Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
2.6°C4.6°C
0 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
0.9°C4.6°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
3.8°C10.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.7°C12.0°C
5 BF 89%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
2.5°C2.5°C
0 BF 65%
Σκάνδαλο η διαλογή για μία κλίνη σε ΜΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο η διαλογή για μία κλίνη σε ΜΕΘ

Γιατρός ΜΕΘ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η διακομιδή του μητροπολίτη Αιτωλίας στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού κατά τη στιγμή που στην ίδια πόλη (Αγρίνιο), υπήρχε 50χρονος επί μια εβδομάδα διασωληνωμένος σε απλή κλίνη, υπήρξε απολύτως εύγλωττη. Έφερε στην επιφάνεια όλο το θέμα της επικρατούσας αδιαφάνειας στα κριτήρια του ποιος εξ όλων θα μπει σε ΜΕΘ και του αν υπάρχουν ΜΕΘ για VIP.

Λίγες μόλις ημέρες πριν, στις 29/11, ο κ Άδωνις Γεωργιάδης σχολίαζε ως τέως υπουργός Υγείας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ την αποκάλυψη ότι ζητήθηκε ποσό 3.500 Ε για να «βρεθεί» κλίνη ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Διαβεβαίωσε τότε το κοινό για το αδιάβλητο του συστήματος,  είπε ότι κανείς δεν έχει πρόσβαση στην λίστα των ΜΕΘ κι ότι υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο και απαραβίαστη σειρά προτεραιότητας. Είτε επώνυμος είτε ανώνυμος είναι κανείς, βεβαίωσε ότι το σύστημα παραμένει αδιάβλητο!

Με τον γνωστό αποφθεγματικό του ύφος τόνισε πως κανένας τρόπος δεν υπάρχει, για κανέναν, να παρέμβει προκειμένου να ευνοήσει κανέναν. Κανένας εις την τρίτη κι όλα υποτίθεται ότι τα αποφασίζουν οι γιατροί … Ο δε διοικητής του εμπλεκόμενου νοσοκομείου προσέθεσε πως «νομίζει» ότι πάνε καλά κι οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι, γιατί παίρνουν την ίδια αγωγή! Δεν άργησε να τον ακολουθήσει στην ίδια επιστημονική γραμμή κι ο κ. Πρωθυπουργός.

Η εμπειρία του κοινού είναι βεβαίως διαφορετική ακόμη και χωρίς πανδημία. Πέραν των περιπτώσεων του μητροπολίτη και πολλών άλλων προσωπικοτήτων, πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ Εξαδάκτυλος, εμπιστεύτηκε στο τηλεοπτικό του κοινό ότι, πέραν των ηλικιακών κριτηρίων διαλογής, ισχύει και καθεστώς αρνητικών διακρίσεων στην διαλογή, όταν πρόκειται για ανεμβολίαστους!

Τελευταία φάση

Η αδιαφανής διαλογή για τις ΜΕΘ είναι ξεκάθαρο πως σημαίνει ρουσφέτια με τον Χάρο! Η σχετική συζήτηση έχει περάσει από αρκετά στάδια:

Αρχικά, ζήσαμε την φάση, των ανέξοδων μεγαλοστομιών. Αν και η ενίσχυση του ΕΣΥ θεωρήθηκε περιττή («πεταμένα λεφτά»), ωστόσο καλλιεργήθηκε ο μύθος των χιλίων και μίας ΜΕΘ. Οι εξ οικείων αποκαλύψεις Βασιλακόπουλου έδειξαν ότι όπου εμφανίστηκαν νέες κλίνες μη τηρουμένων των προδιαγραφών, το αποτέλεσμα υπήρξε καταστροφικό.

Πέρσι τέτοιο καιρό ακολούθησε η άρνηση του προφανούς, του γεγονότος δηλαδή ότι υπήρξε υγειονομική καταστροφή, που προκάλεσε μαζικές διαδικασίες διαλογής. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι όσοι δεν τύχαιναν του ευεργετήματος της διασωλήνωσης είναι γιατί δεν το … επιθυμούσαν οι συγγενείς.

Αργότερα ήρθε μεν η ώρα της παραδοχής αλλά και των υπεκφυγών. Διαλογή τάχα δεν είχε υπάρξει γιατί δεν χρειάστηκε να μείνει κανείς απέξω που ιατρικά το χρειαζόταν. Αυτά τα χιλιάδες θύματα που κατέληξαν εκτός, απλώς δεν είχαν χρειαστεί ΜΕΘ ή τουλάχιστον έτσι νόμισαν οι θεράποντες! Παρότι, εν τω μεταξύ είχαν κυκλοφορήσει μέχρι και φωτογραφίες από τις σχετικές λίστες του ΕΚΑΒ με ανικανοποίητα αιτήματα των θεραπόντων.

Δεδομένου ότι  πλέον έχει αναδειχτεί το πόσο αδιαφανώς συντελέστηκε η διαλογή, πλησιάζει η ώρα της τελευταίας φάσης. Επειδή η κάθε ζωή που χάθηκε δεν είναι αριθμητικό κλάσμα αλλά μία και αναντικατάστατη, τα άτομα και οι θεσμοί τής δημοκρατίας θα κρίνουν ξεχωριστά αν κάποιος αδικήθηκε, από ποιον και γιατί.

Αυτό το ζήτημα πάει μακριά. Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να διερευνηθεί από την κυβέρνηση ή από τις αρμόδιες «ανεξάρτητες» αρχές, ούτε φυσικά  από τα «αποκαλυπτικά» ΜΜΕ ούτε από την ευαίσθητη σε τέτοια θέματα Εκκλησία ούτε από τα ερευνητικά της αληθείας Πανεπιστήμια ούτε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο των αφοσιωμένων λειτουργών, το βάρος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσώπων πέφτει αποκλειστικά στην πολιτική αποκάλυψη.

Πλήθος ανήθικων επιλογών

Πίσω από τα «λάθη» και τις «εμμονές» δεν βρίσκεται η διαχειριστική ανικανότητα αλλά η πολιτική πρόθεση και αφθονούν οι σχετικές αποδείξεις γι’ αυτό.

Υπήρξε ταξική μεροληψία με αποθέωση τα όσα συμβαίνουν στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Υπήρξε η συστηματική αξιοποίηση της πανδημίας για δουλίτσες (λίστα Πέτσα, σκόιλ ελικίκου, οι απευθείας αναθέσεις με ΠΝΠ, τύπου Μεγάλου Περιπάτουκά)

Υπήρξε η συνεχής χειραγώγηση της πληροφόρησης, όπως έγινε και με το εμβολιαστικό «Θαύμα» που ενώ ήταν διάτρητο, συνειδητά καλυπτόταν με θριαμβολογίες προκειμένου να ανοίξει  ανεμπόδιστα ο  τουρισμός.

Υπήρξε ο μεταρρυθμιστικός» παραλοιμώδης πυρετός όπου το μάντρωμα της καραντίνας έδωσε την ευκαιρία για πλήθος προγραμματισμένες «μεταρρυθμιστικές» παρεμβάσεις

Υπήρξαν οι συνεχείς ιδιοτελείς σχεδιασμοί για κάλπες με την συνεχή ανάμιξη των καμπυλών της επιδημίας και των δημοσκοπήσεων.

Υπήρξε η κορύφωση όλων αυτών των ηθικά έωλων στάσεων δηλαδή η επιλογή ανοσίας της αγέλης δια της νόσησης. Αυτό ξεκίνησε με τον θερινό τουριστικό τυχοδιωκτισμό και την παραπλανητική εμβολιαστική ελευθερία, συνέχισε με την λεγόμενη πανδημία αποκλειστικά ανεμβολίαστων και τώρα κορυφώνεται με την πάσει θυσία αποφυγή του λοκντάουν.

Στα πλαίσια αυτά έρχεται να προστεθεί και η επίδειξη αδιαφανούς και μεροληπτικής διαλογής που καταρρακώνει πλήρως την εμπιστοσύνη. Η πολιτεία οφείλει να αποδείξει το πώς ακριβώς διασφαλίζει (πρωτόκολλα, διαδικασίες επιτήρησης κι ελέγχου, διαφάνεια χειρισμών κλπ) ότι υπάρχει ισότητα ευκαιριών, αντικειμενικότητα και περιφρούρηση από αλλότριες παρεμβάσεις.

Οψόμεθα ες Φιλίππους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL