Live τώρα    
Σοφία Νικολάου / Καταπέλτης το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις απευθείας αναθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοφία Νικολάου / Καταπέλτης το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις απευθείας αναθέσεις

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Για ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου από τις αναθέσεις που υπέγραψε η Σοφία Νικολάου στη θέση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής την περίοδο Μάρτιος 2020 – Μάρτιος 2021, με το επιχείρημα της προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, κάνει λόγο το πόρισμα του ΣΔΟΕ που δημοσιεύει το Documento της Κυριακής.

Η εντολή ελέγχου δόθηκε στο ΣΔΟΕ στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν το Μάιο του 2021 κατά της Σοφίας Νικολάου, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Οι Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Τα ευρήματα των ελεγκτών δείχνουν το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων επί των ημερών της Σοφίας Νικολάου σε εταιρείες οι οποίες πωλούν τα ίδια προϊόντα (μάσκες, rapid test, γάντια κτλ) στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ακόμη και τέσσερις φορές παραπάνω από ότι σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Κάποιες εταιρείες όπως αναφέρει το Documento της Κυριακής εμφανίζονται να έχουν ιδρυθεί λίγο πριν συνάψουν σύμβαση με τη ΓΓΑΠ, δίχως σχετική εμπειρία. Μία από αυτές για παράδειγμα ιδρύθηκε ημέρα Κυριακή από υπάλληλο γνωστού γυμναστηρίου της Κηφισιάς και ελάχιστες μέρες μετά έλαβε ανάθεση ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Κάποιες άλλες, ενώ δηλώνουν συγκεκριμένες διευθύνσεις ως έδρα, όταν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ κάνουν έφοδο διαπιστώνουν ότι ουδέποτε λειτουργούσαν εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης μετά την συνάντηση που είχε μαζί με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο στις 31 Ιανουαρίου με τον διοικητή του ΣΔΟΕ κ. Κωνσταντινέα προκειμένου να ενημερωθούν για την υπόθεση της Σοφίας Νικολάου για την οποία είχαν καταθέσει αναφορά το Μάιο του 2021 δήλωσε «Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το τι έχει γίνει. Διαπιστώσαμε ότι έχει αναλάβει προανακριτικά καθήκοντα το ΣΔΟΕ. Υπάρχει μία αλληλογραφία ανάμεσα σε Εισαγγελέα και ΣΔΟΕ που κρατάει ένα χρόνο και πρακτικά δεν έχει οδηγήσει σε έκδοση πορίσματος» σημείωσε.

«Μιλήσαμε αναλυτικά με τον κ. Κωνσταντέα για την πορεία της υπόθεσης. Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για ένα μεγάλο έργο που όντως έκαναν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Μας είπαν ότι όπου να ‘ναι θα εκδοθεί το πόρισμα. Ελπίζω να είναι έτσι. Είδα ότι τελικά η ιστορία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που έφτιαξε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μπίνη -που μάζευε τα άλλα ελεγκτικά σώματα- έγινε ώστε να μην υπάρχει κανένας έλεγχος. Αυτό έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ με 80 υπαλλήλους να έχει πάνω από 400-450 προανακριτικές πράξεις. Τα ξεφορτώνουν όλα εδώ, φορτώνουν ένα σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί» σημείωσε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα του Ιανουαρίου ο Παύλος Πολάκης είχε καταγγείλει ότι τους τελευταίους 19 μήνες δεν έχει γίνει το παραμικρό από τις εισαγγελικές αρχές για τη μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε βάρος της Σοφίας Νικολάου αναφορικά με το πάρτι των απευθείας αναθέσεων.

Υπενθυμίζοντας τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 18 Μαΐου του 2021, ο Π. Πολάκης τόνισε ότι «αποδείξαμε ότι μέσα σε ένα χρόνο, με πρόσχημα τον κορωνοϊό ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με πάνω από 3 εκατ. ευρώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL