Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
35 °C
33.9°C35.8°C
3 BF 31%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
30.7°C32.9°C
4 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
34 °C
34.0°C34.0°C
1 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.8°C31.6°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
33 °C
32.9°C33.4°C
3 BF 33%
Αλέξης Τσίπρας / Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει - Οι 5+1 δεσμεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει - Οι 5+1 δεσμεύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ηχηρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις διεργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει. Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, εκ νέου το δίλημμα της εποχής μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε 5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική.

https://youtu.be/t2wZzaGJkkQ

Συγκεκριμένα:

1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων

3. Μικρομεσαίοι - Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις

4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης

5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους

6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. «Μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από τη πρώτη κάλπη. Να φέρουμε τη Πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση μεγάλων αλλαγών στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και για το ίδιο το κόμμα μας. Να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Γιατί και πάλι σε εμάς, συντρόφισσες και σύντροφοι, έλαχε ο κλήρος να βγάλουμε ξανά τη χώρα και το λαό από τα δύσκολα. Ευτυχώς σε αυτή την χώρα υπάρχει ισχυρή Αριστερά, Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Υπάρχει  προοδευτική και ανθεκτική  δημοκρατική παράδοση.

Μαζί να δώσουμε ανάσα στα λαϊκά στρώματα και την μεσαία τάξη. Μαζί να δώσουμε στήριξη στην υγιή επιχειρηματικότητα. Να δώσουμε προοπτική στις νέες και τους νέους, Να δώσουμε ισότιμη εκπροσώπηση στις γυναίκες που διεκδικούν το μισό τουλάχιστον του ουρανού. Ξανά, λοιπόν, μπροστά με την Αριστερά. Νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές. Μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από τη πρώτη κάλπη. Να φέρουμε τη Πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο» έκλεισε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτούμενος.

Οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε αναλυτικά για τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ενώπιουν του ελληνικού λαού «όχι για δεκάδες αλλά για πέντε βασικές αλλαγές». Όπως είπε, «πέντε βασικές τομές άμεσα υλοποιήσιμες, τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης συν μια μεσοπρόθεσμη.

Πέντε βασικές μας δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά. Συν μια για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.  

Η πρώτη βασική μας δέσμευση:

Να προστατεύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και μικρομεσαίων από τη 3η βδομάδα του μήνα.

Πως θα το πετύχουμε αυτό;

Με μια δέσμη παρεμβάσεων που έχουμε ήδη σχεδιάσει :

- Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

- Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.

- Δεσμευόμαστε για αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από τη τιμή του φυσικού αερίου, με παρεμβάσεις όπως αυτές που ξεκίνησαν οι προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, αλλά και για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλυ της ακρίβειας.  

- Δεσμευόμαστε για ανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Για επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ

Για χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια.

Για επιτάχυνση της στρατηγικής επιλογής των ενεργειακών κοινοτήτων και διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ιδιοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση.

- Δεσμευόμαστε για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης  στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ολική επιστροφή του στους αγρότες.

- Δεσμευόμαστε για μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

- Τέλος, επειδή σε αυτή τη χώρα όλο μιλάνε για λεφτόδεντρα, όταν είναι να στηρίξουμε το δικαίωμα της πλειοψηφίας στην αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά καθημερινά οι ίδιοι ποτίζουν τα κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας και κάνουν τους ανήξερους μπροστά στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δις ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.

Αυτό είναι το σχέδιό μας για να κάνουμε πράξη τη πρώτη μας βασική  δέσμευση, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η δεύτερη βασική μας δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας.

Όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.
Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Και θέλω να επισημάνω ότι η δέσμευσή μας να στηρίξουμε αποφασιστικά τον κόσμο της εργασίας δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Είναι όπως έχει αποδείξει η πράξη και ισχυρός κινητήρας ανάπτυξης.

Η τρίτη βασική μας δέσμευση είναι αυτή που αφορά στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου.

Όπου Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας.

Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Είναι μια παρέμβαση που το πιθανότερο δε θα έχει καν σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση.

Αφού και για τα Δημόσια ταμεία, ιδίως μετά τη κρίση ακρίβειας, ισχύει το αρχαίο ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Είναι λοιπόν πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Αν επιθυμούμε μια οικονομία με τις μμε στη πλειοψηφία τους χρεοκοπημένες ή αν επιθυμούμε μια νέα αρχή με δυνατότητα να σωθούν όσες περισσότερες εξ αυτών.

Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.

Τέλος έχουμε ήδη μελετήσει τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί στο σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και η αγροτική παραγωγή που σήμερα απουσιάζουν από το κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η τέταρτη βασική μας δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και κατά κύριο λόγο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νεό ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων.

Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Δεσμευόμαστε να  πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.

Να εδραιώσουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Να δημιουργήσουμε δίκτυο ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης  και κατ’ οίκον φροντίδας.

Να προχωρήσουμε σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ξεκινώντας απο αυτούς που έδωσαν τη μάχη της πανδημία στη πρώτη γραμμή.

Να αναμορφώσουμε το μισθολόγιο με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα ένταξης στο ΕΣΥ.

Να εξαλείψουμε την ανάγκη της αποκλειστικής νοσοκόμας, με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Να εντάξουμε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά  

Να δημιουργήσουμε ένα νέος χάρτη Δημόσιας Υγείας και ένα ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.

Σε ό,τι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κο Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση  προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα επιστρέψει στους, θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη.

Τέλος, η πέμπτη βασική μας δέσμευση αφορά τη Νέα γενιά.

Τη πρώτη γενιά μετά το πόλεμο που γνωρίζει ότι θα ζήσει σε δυσμενέστερες συνθήκες από ότι οι προηγούμενες.

Τη γενιά που πλήρωσε το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και σήμερα συνεχίζει να πληρώνει το κόστος, με νέους φραγμούς και στη μόρφωση και στην εργασία και σε βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγης.  

Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των νέων, των παιδιών μας, στη γνώση.

Με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών.

Και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Δεσμευόμαστε επίσης για διπλασιασμό του αριθμού των μελών ΔΕΠ αλλά και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας.

Για δωρεάν φοίτηση σε Μεταπτυχιακά προγράμματα και Ειδική χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.

Και κυρίως για διαμόρφωση ενός Εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης.

Και έρχομαι τώρα σε ένα μείζον θέμα που αφορά τόσο τους φοιτητές, όσο όμως, και κυρίως, τις νέες και τους νέους που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και μένουν ακόμη στο παιδικό τους δωμάτιο.

Στα νέα παιδιά, στα νέα ζευγάρια που δεν τολμούν να κάνουν το βήμα να οργανώσουν το δικό τους σπίτι, να ονειρευτούν τη δική τους οικογένεια.

Δεσμευόμαστε λοιπόν για να καταπολεμήσουμε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Για να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη.

Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια.

Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

Με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών.

Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο εως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Σκοπεύουμε έτσι να δημιουργήσουμε άμεσα τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής και αξιοπρεπούς κατοικίας, ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους.

Αυτές είναι οι πέντε άμεσες βασικές μας δεσμεύσεις που θα νομοθετηθούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τις πρώτες 100 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Μαζί με αυτές αξία έχει να καταθέσουμε και τη μεσοπρόθεσμη δέσμευση που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου.

- Δεσμευόμαστε λοιπόν για την Αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε νοικοκυριά, ΜμΕ, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες και Δήμους. Με εξασφάλιση του αναγκαίου χώρου στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκούς πόρους.

- Δεσμευόμαστε για Ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες - επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια με πολλαπλάσιους πόρους και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία

- Δεσμευόμαστε για Στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα.

- Για ένα Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής με σύντομες αλυσίδες αξίας και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα.

- Και για στοχευμένα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, δημιουργίας και ενθάρρυνσης ένταξης του αγροτικού κόσμου σε συνεργατικά σχήματα».

Κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την επόμενη ημέρα ξεκαθάρισε ότι θα καταργήσει τα αρνητικά για την κοινωνία νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Δεσμεύομαι ότι το πρώτο μας μέλημα θα είναι να καταργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά το ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό πλέγμα των νόμων με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει θωρακίσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους.

Της διανομής των ιματίων του κράτους.

Του ρουσφετιού, των golden boys, των χορηγών και χορηγούμενων, των ευεργετών και των ευεργετούμενων με χρήματα του λαού.  

Στο χρονοντούλαπο θα στείλουμε το νόμο Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο, και τους εργαζόμενους είλωτες του εικοστού πρώτου αιώνα.

Το νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, που χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τα funds για να ελέγξουν την επικουρική ασφάλιση και τις ζωές των συνταξιούχων.

Τον πτωχευτικό νόμο που οδηγεί με fast track διαδικασίες πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πτώχευση και που μεριμνά μόνο για την άνευ όρων ικανοποίηση των τραπεζών.

Τον νόμο Κεραμέως που κλείνει τα πανεπιστήμια για χιλιάδες παιδιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ανοίγει τις πόρτες των κολλεγίων και της ιδιωτικής παιδείας.

Τον νόμο για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη χώρα.

Να σκουπίσουμε όμως τους άθλιους νόμους, τις άθλιες ρυθμίσεις και τις άθλιες τροπολογίες του καθεστώτος Μητσοτάκη είναι η σχετικά εύκολη δουλειά,.

Η δύσκολη δουλειά που είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε είναι να χτίσουμε μια νέα πραγματικότητα ασφάλειας, δημοκρατίας, και δικαιοσύνης στη χώρα και την κοινωνία».

Να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει», ωστόσο απηύθυνε κάλεσμα στις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου λέγοντας:

«Εμείς, η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.

Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν.

Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση. Υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές.

Και ένα κοινό πρόγραμμα προόδου θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία. Τους καλώ λοιπόν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Πώς, πιο γρήγορα θα απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πώς, ποια κυβέρνηση, και με ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο. Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα.

Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε κορμός και θεμέλιο μιας κυβέρνησης που μπορεί να προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής.

Μιας κυβέρνησης που θα υπηρετήσει τις ανάγκες του ελληνικού λαού, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς δεμένα χέρια. Θέλουμε να είμαστε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα δημοκρατίας και προόδου».

Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL