Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.2°C22.9°C
0 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.6°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C21.6°C
3 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.8°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ / Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το αυτονόητο για τις άδειες ειδικού σκοπού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το αυτονόητο για τις άδειες ειδικού σκοπού

παιδιά γονείς
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Προφανώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει εδώ και δύο χρόνια η έκτακτη και χωρίς προηγούμενο συνθήκη της πανδημίας, αδιαφορεί για την έξαρση των κρουσμάτων, και τους χιλιάδες μαθητές που καθημερινά βρίσκονται θετικοί με covid-19 και τη μεγάλη ανάγκη των εργαζόμενων γονιών τους να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού για να περιθάλψουν στο σπίτι τα παιδιά τους που νοσούν, χωρίς όμως να τιμωρηθούν με μείωση των αποδοχών τους και της τακτικής τους άδειας για το αυτονόητο», τονίζει με ανακοίνωσή της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους είναι θετικά με covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια επισημαίνει ότι «το αυτονόητο από άποψη υγειονομική και κοινωνική δεν υπάρχει βέβαια για μία κυβέρνηση που άνοιξε τα σχολεία χωρίς τα αναγκαία μέτρα, δεν αναγνωρίζει το κόστος της ακρίβειας στο εισόδημα των εργαζομένων και εφαρμόζει τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που επιβάλλει απλήρωτες ώρες εργασίας, μείωση αποδοχών και κατάλυση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πιστή στο αντεργατικό της μένος και εν μέσω έκρηξης ακρίβειας, με διάταξη του κ. Χατζηδάκη τιμωρεί με μείωση μισθού 50% όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους. Τους τιμωρεί δηλαδή γιατί το παιδί τους κόλλησε επειδή ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα σχολεία όπως τα έκλεισε».

Στη συνέχεια, ο υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των όσων ανακοίνωσε το πρωί επεσήμανε ότι:

«1. Το καθεστώς αποζημίωσης που προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις είναι το καθεστώς αποζημίωσης των εργαζομένων για άδειες ασθενείας, το οποίο ισχύει εδώ και δεκαετίες. Και τότε που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται.

2. Ειδικά για τους εργαζόμενους που νοσούν και υπάγονται στο χώρο ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ:

  • Οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες
  • Για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Σημειώνεται επίσης ότι η άδεια αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες.

3. Για την πρόσθετη άδεια που αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν, προβλέπεται αναλογική εφαρμογή της ίδιας διάταξης.  Οι 3 πρώτες ημέρες της άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις πάγιες προβλέψεις της ισχύουσας εδώ και δεκαετίες νομοθεσίας. Η 4η ημέρα καλύπτεται από το κράτος. Και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζόμενου.

Είναι επομένως σαφές ότι με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχονται για τους εργαζόμενους που το επιθυμούν είτε για τη νόσηση των ίδιων είτε των παιδιών τους από Covid-19, επιπλέον άδειες χωρίς να απαιτούνται οι συνήθεις διαδικασίες.

Για δε την αποζημίωσή τους ισχύουν οι πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας, που έχει εφαρμοστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Η υποκρισία και η ψευδολογία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει ταβάνι. Υποκρίνονται πως αγνοούν τη νομοθεσία που και οι ίδιοι εφάρμοζαν όταν ήταν κυβέρνηση, ως προς τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Ενώ παράλληλα παριστάνουν ότι δεν βλέπουν πως η κυβέρνηση εισάγει νέες επιπλέον άδειες για τους εργαζομένους, που νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από Covid-19 και μάλιστα με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Ασχολούμαστε με την ουσία, τους αφήνουμε στην υποκρισία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL