Η 15η Ιουνίου «έκλεισε» ως η μέρα που θα διεξαχθεί το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.
Όπως και την προηγούμενη φορά, η θεματολογία της αναμέτρησης θα αφορά σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες οργανώνονται ως εξής:
- 1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
- 2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα
- 3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
- 4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
- 5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια
- 6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι συμμετέχοντες αρχηγοί θα έχουν δυνατότητα να «κλείσουν» με σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.
Ακόμα, τέθηκε στο «τραπέζι» η δυνατότητα υποβολής εκ μέρους των δημοσιογράφων μιας ερώτησης ελεύθερης επιλογής προς κάθε πολιτικό αρχηγό. Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση δεν κατέληξε σε απόφαση σχετικά με την παραπάνω πρόταση.
Σε αυτό το κλίμα και με αυτή την εκκρεμότητα, η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 14:00. Στην διαδικασία θα βρίσκεται εκπρόσωπος των δημοσιογράφων που θα ορίσουν τα έξι διαφορετικά κανάλια, προκειμένου να συζητηθούν ξανά και να οριστικοποιηθούν οι όροι διεξαγωγής του debate.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής πρότεινε μία τηλεμαχία μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών, όπως ζητούσαν και τα άλλα κόμματα, και άλλη μία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων.
Κόντρα στη δέσμευση Μητσοτάκη για τηλεμαχία μεταξύ μόνο του προέδρου της ΝΔ και του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Ιουνίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλάζιας παράταξης, Άκης Σκέρτσος δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 ότι η ΝΔ προτείνει ένα debate με πέντε πολιτικούς αρχηγούς.
«Εμείς πιστεύουμε ότι οι τηλεμαχίες, οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, είναι οξυγόνο για τη Δημοκρατία», επεσήμανε ο Άκης Σκέρτσος προσθέτοντας ότι «σήμερα που έχουμε τη διακομματική συνεδρίαση για το θέμα της τηλεμαχίας, εμείς προσερχόμαστε με θέση να γίνει η τηλεμαχία για όλα τα κόμματα που έχουν εκλεγεί από την τελευταία κάλπη».