Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Q & Α / Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πρόταση δυσπιστίας, τις υποκλοπές, τα ψέματα Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Q & Α / Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πρόταση δυσπιστίας, τις υποκλοπές, τα ψέματα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Την Παρασκευή το βράδυ η Βουλή θα αποφασίσει επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών μέσω της ΕΥΠ. Συγκεντρώσαμε ερωτήσεις και απορίες για το θέμα, και σας παρουσιάζουμε τις απαντήσεις, προκειμένου όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι συζητείται και τι διακυβεύεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Γιατί κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης; Είναι τόσο σημαντικό θέμα οι υποκλοπές;

Το απόρρητο των επικοινωνιών είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, που προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μπορεί να υπάρξει περιορισμός του δικαιώματος αυτού μόνο υπό αυστηρό πλαίσιο που αφορά την εθνική ασφάλεια και πολύ σοβαρά εγκλήματα.

Όλες οι ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του μηχανισμού του δείχνουν ότι παραβίασαν το νομοθετικό πλαίσιο. Έστησε, διόρισε φωτογραφικά στην κεφαλή της ΕΥΠ και χρησιμοποίησε έναν μηχανισμό πιστό στον ίδιο, ώστε να διεξάγει πλήθος παράνομων παρακολουθήσεων υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων κ.ά. . Ο στόχος, όπως προκύπτει εξ του αποτελέσματος, δεν ήταν απλώς η συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά ο εκβιασμός και η άσκηση ασφυκτικού ελέγχου στους παρακολουθούμενους.

Γιατί όμως τώρα; Δεν ξέραμε ήδη ότι αυτά τα πρόσωπα παρακολουθούνταν;

Προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε από την ΑΔΑΕ την επιβεβαίωση πως η ΕΥΠ του Μητσοτάκη παρακολουθούσε τους: Κωστή Χατζηδάκη (υπουργοός Εργασίας), Κωνσταντίνο Φλώρο, (Αρχηγός ΓΕΕΘΑ), Χαράλαμπο Λαλούση (πρ. Αρχηγός ΓΕΣ), Αλέξανδρο Διακόπουλο ( πρ. Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού) και τους πρώην και νυν επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θοδωρή Λάγιου και Αριστείδη Αλεξόπουλου.

Υπενθυμίζεται πως έχει αποκαλυφθεί η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ η ΑΔΑΕ έχει ήδη διαπιστώσει την παρακολούθηση του Γιώργου Κύρτσου και του Τάσου Τέλλογλου.

Η απάντηση της ΑΔΑΕ στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και ακυρώνει τις προσπάθειες (συχνά τραγελαφικές) του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποκριθεί τον ανεύθυνο για τις πράξεις της υπηρεσίας που πήρε υπό την σκέπη του αμέσως μετά την εκλογή του. Τα πρόσωπα, δε, που παρακολουθήθηκαν ακριβώς λόγω της θέσης τους, δείχνουν τον ασφυκτικό έλεγχο που ήθελε να έχει το καθεστώς Μητσοτάκη, αλλά και την κυνικότητα και την καχυποψία που το διακατέχει.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αποκρύψει την αλήθεια και να υπεκφύγει των ευθυνών του, δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει κάθαρση. Και έτσι απαιτείται μια νέα κυβέρνηση και μια νέα Βουλή, που θα κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες. Επίσης οι βουλευτές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αναγκαστούν να μιλήσουν για την ουσία του ζητήματος.

Είναι απίθανο να υπήρχαν πραγματικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας για τους οποίους παρακολουθούνταν όλο αυτοί;

Πρώτα πρώτα, οι στρατιωτικοί παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφάλειας για περίπου δύο χρόνια, περίπου δηλαδή για όσο διάστημα βρίσκονταν στις θέσεις τους και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του 2022 (η τελευταία διάταξη ήλθε λίγο καιρό αφού ξέσπασε το σκάνδαλο της παρακολούθησης Κουκάκη). Το μακρύ διάστημα παρακολούθησης δείχνει ότι για κάθε στρατιωτικό εκδόθηκαν κατά μέσο όρο 10 εισαγγελικές διατάξεις, οι οποίες είναι γνωστό πως ανανεώνονται μόνο εφόσον προκύπτουν βάσιμα στοιχεία. Ποια στοιχεία που συνιστούν απειλή εθνικής ασφάλειας προέκυψαν και συνεχίστηκε η παρακολούθησή τους; Το ερώτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς μιλάμε για ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που κρατούν την άμυνα της χώρας στα χέρια τους. Ας φανταστούμε απλά κάποιοι από αυτούς να υπονόμευαν πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Ωστόσο οι περιπτώσεις Χατζηδάκη και Φλώρου δείχνουν ότι δεν υπήρχαν πραγματικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας. Για τον μεν υπουργό εργασίας, η δημοσιογραφική έρευνα (Documento) έχει αναδείξει πως οι παρακολουθήσεις και τα δελτία της ΕΥΠ έκαναν λόγο για στοχοποίησή του για ζητήματα σχετικά με το χαρτοφυλάκιό του όταν ήταν υπουργός Ενέργειας και συγκεκριμένα για εξυπηρέτηση ή αποκλεισμό επιχειρηματικών συμφερόντων που δεν ήταν φιλικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το καθεστώς του Μαξίμου.

Όσον αφορά, δε, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, η ΕΥΠ - σύμφωνα με τις αποκαλύψεις  - τον παρακολουθούσε για μια (τουλάχιστον περίεργη) αγορά ακινήτου στην περιοχή του Παπάγου, με τίμημα χαμηλότερο από τα συνηθισμένα. Η υπόθεση θα μπορούσε υποκρύπτει φορολογική παράβαση, ακόμα και ξεπλύμα  χρήματος. Ουδέποτε όμως ερευνήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές, ούτε απασχόλησε την δικαιοσύνη.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά κρατούνταν σε κάποιο συρτάρι του Μαξίμου προκειμένου να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τα πεπραγμένα των κορυφαίων αξιωματούχων, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης και εκβιασμού.

Δεν είναι περίεργο όμως που όσοι παρακολουθήθηκαν δεν μιλούν καν ή τοποθετούνται υπέρ του Μητσοτάκη;

Έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης, γιατί με την στάση τους ενισχύουν το κλίμα καχυποψίας τόσο για τους ίδιους όσο και για την δημοκρατία και την εξουσία. Κάνουν δε τους εαυτούς τους να μοιάζουν ευάλωτοι σε στιγμές κρίσιμες για την χώρα.

Οι παρακολουθούμενοι χωρίζονται σε δυο ομάδες. Σε όσους παραμένουν σε θέσεις και δεν μιλούν αρνητικά για την παρακολούθησή τους από το καθεστώς Μητσοτάκη (Χατζηδάκης και Φλώρος) που μοιάζουν σαν να εξαργυρώνουν τη σιωπή τους παραμένοντας σε κρίσιμες θέσεις. Από την άλλη υπάρχουν οι υπόλοιποι που σιωπούν. Φοβούνται; Βρίσκονται υπό κυβερνητικό εκβιασμό; Μόνο οι ίδιοι μπορούν να ξεκαθαρίσουν τι συμβαίνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προ μηνών «όλα στο φως». Δεν έγιναν κινήσεις προς την κατεύθυνση αποκάλυψης της αλήθειας;

Όποιος δεν γνωρίζει την αλήθεια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, έχει την ευθύνη να κάνει τα πάντα για να αποκαλυφθούν τα γεγονότα και να αποδοθούν ευθύνες. Και οι μόνοι που έκαναν τέτοιες κινήσεις είναι ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κόμματα της αντιπολίτευσης και η ΑΔΑΕ.

Αντίθετα, το Μαξίμου και η ΝΔ όλους αυτούς τους μήνες έβαλε δεκάδες εμπόδια για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο: Έδωσε εντολή στον διοικητή της ΕΥΠ Κοντολέοντα, τον διάδοχό του Δεμίρη, την εισαγγελέα της υπηρεσίας και τον Γρηγόρη Δημητριάδη να επικαλεστούν το «απόρρητο» ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Παράλληλα απέκλεισε όλους τους κομβικούς εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο από το να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή. Επίσης, όχι μόνο δεν απέσυρε την ρύθμιση που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει πολίτες που παρακολουθήθηκαν, αλλά έφερε ολόκληρο νόμο που προέβλεπε να έχει παρέλθει τριετία από την παρακολούθηση, προκειμένου να μπορεί κάποιος να υποβάλλει αίτηση για σχετική ενημέρωση. Τέλος, έβαλε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, να συγγράψει γνωμοδότηση με στόχο να αποθαρρυνθεί η ΑΔΑΕ και να μην διενεργήσει ελέγχους στους παρόχους τηλεφωνίας, κάτι που προκάλεσε την μήνι όλου του νομικού και πολιτικού κόσμου της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαίοι υπουργοί του λένε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για τις παρακολουθήσεις που έκανε η ΕΥΠ. Δεν είναι πειστικός;

Το ερώτημα για το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις που διενέργησε η υπηρεσία, της οποίας είναι πολιτικός προϊστάμενος, είναι σημαντικό για το εξής λόγο. Εάν γνώριζε, τότε είναι άμεσα υπεύθυνος για το έγκλημα. Εάν δεν γνώριζε, τότε είναι ανίκανος να υπηρετήσει το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εξ αρχής να αρνείται κάθε γνώση των παρακολουθήσεων, τις οποίες όμως υπερασπιζόταν με θέρμη ως νόμιμες. Ωστόσο το σύστημα Μητσοτάκη έχει αλλάξει 13 (!) φορές άποψη για το θέμα, αλλάζοντας την «γραμμή» του κάθε φορά που δημοσιευόταν ένα νέο στοιχείο, είτε σε μέσα ενημέρωσης είτε από δηλώσεις αξιωματούχων. Τελικά το Μαξίμου κατέληξε να ισχυρίζεται πως ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα, αλλά όταν τα έμαθε, απομάκρυνε τους ιθύνοντες και τους λειτουργούς του «ρυπαρού δικτύου» εντός της ΕΥΠ.

Εάν κάτι δεν το γνωρίζεις, τότε δεν αλλάζεις τόσες φορές άποψη. Και επαναλαμβάνουμε, κάνεις τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Είτε γνώριζε, είτε δεν γνώριζε, από την ΕΥΠ απομακρύνθηκαν όσοι έκαναν τις παρακολουθήσεις. Δεν είναι υπερ-αρκετό αυτό;

Όχι, για τους εξής απλούς λόγους:

- Ο πρ. διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, που ήταν έμπιστος του συστήματος Μητσοτάκη απομακρύνθηκε για τον ίδιο λόγο;

- Αν αποδεχτούμε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρυνθεί, καθώς υπέγραφε τις σχετικές διατάξεις ούσα δηλαδή αναπόσπαστο κομμάτι του «ρυπαρού δικτύου». Γιατί παραμένει τη θέση της; Γνωρίζει κάτι παραπάνω και την «προστατεύουν»;

- Όσον αφορά άλλα στελέχη της ΕΥΠ που απομακρύνθηκαν. Πρόκειται για-100 κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς άτομα. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι και πού πήγαν.

- Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το υλικό των παρακολουθήσεων, που μάλιστα είχε την «βούλα» της ΕΥΠ.

- Όσοι απομακρύνθηκαν ελέγχονται για σοβαρότατα ποινικά αδικήματα. Γιατί δεν έχουν συλληφθεί; Πολύ παραπάνω, γιατί δεν έχουν ακόμα κληθεί από την δικαιοσύνη;

Ο Μητσοτάκης λέει ότι όλα τα ελέγχει η δικαιοσύνη. Τι φταίει εάν καθυστερούν οι δικαστικοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες;

Μια τόσο σοβαρή υπόθεση θα είχε κινητοποιήσει μια κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Θα είχε ζητηθεί η αναβάθμιση της έρευνας, η ενίσχυση της ομάδας των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση, θα είχαν ενοποιηθεί οι δικογραφίες, θα είχε ζητηθεί η συνδρομή όλων των υπηρεσιών και των Ανεξάρτητων Αρχών.

Σήμερα, τόσους μήνες μετά τις αποκαλύψεις, η έρευνα είναι άγνωστο πού βρίσκεται. Και ο Ισίδωρος Ντογιάκος ασχολείται μόνο με το πώς προέκυψαν «διαρροές» από την ΕΥΠ σε μέσα ενημέρωσης, ενώ γνωμοδοτεί ώστε να βάλει εμπόδια στην ΑΔΑΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL