Live τώρα    
Ανδρουλάκης στην Pega / Ξεκάθαρα πολιτικοί οι λόγοι της παρακολούθησής μου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρουλάκης στην Pega / Ξεκάθαρα πολιτικοί οι λόγοι της παρακολούθησής μου

PEGA Ευρωκοινοβούλιο

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου καταθέτει σήμερα Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, λίγες ημέρες πριν από την έλευση κλιμακίου της επιτροπής στην Αθήνα, το οποίο θα εξετάσει κυβερνητικούς παράγοντες.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ζωντανά την κατάθεση Ανδρουλάκη εδώ.

Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε αρχικά το πώς εντοπίστηκε στο δικό του κινητό το παράνομο κακόβουλο λογισμικό Predator και περιέγραψε το πώς σταδιακά ασκήθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και μεγαλύτερη πίεση και τελικά «ανακοίνωσε ότι πέρα από αυτή την απόπειρα που εντόπισε το Ευρωκοινοβούλιο, με παρακολουθούσαν και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας, από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου 2021».

Υπάρχουν κάποιες «διαβολικές συμπτώσεις που προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποφύγει, τα καυτά ερωτήματα που υπάρχουν», είπε ο κ. Ανδρουλάκης:

  • ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε την ΕΥΠ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πρωθυπουργικό του γραφείο
  • η απόπειρα με το Predator με την παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας σε εμένα είναι ακριβώς το ίδιο διάστημα, η διαφορά είναι ελάχιστες ημέρες, τον Σεπτέμβριο, μέσα Σεπτεμβρίου με 21 Σεπτεμβρίου 2021. Μιλάμε για δύο γεγονότα που συγχρονίζονται παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ότι δεν χρησιμοποιεί το Predator. Δεν κάνει τις κινήσεις που χρειάζονται για να μάθουμε επιτέλους ποιος χρησιμοποιεί το Predator στην Ελλάδα. Διότι δεν είμαι ο μόνος, πριν λίγες εβδομάδες στην Pega ήρθαν και δημοσιογράφοι. Ένας από αυτούς, είχε χακαριστεί το κινητό του από το Predator
  • Ο χρόνος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ είναι ακριβώς όλη η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη της ηγεσίας της παράταξής μας. Εκείνους τους μήνες είχαμε εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπου είχα καταθέσει υποψηφιότητα. Εκλέχθηκα πρόεδρος στις 12 Δεκεμβρίου του 2021. Ουσιαστικά η παρακολούθησή μου και η απόπειρα παγίδευσης είναι κατά την προεκλογική περίοδο που ξεκίνησα για να εκλεγώ πρόεδρος. Υπήρχε ισχυρό πολιτικό ενδιαφέρον.

«Υπάρχει μία θεωρία περί απορρήτου», συνέχισε, «ότι μπορούν να επικαλεστούν "εθνικό λόγο" οι μυστικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας υπήρξαν κάποιες διαρροές. Οι πρώτες ήταν ότι κάποιες πρεσβείες τρίτων χωρών ζήτησαν από τη χώρα μου να με παρακολουθήσει. Μιλούσαν για την Ουκρανία και την Αρμενία. Μέσα σε λίγες ώρες απάντησαν οι πρεσβείες ότι όλα αυτά είναι fake news και ουδέποτε είχαν αιτηθεί κάτι τέτοιο στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες».

«Ρωτάω λοιπόν την κυβέρνηση, ότι οφείλει να απαντήσει ποιοι είναι οι λόγοι παρακολούθησης. Για μένα είναι προφανές ότι είναι πολιτικοί. Δεν μπορεί να είμαι 8 χρόνια βουλευτής, ποτέ να μην μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο, είτε με Predator είτε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και ξαφνικά να με παρακολουθούν μόλις δήλωσα ότι είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Για μένα, είναι ξεκάθαρα πολιτικοί οι λόγοι».

«Χρησιμοποιούν νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ για να μην ανακοινώσουν δημοσίως τους λόγους. Για εμένα, δεν υπάρχουν λόγοι. Είναι προφανές ότι δεν ανακοινώνουν κάτι γιατί δεν υπάρχει τίποτα, με ένα "αλα καρτ απόρρητο". Σύμφωνα με το νόμο μπορεί ο διοικητής της ΕΥΠ να πει "επικαλούμαι λόγους εθνικής ασφάλειας και δεν ανακοινώνω το λόγο της παρακολούθησης. Στην Εξεταστική της Βουλής στην Ελλάδα όμως, ο διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά μίλησε για όλες τις δραστηριότητες, ουσιαστικά χωρίς να κάνει χρήση του "απορρήτου". Οι διοικητές της επόμενης περιόδου και ειδικότερα της δικής μου υπόθεσης χρησιμοποιούν το απόρρητο για να μην ανακοινώσουν στην ελληνική κοινή γνώμη τι ακριβώς έχει συμβεί. Άρα, δεν τηρείται ο νόμος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ.

Όπως τόνισε, «έχω δώσει διέξοδο στον πρωθυπουργό. Υπάρχει νόμος του 2008 που επιτρέπει ο πρωθυπουργός ως προϊστάμενος να κάνει άρση απορρήτου και να ενημερώσει η ΕΥΠ την ανεξάρτητη Αρχή ώστε αυτή να με ενημερώσει. Εγώ έκανα αίτηση σε αυτή την ανεξάρτητη Αρχή για να ενημερωθώ. Μου απάντησαν ότι βάσει του νόμου δεν μπορεί να με ενημερώσει. Τι λέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Αν θέλεις ενημέρωση πήγαινε στην ΕΥΠ. Γιατί; Γιατί θα μου πουν κάτι το οποίο δεν θα είναι νόμιμο, μέσω νόμιμης διαδικασίας, για να είναι επίσημο. Μία ανεπίσημη συζήτηση δεν έχει καμία αξία, δεν εμπιστεύομαι την διαδικασία αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμο προϊόν, μπορεί άλλα να πουν σε εμένα και άλλα έξω, όπως την προηγούμενη περίοδο. Γι' αυτό καταθέσαμε τροπολογία, αν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το νόμο του 2008, να αλλάξουμε το νόμο του 2021, να γίνει νόμιμη ενημέρωση για τους λόγους της παρακολούθησης».


Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για όλους εμάς, την ΕΕ, τους ευρωβουλευτές, την Επιτροπή, το Συμβούλιο. Θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες; Να ζούμε σε μία Ευρώπη όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, της διάκρισης των εξουσιών, θα καθορίζει το μέλλον της; Ή θέλουμε να ζούμε σε μία Ευρώπη που οι χειρότερες πρακτικές που αξιοποιούν χώρες failed states θα γίνουν κανονικότητα; Εγώ αυτό δεν το δέχομαι ως Σοσιαλιστής. Πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να κατοχυρώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να μην επιτρέψουμε τα παράνομα αυτά λογισμικά να χρησιμοποιούνται εις βάρος της Δημοκρατίας και εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίσει ένα φωτεινότερο μέλλον, όχι σκοτεινό, ενός Μεσαίωνα όπου ολιγάρχες ή πολιτικοί, θέλοντας να κρατήσουν την εξουσία με νύχια και με δόντια, θα χρησιμοποιούν αυτές τις απαράδεκτες, σκοτεινές πρακτικές».

 

 

Η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που υπήρξε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ ενώ επιχειρήθηκε και η παρακολούθησή του με Predator αναμένεται να θέσει σε νέα δεινή θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών από το Μαξίμου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει στην Επιτροπή PEGA ως προσκεκλημένος και σύμφωνα με τη διαδικασία δεν αναμένεται  να δεχθεί ερωτήσεις από τα μέλη της επιτροπής. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί ότι η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η οποία διερευνά τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης είχε συνεδριάσει και στις 8 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε καταγγείλει, είχε αποκλειστεί από τη δημόσια ακρόασή της με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται  ότι κλιμάκιο της  PEGA αναμένεται να έρθει στην Αθήνα  για τις υποκλοπές στις 3-4 Νοεμβρίου με την ατζέντα να αναφέρει ότι θα ζητήσει να  δει Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Λαβράνο, Μπίτζιο. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε πανικό το Μαξίμου το οποίο με παρασκηνιακές κινήσεις έσπευσε να εμποδίσει την συνάντηση της PEGA με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη θα καταθέσουν ακόμα τρεις ευρωβουλευτές που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και συγκεκριμένα οι Diana Riba i Giner (Πράσινοι, Ισπανία), Jordi Solé (Πράσινοι, Ισπανία), Antoni Comín (Mη Eγγεγραμμένος, Ισπανία).
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL