Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.7°C30.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.3°C27.1°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C29.8°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.1°C28.3°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.9°C27.3°C
0 BF 53%
Βουλή / Οι άνθρωποι του πολιτισμού στον αέρα, αλλά η κυβέρνηση φτιάχνει χάρτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Οι άνθρωποι του πολιτισμού στον αέρα, αλλά η κυβέρνηση φτιάχνει χάρτα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ούτε να συζητήσει στη Βουλή δεν αντέχει η υπουργός Πολιτισμού για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, καθώς χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ που επανέφερε η Σία Αναγνωστοπούλου. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε τρεις τροπολογίες για την ενίσχυση του πολιτισμού, αλλά και ερώτηση 44 βουλευτών για τους επαγγελματίες μουσικούς (με πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου).

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων προτείνει ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού με επιχορήγηση των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με ποσό που θα αντιστοιχεί στο 50% του ποσού που αναλογούσε στους δικαιούχους το 2019 -αμοιβή δημιουργών για δανεισμό από βιβλιοθήκες-, ΦΠΑ Πολιτισμού στο 6%: αφορά παραγωγή και χαρτί βιβλίου, ψηφιακά και ακουστικά - ηχητικά βιβλία (ebooks, audiobooks), ζωντανή μετάδοση παραστάσεων και συναυλιών μέσω Διαδικτύου (livestreaming), εισιτήρια κινηματογράφου, πνευματικά συγγενικά δικαιώματα.

«Τη Δευτέρα, την ώρα που ένα επικοινωνιακό σόου λάμβανε χώρα στο μουσείο της Ακρόπολης, ο κόσμος του πολιτισμού ακόμα μία φορά βρισκόταν στους δρόμους. Ακόμα μία φορά, επί δύο χρόνια, διεκδικώντας το αυτονόητο. Ζητώντας δηλαδή η κυβέρνηση να κοιτάξει τον πολιτισμό και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου του. Γιατί πολιτισμός χωρίς τους ανθρώπους του δεν υπάρχει» υπογράμμισε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας για τρίτη φορά να συνεδριάσουν «για να διαβουλευτούμε» οι επιτροπές Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, οι αρμόδιοι υπουργοί, λοιμωξιολόγοι και αντιπροσωπεία καλλιτεχνών και εργαζομένων του χώρου.

«Οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό. Είναι δυνατόν 49 σωματεία να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και ο πρωθυπουργός να μην καλεί αντιπροσωπεία μετά από δύο χρόνια προκειμένου να συζητήσει μαζί τους; Να μην τους καλεί η υπουργός Πολιτισμού;» πρόσθεσε.

«Φτιάχνουμε μια χάρτα για τον πολιτισμό που θα λύσει πολλά προβλήματα και είναι κάτι που ποτέ κανένας δεν τόλμησε» απάντησε ο Ν. Γιατρομανωλάκης υποστηρίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν ιδεολογικοποίησε ποτέ και δεν χάιδεψε θεσμούς και τους αντιμετωπίζει με έργα και όχι με λόγια».

Ακόμη είπε ότι στο μητρώο καλλιτεχνών «βάζουμε και νέες κατηγορίες και έχουμε νέα μέτρα για την πανδημία. Είναι μια δυναμική διαδικασία και πρέπει να παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται και έχουμε εισηγηθεί για επιπλέον μέτρα εάν και εφόσον χρειαστούν».

«Είναι μεγάλος ο ζόφος των ανθρώπων του πολιτισμού» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και σημείωσε στον υφυπουργό: «Να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις τους αντί να ψάχνετε διακόπτες και εξαιρέσεις από το όποιο επίδομα δίνετε, και αυτό κουτσουρεμένο, για έναν ή δύο μήνες».

«Θεωρείτε και εσείς ότι για όλα τα κακά της κοινωνίας φταίει η μουσική; Συνταυτίζεστε με μια κυβέρνηση που δεν έχει κάνει τίποτα τόσο καιρό για τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου συνωστίζεται κόσμος και για τα σχολεία;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL