Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.6°C28.5°C
4 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.7°C26.6°C
6 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C25.5°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.5°C27.1°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
3 BF 26%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Κυβερνητικές μεθοδεύσεις και συγκάλυψη - Τα πορίσματα ΚΚΕ και ΜέΡΑ25
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Κυβερνητικές μεθοδεύσεις και συγκάλυψη - Τα πορίσματα ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Καταπέλτη εναντίον των κυβερνητικών μεθοδεύσεων ώστε να μην αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών στις πραγματικές διαστάσεις του, αποτελούν τα πορίσματα των κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εκτός από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το απόρρητο που επικαλούνταν σημαντικοί «γαλάζιοι» εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο και την άρνηση να εξεταστούν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες όπως ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης ο οποίος είναι και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις τελευταίες ημέρες διέρρεε σενάρια για απαγόρευση δημοσιοποίησης των πορισμάτων του κάθε κόμματος και για συνεδρίαση της Βουλής για τις υποκλοπές, κεκλεισμένων των θυρών.

Τελικά, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε αρχικά ότι «η απόφαση για το πως θα γίνει η Ολομέλεια αφορά στη διάσκεψη των προέδρων» και στη συνέχεια ότι «η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν μπορεί, να είναι κλειστή».

ΚΚΕ: Πλήρης συγκάλυψη της αλήθειας

Αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής είναι με ευθύνη της κυβέρνησης «η πλήρης συγκάλυψη της αλήθειας και των πολιτικών και άλλων ευθυνών για τις υποκλοπές, σε όλες τις υποθέσεις» τονίζει στο πόρισμά του το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι  «ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής, με πρώτιστη ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπονόμευσε εξαρχής την ουσιαστική έρευνα για την απόδοση όλων των πολιτικών και άλλων ευθυνών».

Παράλληλα, ο Περισσός κατηγορεί την κυβέρνηση για «διπλή στόχευση, αφενός της πλήρους συγκάλυψης της αλήθειας, αφετέρου η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα κομβικά ζητήματα, που έπρεπε και πρέπει να αναδειχθούν στον λαό, γύρω από το απόρρητο των επικοινωνιών του, την προστασία των προσωπικών δεδομένων του, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες του».

Ως «αποκορύφωμα της κατεύθυνσης συγκάλυψης της αλήθειας», χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το γεγονός ότι «δόθηκε κυβερνητική και νομική κάλυψη στην επίκληση του υπηρεσιακού απορρήτου από τους μάρτυρες, ενώπιον μίας εξεταστικής επιτροπής, που έχει βάσει νόμου όλες τις ανακριτικές αρμοδιότητες».

Επιπλέον, το ΚΚΕ κάνοντας λόγω για μεθοδεύσεις στην Εξεταστική αναφέρεται στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του, επισημαίνοντας ότι «η συγκάλυψη δρομολογήθηκε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Με κανονικό εξοβελισμό της υπόθεσης από τη συζήτηση και την όποια έρευνα» και μεταξύ άλλων απευθύνει 18 ερωτήματα.

ΜέΡΑ25: Πλήρης έκπτωση των δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος

Κατηγορίες για μεθοδεύσεις συγκάλυψης εξαπολύει και το ΜέΡΑ25 αναφορικά με το πόρισμα 11 σημείων για το σκάνδαλο των υποκλοπών τονίζοντας ότι «η όλη διαδικασία προδιαγράφηκε έτσι ώστε, ελλείψει στοιχείων και έρευνας για αυτά, να οδηγήσει με βεβαιότητα στην “κρίση” ότι: “Ουδέν στοιχείο προέκυψε που να θέτει σε αμφιβολία τη νομιμότητα των ενεργειών κλπ.”»

Παράλληλα, το ΜέΡΑ25, αναφέρει ότι δε θα παραστεί στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής κανόνας λόγο για «κακοστημένη θεατρική παράσταση».

Το ίδιο κόμμα επισημαίνει ότι «το θεσμοποιημένο καθεστώς του λεγόμενου “απορρήτου” χρησιμοποιείται από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη μόνο προσχηματικά και καταχρηστικά, σαν εργαλείο συσκότισης και συγκάλυψης, αποτελεί σήμερα στοιχειώδες καθήκον κάθε δημοκρατικού κόμματος να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του για τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής».

«Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν θα ήταν δυνατόν να περιμένει ουσιαστικό αποτέλεσμα από μία –ακόμα και απλή– ανακριτική διαδικασία που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί παραστατικά στον ακόλουθο διάλογο:

- Κάνατε τίποτε παράνομο κύριε ύποπτε ;

- Προς Θεού, κύριε ανακριτά, όλα έγιναν νόμιμα.

- Ευχαριστώ πολύ, δεν χρειάζομαι και άλλες μαρτυρίες ή άλλες αποδείξεις, μπορείτε να πηγαίνετε, και συγγνώμη», αναφέρει το ίδιο κόμμα και προσθέτει ότι «το μόνο πόρισμα που μπορεί να εξαχθεί από όλη την παρούσα διαδικασία είναι η πλήρης έκπτωση των δημοκρατικής λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και η καταρράκωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας».

Αναλυτικά τα πορίσματα του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL