Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.3°C29.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.1°C30.6°C
1 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
30.0°C30.0°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.8°C28.6°C
1 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
27.3°C28.0°C
1 BF 44%
Ο Όρμπαν του Γέρακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Όρμπαν του Γέρακα

Η Νέα Δημοκρατία αρέσκεται να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «τραμπισμό α λα γκρέκα», όμως μόνο όταν επιδιώκει να διαστρεβλώσει τις θέσεις του για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία ή να παρουσιάσει το κίνημα των Αγανακτισμένων σαν τον ακροδεξιό όχλο με τα κέρατα που εισέβαλε στο Καπιτώλιο. Όταν όμως προσπαθεί να περιορίσει τις διαρροές από τα δεξιά και να ψαρέψει στα θολά νερά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες. Εξού και έχει αναγάγει σε σύμβολο ασφάλειας και αποφασιστικότητας τον φράχτη κατά μήκος του Έβρου. Όπως κάποιος άλλος υποσχόταν φράχτη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να ξανακάνει μεγάλη την Αμερική…

Κατά γενική ομολογία, οι φράχτες δεν μπορούν να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές. Σίγουρα ανεβάζουν τις τιμές και, εξακριβωμένα, αυξάνουν και τα θύματα, καθώς τα μεταναστευτικά ρεύματα στρέφονται σε πιο επικίνδυνους διαδρόμους. Επιπλέον, από μόνοι τους δεν κάνουν απολύτως τίποτα, χρειάζονται επιτήρηση. Αλλά αν υπάρχει επιτήρηση, τότε δεν χρειάζονται οι φράχτες. Με τα αγκαθωτά τους σύρματα και τις κάμερες, όμως, γράφουν ωραία στον φακό και αποτελούν σύμβολο ισχύος και αδιάλλακτης προσήλωσης στην ασφάλεια. Εξού και προσφέρονται για να πουλήσεις τραμπισμό στο εκλογικό σου ακροατήριο.

Ακριβώς αυτή η εκτίμηση για τους φράχτες ώθησε την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει την εξαίρεσή τους από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Είναι καλύτερο, είπαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί προγράμματα για την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές ή την επιχειρηματικότητα, παρά σύμβολα αποκλεισμού και αυταρχισμού. Την πρωτοβουλία για τη θέση αυτή στην Επιτροπή την είχαν οι εισηγητές των ευρωομάδων των Σοσιαλιστών, των Πράσινων, της Αριστεράς και των Φιλελεύθερων (Renew Europe). Τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε ψήφισαν επίσης οι μισοί από τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η ομάδα της Ευρωδεξιάς. Και η Ν.Δ. Μητσοτάκη απέμεινε να ζητάει ευρωπαϊκά κονδύλια για φράχτες με τον Όρμπαν, τη Μελόνι και διάφορους άλλους ακροδεξιούς.

Το γεγονός ότι από την πλευρά της ευρωομάδας της Αριστεράς εισηγητής ήταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης πυροδότησε ένα κύμα fake news. «Ο Παπαδημούλης μπλόκαρε τη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο» ούρλιαξαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η λίστα Πέτσα και η Υπόγα του Twitter - αποσιωπώντας φυσικά τη λεπτομέρεια ότι η Ν.Δ. παλεύει μόνη της το θέμα με την παρέα των αποκρουστικότερων ακροδεξιών λαϊκιστών. «Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει» διακήρυξε καταχειροκροτούμενος ο Μητσοτάκης από ένα καφενείο στον ακριτικό Γέρακα Αττικής. Και την επόμενη μέρα έφυγε εκτάκτως για τον Έβρο, απ’ όπου επιτέθηκε στον Παπαδημούλη (που με την απεριόριστη ισχύ του χειραγωγεί τη ροή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων υποθέτουμε), ενώ κατήγγειλε και τους Ευρωπαίους που «πίνουν τον εσπρέσο τους και τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών» χωρίς να νιώθουν τι σημαίνει να προστατεύεις τα ευρωπαϊκά σύνορα. Κατά τα άλλα, λαϊκισμός και «τραμπισμός α λα γκρέκα» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη βοά για το χάλι του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, όπου τα ΜΜΕ ελέγχονται, οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν όποιον γουστάρουν, δημοσιογράφοι και δικαστικοί εν ενεργεία σέρνονται σε δίκες και η μαφία διεισδύει στην αστυνομία. Ήθελε και έναν φράχτη όλο αυτό, να έρθει να δέσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL