και πράκτορας». Την ημέρα της έναρξης της δίκης, ο Πλουμπίδης θα φωτογραφηθεί στο πασίγνωστο ενσταντανέ όπου κρατά στα χέρια του την ΑΥΓΗ και δύο γαρύφαλλα. Η φωτογραφία αυτή κοσμεί ακόμα και σήμερα το γραφείο του διευθυντή της εφημερίδας μας.

Ο Πλουμπίδης εκτελέστηκε το 1954. Η αποκατάστασή του από το ΚΚΕ έγινε μετά θάνατον, το 1958.

Διαφημίσεις και υπερβολές

Και δύο διαφημίσεις. Στην πρώτη, φροντιστήριο ξένων γλωσσών διαφημίζει σε «επαρχιώτες» (!) μαθήματα δι’ αλληλογραφίας: «Για ολόκληρη τη Ν. Αμερική […] σας είναι απαραίτητα τα ισπανικά - πορτογαλικά - ιταλικά».

Η δεύτερη κερδίζει πιθανώς βραβείο υπερβολής αλλά και επιθετικού μάρκετινγκ. Στις τρεις μεγάλες ανακαλύψεις του 20ού αιώνα τοποθετεί τα αντιβιοτικά, την ατομική ενέργεια και την… αποσμητική ενέργεια (!) των καραμελών χλωροφύλλης. Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, φαίνεται πως η -γεμάτη σιγουριά- απόφανση της ρεκλάμας δεν συγκίνησε ούτε τις επιτροπές των βραβείων Νόμπελ ούτε και την ιστοριογραφία των επιστημονικών επιτευγμάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL