Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C29.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.7°C27.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
26.0°C27.6°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.5°C28.6°C
3 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.1°C
2 BF 37%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βία και πανεπιστημιακή αστυνομία προς εξευμενισμό των συντηρητικών ψηφοφόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Βία και πανεπιστημιακή αστυνομία προς εξευμενισμό των συντηρητικών ψηφοφόρων

ΜΑΤ

Σκηνικό έντασης που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε χάος στήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η υπέρμετρη κλιμάκωση της βίας από την πλευρά των δυνάμεων της αστυνομίας στο ΑΠΘ τις προηγούμενες ημέρες συνιστά προάγγελο των σχεδιασμών για εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα μεγάλα ΑΕΙ της χώρας. Η ανακοίνωση για την επίσημη πρώτη του νέου σώματος στις 17 Μαΐου, παραμονή δηλαδή των φοιτητικών εκλογών, επιβεβαιώνει ότι μέλημα της Ν. Κεραμέως, του Τ. Θεοδωρικάκου και κυρίως του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι η πολυδιαφημισμένη “πάταξη της ανομίας”.

Ούτε φυσικά η ανέγερση της βιβλιοθήκης πίσω από την οποία οχυρώνεται ο πρύτανης Παπαϊωαννου, φανατικός υποστηρικτής του project πανεπιστημιακή αστυνομία και πιθανός υποψήφιος με τη Ν.Δ. σύμφωνα με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Εξάλλου, αν το ζητούμενο ήταν πραγματικά η κατασκευή της βιβλιοθήκης, η σύγκλητος και η Πρυτανεία θα είχαν φροντίσει μέσω διαβούλευσης να διαμορφώσουν όρους όχι ομοφωνίας, αλλά συναίνεσης. Πίσω από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς βρίσκεται μια σκληρά ιδεοληπτική, ρεβανσιστική αντίληψη που στόχο έχει τη δυσφήμιση και την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου διά της οδού της προβοκάτσιας. Και η Πρυτανεία του ΑΠΘ με τη στάση της ευνοεί τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και όχι την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου.

Οι πανηγυρισμοί Κεραμέως

“Προχωράμε δυναμικά την πολιτική μας για ένα σύγχρονο, ασφαλές περιβάλλον γνώσης, διδασκαλίας, έρευνας, όπως αξίζει στα ΑΕΙ μας. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη” έγραφε στο Twitter η υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ περί συνταγματικότητας για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στην οποία έξι ανώτατοι δικαστικοί μειοψήφησαν.

Μία ημέρα νωρίτερα πανίσχυρες ομάδες ΜΑΤ και ΟΠΚΕ εισέβαλαν στο ΑΠΘ με κρότου-λάμψης και ασφυξιογόνες βόμβες σε κλειστό χώρο του Βιολογικού την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα. Την ίδια ημέρα, τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν εικόνες ακραίας βαναυσότητας, με δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς να σέρνουν και να χτυπούν νεαρό, ειρηνικούς φοιτητές που διαδήλωναν κατά της παρουσίας των ΜΑΤ, ενώ φοιτητές κατήγγειλαν πως δέχτηκαν προπηλακισμούς και ελέγχους από άνδρες της αστυνομίας με πολιτικά μέσα στη σχολή τους. Η υπόθεση του “στεκιού” είχε λάβει μειοψηφικά χαρακτηριστικά. Η στρατηγική επιλογή όμως της κυβέρνησης για κλιμάκωση της σύγκρουσης συσπειρώνει τον κόσμο του πανεπιστημίου, φοιτητικούς συλλόγους, ακαδημαϊκούς, εργαζόμενους ενάντια στην αστυνομική παρουσία και την ανεξέλεγκτη καταστολή.

Ο άγνωστος “τραπεζοϋπάλληλος”

Το καλά σκηνοθετημένο σκηνικό επιβεβαιώνει ο 48χρονος “άγνωστος” που προκάλεσε την επίθεση των ΜΑΤ σε ειρηνικούς φοιτητές, ενώ ο ίδιος αποχώρησε σαν… κύριος μαζί με αξιωματικούς της αστυνομίας, ένστολους και με πολιτικά. “Ως απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, πολίτης της χώρας και πατέρας προέτρεψα τους φοιτητές να πάνε να διαβάσουν και τους αστυνομικούς να μην τα βάζουν με πιο αδύναμους σωματικά, όπως είναι οι φοιτητές” δήλωσε στην απολογία του ευχόμενος… “ειρήνη υμίν”, φέρνοντας στη μνήμη τους παρακρατικούς της περιόδου 1950-1960.

Θα έλεγε κανείς ότι τα όσα συνέβησαν στο Αριστοτέλειο και το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη στρώνουν το έδαφος για να ανθίσει το αφήγημα περί αναγκαιότητας της αστυνομικής παρουσίας εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Η στρατηγική της έντασης συνιστά διαχρονικά όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής Δεξιάς, που βγαίνει όταν κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση συντηρητικού περιβάλλοντος που δυνητικά συσπειρώνει υπό το δόγμα “νόμος και τάξη”. Ο πανικός που μεγαλώνει καθημερινά αναλογικά με τον θυμό και την απογοήτευση στην κοινωνία και τη διαρκή φθορά οδηγεί τον Κ. Μητσοτάκη να βγάλει από το συρτάρι τη δοκιμασμένη… οικογενειακή και πολιτική συνταγή της Δεξιάς.

Αφισοκόλληση; Κλομπ και χειροπέδες

Στις 17 Μαΐου ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), με τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία του νέου σώματος. Ο σχεδιασμός μάλιστα προέβλεπε να διατεθούν 200 ειδικοί φρουροί στο ΑΠΘ και οι υπόλοιποι 200 στα πανεπιστήμια της Αθήνας.Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει “αμυντικό εξοπλισμό”, δηλαδή κλομπ και χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που έχουν προσληφθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Ο γνωστός και πάντα λαλίστατος συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας έδωσε στο Kontra το στίγμα και τον προσανατολισμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας, προαναγγέλλοντας ότι τα κλομπ και οι χειροπέδες θα βγαίνουν ακόμα και για την αφισοκόλληση: “Η ‘ταμπακιέρα’ είναι η διαφύλαξη του χώρου των πανεπιστημίων. Είναι τα σπρέι, οι αφίσες, οι καταστροφές, ξηλώματα των πορτών”.

Το λένε ακόμα και οι αστυνομικοί: Από τα δέκα που προέβλεπε το νομοσχέδιο, έγινε μόνο αυτό

Αποδεικνύεται βέβαια ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι απλώς ένα εργαλείο προσέγγισης του ακραίου και δεξιού ακροατηρίου. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο πρόεδρος της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης στο Radio North 98: «Ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο ένα νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προέβλεπε δέκα πράγματα για τα πανεπιστήμια. Το μόνο που προχώρησε είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία. Προβλέπονται περιφράξεις, προβλέπονται ελεγχόμενες είσοδοι, κάρτα φοιτητή, κάμερες. Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως και θα βάλουμε 100 ανθρώπους μέσα στο ΑΠΘ, 200 στην Αθήνα, 100 στην Πάτρα να κάνουν τι; Θα στοχοποιηθούν και θα έχουμε άσχημα αποτελέσματα. Και θα το δείτε: η αστυνομία θα κάθεται απέξω να φυλάει την αστυνομία μέσα. Αυτό θα γίνει”.

Στην ίδια γραμμή και υφυπουργός Παιδείας  Ά. Συρίγος: “Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι άοπλη, δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τύπους με βαριοπούλες. Πάλι θα πρέπει να μπει η κανονική αστυνομία. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι για να λύνει μικροπροβλήματα όταν υπάρχουν. Δεν είναι για να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL