Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.4°C20.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.2°C21.6°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.5°C21.9°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.7°C16.9°C
0 BF 94%
Πρόεδρος επιτροπής LIBE / Απαράδεκτη και ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αρχές η παρακολούθηση Ανδρουλάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόεδρος επιτροπής LIBE / Απαράδεκτη και ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αρχές η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ
(europarl.europa.eu)

Μπορεί στη χώρα μας να ολοκληρώθηκε η επιχείρηση συγκάλυψης στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τη ΝΔ να κλείνει άρον άρον τις εργασίες της, στην Ευρώπη όμως ο θόρυβος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα υποχωρήσει τόσο γρήγορα. 

Ένα ζήτημα που «δεν είχε και δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε» χαρακτήρισε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, που είναι και μέλος της Επιτροπής PEGA η οποία θα πραγματοποιήσει στις 2 Νοεμβρίου διερευνητική αποστολή μετά τις καταγγελίες για παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης κατά πολιτικών και δημοσιογράφων.

«Θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό το θέμα» τόνισε ο Λόπεζ Αγκιλάρ σε συνέντευξή του στο news247.gr. «Είναι αδιανόητο να πιστέψουμε ότι ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ανήκει στο S&D, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ΕΚ, μπορεί να αποτέλεσε απειλή για την ασφάλεια οποιουδήποτε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών του ΕΚ (S&D), της πολιτικής ομάδας δηλαδή στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Κάθε λογισμικό κατασκοπείας που έχει υποκλέψει τις προσωπικές συνομιλίες ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έπρεπε να θεωρείται απαράδεκτο. Πλήρως απαράδεκτο και ασύμβατο με τον νόμο και με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής LIBE και μέλος της PEGA. Ξεκαθάρισε δε και την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη χρήση λογισμικών με στόχο την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας και στην περίπτωση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Μπορεί να θεωρηθεί πως η χρήση του Pegasus λογισμικού απέναντι σε μία πραγματική ενδεχόμενη απειλή για την ασφάλεια ενός κράτους, όποια κι αν είναι η φύση της απειλής, θα μπορούσε να είναι νόμιμη. Και έχει συμβεί. Έχει συμβεί το Pegasus να χρησιμοποιηθεί με βάση τον νόμο. Με δικαστική άδεια και υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου. Αλλά η χρήση ενός λογισμικού κατασκοπείας κατά ενός μέλους του Ευρωκοινοβουλίου; Κατά ενός βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης του ελληνικού κοινοβουλίου; Είναι απόλυτα απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή, ούτε και να θεωρηθεί συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, που είναι οι υψηλότερες στον κόσμο» υπογράμμισε.

Ο Λόπεζ Αγκιλάρ σημείωσε ότι από την άφιξη της Επιτροπής PEGA στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα θα πρέπει να προκύψουν αποτελέσματα και συμπεράσματα. «Η ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία θα πρέπει να καταλήξει στην θέσπιση ενός νέου νόμου. Να υιοθετηθούν νέες νομοθετικές πράξεις, οι οποίες να είναι αποτελεσματικές και δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη και να αποτελέσουν σημείο αρχής για αναγνώριση νέων δικαιωμάτων στους Ευρωπαίους πολίτες. Πρέπει να κάνουμε τη διαφορά και όχι απλά να διαφωνούμε» σημείωσε.

«Πρέπει να φέρουμε νέα νομοθεσία, όπως για παράδειγμα με την οδηγία για την προστασία των πληροφοριοδοτών. Αυτών που δίνουν πληροφορίες από παράνομες δραστηριότητες κάθε είδους. Αυτή η οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αυτό το μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε και στο συγκεκριμένο θέμα. Και κατά τη γνώμη μου, τα συμπεράσματα πρέπει να καταλήξουν πως τέτοια παράνομα λογισμικά κατασκοπείας είναι ασύμβατα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τα αρχεία που αγνοούνται αλλά και ενδεχόμενες ευθύνες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Ισπανός ευρωβουλευτής τόνισε: «Θα έπρεπε να έχουμε στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το να υποκλέπτουμε την ιδιωτική επικοινωνία κάθε Ευρωπαίου πολίτη - δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μέλος Κοινοβουλίου ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό. Η παράνομη υποκλοπή χωρίς τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, χωρίς την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, χωρίς δικαστική άδεια πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα στον ποινικό κώδικα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ».

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν θα μπορούσαν να προκύψουν και ποινικές ευθύνες από το «ελληνικό Watergate», όπως πολλά διεθνή Μέσα έχουν χαρακτηρίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ξεκαθάρισε: «Φυσικά. Η παραβίαση του νόμου μπορεί να έχει ποινικές συνέπειες. Ακόμα και για πολιτικούς. Ασφαλώς. Για οποιονδήποτε. Είναι θέμα νομικής αξιολόγησης. Αντιμετωπίσαμε μία σοβαρή πρόκληση και στην Ισπανία, όπου παραβιάστηκαν οι νόμοι του Συντάγματος. Αυτό έχει ποινικές ευθύνες. Και πρέπει να αντιμετωπίζεις ποινικές συνέπειες όταν πράττεις με αυτόν τον τρόπο. Αυτό έγινε στην Ισπανία. Γιατί, λοιπόν, να μην γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα; Δεν λέω ότι θα έχει ποινικές ευθύνες. Λέω, όμως, ότι θα μπορούσε να έχει. Είναι θέμα της νομικής διαδικασίας και αξιολόγησης στην Ελλάδα, είναι θέμα του δικαστικού συστήματος το οποίο υποτίθεται πως είναι ανεξάρτητο».

Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής LIBE αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Αλέξη Τσίπρα, μαζί με την αντιπρόεδρο της ΕΕ για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα. «Ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και είναι ο πρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας. Γιατί να μην του επιτρέπεται ή να μη δικαιούται να ζητά συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ή σε κάθε επίπεδο, είτε είναι η Κομισιόν είτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου;» ανέφερε. Όπως είπε, στη συνάντηση συζήτησαν τις κοινές τους ανησυχίες για μια σειρά θεμάτων όπως το μεταναστευτικό, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και φυσικά τις παρακολουθήσεις. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL