Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.6°C35.2°C
3 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
32 °C
28.5°C33.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.0°C37.0°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.1°C31.4°C
2 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.3°C32.9°C
0 BF 25%
Εκλογές 2023 / Εκνευρισμός στο Μαξίμου για τον «μαρτυριάρη» Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές 2023 / Εκνευρισμός στο Μαξίμου για τον «μαρτυριάρη» Γεωργιάδη

13341464.jpg

Εκνευρισμό προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η επιλογή του Άδωνη Γεωργιάδη να «μαρτυρήσει» το σχέδιο εκλογής 180 γαλάζιων βουλευτών με σκοπό την αλλαγή του συντάγματος. Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου επέπληξαν τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. για την «αμετροέπειά» του, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες και οι αιχμές του Νίκου Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα προσυπέγραφε μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη σε σχέση με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Αναφέρθηκε δε στην πρόκληση των στελεχών της Ν.Δ. να αποφύγουν την «παγίδα της αλαζονείας» προτάσσοντας την ανάγκη να κρατήσει η παράταξη τα ποσοστά της για να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των «μεγάλων αλλαγών» και «τολμηρών μεταρρυθμίσεων» που έθεσε ο πρωθυπουργός τη βραδιά του εκλογικού θριάμβου περνάει από τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνη η Ν.Δ. στην αναθεώρηση του συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης κάλπης, η Ν.Δ. θα εξέλεγε 171 βουλευτές εφόσον ίσχυε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα εφαρμοστεί στις 25 Ιουνίου.

Αναθεώρηση άρθρου 16

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εστιάσει στην αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός είχε επικαλεστεί, μεταξύ άλλων, τη σχετική διαφωνία του Νίκου Ανδρουλάκη για να στείλει το μήνυμα ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, είχε υποστηρίξει μάλιστα πως «είναι μια τρέλα» να μην υπάρχουν ιδιωτικά ή μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ στη χώρα μας. Όπως είχε πει, δεν είναι δυνατόν «η Κύπρος να είναι κέντρο εκπαίδευσης και στην Ελλάδα να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, να φεύγουν τα παιδιά τα οποία θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό και να μην μπορούμε να προσελκύουμε φοιτητές».

Αλωση ιδιωτών στο ΕΣΥ

Η αναθεώρηση του συντάγματος αποτελεί προϋπόθεση για κατάργηση ή ριζική αλλαγή του ΑΣΕΠ. Ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είχε αναφερθεί, επανειλημμένα, στο ΑΣΕΠ, στο οποίο απέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, καθυστερήσεις στη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ με νοσηλευτές και γιατρούς. Δεδομένου όμως ότι οι γιατροί του ΕΣΥ εξαιρούνται από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ, δημιουργήθηκαν σύννεφα για τις προθέσεις της Ν.Δ.

Ούτως ή άλλως, στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Κ. Μητσοτάκη είναι η «αναμόρφωση» του ΕΣΥ, με αιχμή την είσοδο ιδιωτών και τη συγχώνευση νοσοκομείων. Ο πρωθυπουργός, σε κομματική εκδήλωση στις 2 Μαΐου, είχε σημειώσει ότι το μέλλον των δομών Υγείας δεν είναι εγγυημένο, καθώς πρέπει να δούμε «αν είμαστε καλύτερα να έχουμε μέσα σε ένα εύρος 30 χιλιομέτρων τρία νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν ή μπορούμε να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με έναν τρόπο που να είναι πιο αποτελεσματικός». Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο για την παράλληλη εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης έχει προαναγγείλει τη μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Η πρώτη κίνηση έγινε ήδη στο Ογκολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Σχέδια για άρση νομιμότητας

Προεκλογικά, ο Κ. Μητσοτάκης επανάφερε παλαιότερα σχέδιά του για αυστηρή εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που προβλέπει πρώτα αξιολόγηση και μετά μονιμοποίηση των νέων υπαλλήλων. Κομματικά στελέχη προβλέπουν ότι σε περίπτωση επίτευξης του στόχου των 180 κοινοβουλευτικών εδρών στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου αναμένεται να δρομολογηθεί η σύνδεση της αξιολόγησης με τη μονιμότητα στο Δημόσιο. Το 2014, εξάλλου, ο Κ. Μητσοτάκης, με την ιδιότητα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, θεωρούσε πως «είμαστε ώριμοι για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο». Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δε θεωρούν πως η πλειονότητα της κοινωνίας τάσσεται υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL