Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
(EPA/SEDAT SUNA)

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε ξανά υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία σημείωσε ότι «αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις», τότε θα συζητηθεί το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών, «το οποίο είναι αμφισβητούμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, κατηγόρησε τη χώρα μας για «σύνδρομο κατωτερότητας», σημειώνοντας ότι καθημερινά οι Έλληνες πολιτικοί επιτίθενται στην Τουρκία.

Απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια για την τουρκική προκλητικότητα, ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και των πολιτικών της χώρας μας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι Έλληνες πολιτικοί «είναι πολύ καλοί στο κλάμα ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, ενώ μετά γυρνάνε την πλάτη τους και διασπείρουν μίσος, ψέματα και συκοφαντίες. Φυσικά και κάθε χώρα πρέπει να υπερασπίζεται τα ενδιαφέροντά της, αλλά δεν είναι σωστό να γελούν μπροστά στα μάτια μας».

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου είπε η Άγκυρα έχει αποστείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ για την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν «δεν εκπλήσσει» και ότι εδώ και χρόνια υπάρχει το ζήτημα με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

ΥΠΕΞ: Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας τροφοδοτούν την αστάθεια

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το ψήφισμα κατά της Τουρκίας

Στο μεταξύ, με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την ετήσια έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η έκθεση ασκεί κριτική στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδα επί ορισμένων νησιών της, ενώ επαναλαμβάνει την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και τις υφαλοκρηπίδες. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχή οπισθοδρόμηση στο πεδίο των θεμελιωδών ελευθεριών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι είναι ζωτικής σημασίας η στενή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, αλλά δεν υπάρχει καμία βελτίωση των θεμελιωδών ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στο εσωτερικό της χώρας. Από την ευρωπαϊκή κριτική δεν λείπει ότι η Τουρκία θα πρέπει να διαχειριστεί με καλή πίστη τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα.

Αναλυτικές είναι οι αναφορές των ευρωβουλευτών για Ελλάδα και Κύπρο.

Οι ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της, οι οποίες όπως σημειώνεται είναι «αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή».

Επίσης, επαναλαμβάνουν την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων και καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου, είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

Καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν ακόμη την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου, αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Καλούν την Τουρκία να δώσει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με τον ρόλο της ως νόμιμη κοινότητα στη νήσο και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην Ε.Ε.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη ελαφρά βελτίωση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τους διαλόγους υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, περιγράφει μια ρευστή ισορροπία, αφού αυτή η ενισχυμένη συνεργασία συνυπάρχει μαζί με τις τακτικές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL