Τις ισχυρές ρίζες της Ακροδεξιάς και των εκφραστών της στην Κεντρική Μακεδονία ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, καθώς Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ κατέγραψαν υψηλά ποσοστά στις εκλογικές της περιφέρειες. Ιδιαίτερη σημασία έχουν, επίσης, τα εκλογικά ποσοστά των τριών ακροδεξιών κομμάτων στις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ζουν και εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα. Πρόκειται για τις λαϊκές γειτονιές της πόλης, οι οποίες είναι διαχρονικά αφημένες στην τύχη τους, κάτι που, όπως φαίνεται, αποτελεί πεδίο ανάδειξης των ακροδεξιών δυνάμεων.
Οι Σπαρτιάτες ξεπερνούν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κ. Μακεδονίας το πανελλαδικό ποσοστό του 4,64% που τους έδωσε την πέμπτη θέση. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης έλαβαν 4,98% και στη Β΄ Θεσσαλονίκης 5,21%, ωστόσο σε καμία περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας τα ποσοστά των Σπαρτιατών δεν ξεπέρασαν το 6%.
Η Ελληνική Λύση σε πανελλαδικό επίπεδο είναι έκτο κόμμα με 4,44%, ενώ στην Ημαθία έλαβε 8,21% και είναι τέταρτη, στην Α΄ Θεσσαλονίκης το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ήρθε πέμπτο με 7,97%, στη Β΄ Θεσσαλονίκης είναι τέταρτη δύναμη με 7,95%. Από τις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας η Ελληνική Λύση πέφτει κάτω από το 7% μόνο στη Χαλκιδική, όπου και έλαβε 6,3%.
Το κόμμα της ΝΙΚΗΣ, που πανελλαδικά έλαβε 3,69% και βρίσκεται στην έβδομη κοινοβουλευτικά θέση, κατέγραψε πολύ πιο υψηλά ποσοστά σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στον Νομό Πιερίας η ΝΙΚΗ έλαβε 9,15%, στο Κιλκίς 6,95%, στην Α΄ Θεσσαλονίκης 5,32%, στη Β΄ Θεσσαλονίκης 6,45% και στη Χαλκιδική 6,53%.
Σε σχέση με τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, αξιοσημείωτη είναι η εισβολή των Σπαρτιατών σε δυτικές συνοικίες της πόλης, όπου η δύναμή τους ξεπερνά το ποσοστό τους στην επικράτεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης κατέγραψαν 6,31%, στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου 6,64% και στον Δήμο Παύλου-Μελά 6,90%. Αντίστοιχα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Καλαμαριάς τα ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα των Σπαρτιατών είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το πανελλαδικό τους ποσοστό.
Η Ελληνική Λύση βρέθηκε στην τρίτη θέση στον Δήμο Παύλου-Μελά με 10,95%, στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης με 10,18%, στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου με 12,26%, ενώ στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών κατέλαβε την πέμπτη θέση με ποσοστό 8,16%. Από τη μεριά της, η ΝΙΚΗ κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό της από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης στον Δήμο Θέρμης, όπου έλαβε 7,63%.
Φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία παραμένουν εύφορο έδαφος για κάθε είδους ακροδεξιό μόρφωμα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε την κοινωνική παρουσία της Ακροδεξιάς στις περιοχές αυτές την περίοδο της προσφυγικής κρίσης αλλά και της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ιάσων Μπάντιος