Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.5°C25.7°C
4 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
23.2°C26.0°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.3°C27.1°C
3 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.1°C25.4°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.1°C24.9°C
4 BF 33%
Κωνσταντίνος Τσουβάλας / Η κουμπαριά με τον Γιάννη Λαβράνο, η συντήρηση του Tetra και οι λόγοι αποπομπής του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωνσταντίνος Τσουβάλας / Η κουμπαριά με τον Γιάννη Λαβράνο, η συντήρηση του Tetra και οι λόγοι αποπομπής του

photo INTIME/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Η είδηση για την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης προκάλεσε αίσθηση, καθώς ακολουθεί την αποπομπή (με τη μορφή παραίτησης) των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα για το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μαξίμου δια του Γιάννη Οικονόμου επιχείρησε να εντάξει την τελευταία εξέλιξη σε ένα σχέδιο επίσπευσης του κυβερνητικού έργου, ωστόσο πληροφορίες που διακινούνταν έφεραν τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα να απομακρύνεται για λόγους που σχετίζονται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Συναντώνται κάπου οι διαδρομές του Κωνσταντίνου Τσουβάλα με πρόσωπα που αυτή την περίοδο πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο των υποκλοπών… από τα παρασκήνιο; 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας είναι κουμπάρος με τον Γιάννη Λαβράνο. Μια κουμπαριά που έρχεται να προστεθεί στην γνωριμία του Γρηγόρη Δημητριάδη με τον εν λόγω επιχειρηματία, που μάλιστα επιβεβαίωσε ο ίδιος στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Ωστόσο μια κουμπαριά δεν συνιστά από μόνη της επιλήψιμη σχέση. Ας εξετάσουμε εάν συναντήθηκαν οι πορείες των Τσουβάλα και Λαβράνου στο πρόσφατο παρελθόν.

Διαβάζοντας το βιογραφικό του μέχρι χτες γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ξεχωρίζει το ότι «την 23/9/2013 τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας». Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 5/3/2015, όταν και τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ στις 16/02/2016 ανέλαβε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μέχρι τις 05-08-2018, όταν δηλαδή αποπέμφθηκε λόγω της τραγωδίας στο Μάτι.

Την εποχή που ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας ήταν επιτελάρχης της ΕΛ.ΑΣ. με υπουργό τον Βασίλη Κικίλια έλαβε χώρα η περίφημη δωρεά του συστήματος κρυπτογραφημένης συνομιλίας TETRA SEPURA,. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το insidestory.gr, «το σύστημα παραδόθηκε τότε υπό μορφή δωρεάς στο Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία Lamas Pinto Consultants Corporation, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη του νέου Tetra θα παρείχε δωρεάν για έναν χρόνο η βρετανική εταιρεία Sepura PLC». 

Για το ίδιο θέμα η Καθημερινή έγραφε πως «μετά την πάροδο ενός έτους, τη συντήρηση του συστήματος θα αναλάβει άλλη εταιρεία η επωνυμία της οποίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Πάντως, το ετήσιο κόστος συντήρησης υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 1.9 έως 2 εκατ. ευρώ». Όπως αναφέρει το insidestory.gr «στην πορεία προέκυψε ότι η εταιρεία αυτή ήταν συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου».

Δημοσίευμα του 2016 της εφημερίδας «Το Βήμα» εμφάνιζε την δωρήτρια Lamas Pinto ως «εταιρεία-φάντασμα» ενώ η μέθοδος της δωρεάς φερόταν να επελέγη αφενός με στόχο να παρακαμφθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τους διαγωνισμούς και αφετέρου λόγω των πολλαπλών κερδών που θα αποκόμιζαν οι εμπλεκόμενοι από τη συντήρηση του συστήματος.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ο συντάκτης είχε μιλήσει με πολιτικό παράγοντα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υπέγραψαν τη σύμβαση του 2014 και οι οποίοι ανέφεραν πως ««η απόφαση για τη σχετική συμφωνία είχε ληφθεί προ της δικής μου παρουσίας και ότι κύριο βάρος της σχετικής διαδικασίας είχαν και αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έκαναν τον σχετικό έλεγχο». Οι υπηρεσιακοί του Υπ.Οικ. της ίδιας εποχής έλεγαν πως «κινήθηκαν με βάση τον προέλεγχο και τις εισηγήσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», συμπληρώνοντας ότι εκείνοι με βάση τη νομοθεσία «ήλεγξαν μόνο το καταστατικό που εμφάνισε η δωρήτρια και ερεύνησαν το τυπικό μόνο τμήμα της υπόθεσης».

Με δεδομένη την σύμβαση, η διάδοχη ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να αξιοποιήσει τις όποιες δυνατότητες είχε και αποφάσισε να την επαναδιαπραγματευτεί με την εγκαταστάτρια εταιρία. Όπως ανέφερε η «Καθημερινή», μετά την επαναδιαπραγμάτευση με στόχο να επιτευχθεί χαμηλότερο κόστος για το δημόσιο, «το ετήσιο τίμημα για τη συντήρηση συμφωνήθηκε στο 1,6 εκατ. ευρώ και η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου του 2018. Την ίδια περίοδο, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ.: στο τιμόνι του Σώματος βρισκόταν ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, σημερινός γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης) συμφώνησε να αγοράσει 2.000 καινούργιους ασυρμάτους, ενώ η συμφωνία προέβλεπε επιπλέον την παραχώρηση, υπό μορφήν δωρεάς, επιπλέον 1.000 ασυρμάτων από την ανάδοχο εταιρεία».

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που διαδέχτηκε τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα μετά την τραγωδία στο Μάτι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «πάγωσε» τη συμφωνία και η νέα ηγεσία του Σώματος αναζήτησε τρόπους να καταγγείλει τη σύμβαση. Μέχρι τις εκλογές του 2019 δεν σημειώθηκε πρόοδος. Αναφερόταν μάλιστα στο δημοσίευμα του Ιανουαρίου του 2020 ότι «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών, προχωρώντας σε ενέργειες που, όπως εκτιμά, θα καταστήσουν το Tetra Sepura απολύτως λειτουργικό».

Στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως υπογράμμισε και ο συντάκτης του παραπάνω δημοσιεύματος της «Καθημερινής», βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας και συγκεκριμένα στην νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Ήταν μια επιλογή που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Κιν.Αλ.. Παράλληλα ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν πως υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια ακόμα και στους κόλπους της ΝΔ, καθώς η ίδια ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε μιλήσει για «θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης» με την «συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας». Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας είχε πει τότε για το Μάτι, ««Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Έκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους».

Η ηγεσία του υπουργείου μετά το 2019 έθεσε πράγματι σε προτεραιότητα την εφαρμογή της σύμβασης για το Tetra Sepura, κάτι που αποδεικνύεται παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης να αποσιωπήσει το ζήτημα. Η εταιρία Krikel άλλωστε, που έχει τεθεί στο επίκεντρο δημοσιευμάτων για τις ογκώδεις απόρρητες συμβάσεις της με το ελληνικό δημόσιο, διαφήμισε μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις δραστηριότητές της για την υποστήριξη και εμπορία του Sepura.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση στις 17 Ιουνίου 2022, φέρεται να είπε πως «η μόνη σύμβαση που έχει κάνει το ελληνικό Δημόσιο με τέτοιες εταιρείες ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, με την εταιρεία KRIKEL και αφορούσε ασυρμάτους». Ωστόσο η  Εθνική Αρχή Διαφάνειας τον έχει διαψεύσει καθώς σε πόρισμά της αναφερόταν πως η εταιρεία Krikel έχει υπογράψει έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο που ακόμη και σήμερα είναι άγνωστο τι αφορούν.

Το insidestory.gr στο πλαίσιο αναζήτησης μη απόρρητων συμβάσεων της Krikel με το ελληνικό δημόσιο, ανέφερε πως κατάφερε να βρει «δύο συμβάσεις, μάλλον άσχετες με αυτές που αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας […]. Η μία που εντοπίσαμε στο ΚΗΜΔΗΣ υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2021 και η άλλη τον Απρίλιο του 2022. Και οι δύο αφορούν βάσεις φόρτισης και μπαταρίες για τους φορητούς πομποδέκτες (Sepura) που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία με τη συνολική αξία και των δύο προμηθειών (με ΦΠΑ) να μην ξεπερνά τα 17.300 ευρώ. Στη Διαύγεια εντοπίσαμε επιπλέον τρεις αναθέσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για προμήθεια παρόμοιου εξοπλισμού, επίσης αρκετά χαμηλής αξίας».

«Ως εκ τούτου καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η κύρια σύμβαση/συμβάσεις που έχει υπογράψει η KRIKEL από το 2020 έως σήμερα με το Ελληνικό Δημόσιο και στις οποίες βασίζει τον τζίρο της, δεν έχουν αναρτηθεί διότι εμπίπτουν στις απόρρητες προμήθειες» συμπέραινε ο ερευνητικός ιστότοπος.

Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, λοιπόν, ήταν παρών σε κρίσιμες θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και την κυβέρνηση όταν το δημόσιο συζητούσε, συμφωνούσε ή προμηθευόταν το σύστημα Tera-Sepura με μεσάζοντες και εκτελεστές εταιρίες που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχετίζονται ποικιλοτρόπως με τον Γιάννη Λαβράνο.
Έπαιξαν ρόλο όλα αυτά στο να αποπεμφθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL