Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.7°C28.5°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.0°C24.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
28 °C
25.1°C30.9°C
1 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.8°C29.3°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.5°C
3 BF 68%
Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ / Ο δεδομένος πρωθυπουργός και η αγωνία της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ / Ο δεδομένος πρωθυπουργός και η αγωνία της αντιπολίτευσης

ΡΑΦΑΛ

Μερικές φορές ακόμη και ο πιο κακόπιστος παρατηρητής δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει με πόση ευκολία ξεπερνάει τα όρια ο πρωθυπουργός, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία υποτίθεται ότι απαιτείται μια κάποια συναίνεση από την εκάστοτε αντιπολίτευση -και ενίοτε υπάρχει κιόλας. Γι' αυτό και όλοι άργησαν μια μέρα να χωνέψουν τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

Παρεμπιπτόντως ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε εκεί ότι η συζήτηση με τους Αμερικανούς για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα -λέγε με Σούδα και όχι μόνο- θα γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση. Εξίσου παρεμπιπτόντως είχε ανακοινώσει μια μέρα νωρίτερα την αγορά επιπλέον έξι γαλλικών μαχητικών Rafale.

Εξ αρχής η αγωνία του Μητσοτάκη ήταν να ξέρουν οι ισχυροί ότι είναι δεδομένος και ότι δεν χρειάζεται να παζαρεύουν μαζί του. Βέβαια στη ΔΕΘ επέλεξε μια πιο κομψή διατύπωση: “Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση” είπε.

Αυτή η απότομη αλλαγή στη διαδικασία ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας -που θυμίζει άνευ όρων παραχώρηση- ανησυχεί τα μέγιστα την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, υποστήριξε μιλώντας χθες σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διερωτάται με ποια λογική αποφάσισε η κυβέρνηση να υπογράψει πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αντίθετα με την πάγια επιλογή μέχρι σήμερα όλων των κυβερνήσεων, όλων των χρωμάτων να συνάπτουν ετήσιες συμφωνίες, που να προσαρμόζονται στις εκάστοτε αλλαγές του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος.

Και θέτει μια σειρά από ερωτήματα, που απαιτούν άμεση απάντηση από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει από την τηλεόραση μια τέτοια αλλαγή εθνικής πολιτικής:

* Έναντι ποιων ανταλλαγμάτων συμφωνήθηκε η μείζων αυτή αλλαγή;

* Τι θα προβλέπει η νέα συμφωνία, ιδίως για την Αλεξανδρούπολη;

* Θα πρόκειται απλώς για συνέχιση διευκολύνσεων ανάλογων με αυτών στο Στεφανοβίκειο ή για πιο προωθημένες ρυθμίσεις, όπως αυτές της Σούδας;

* Και στην τελευταία περίπτωση, βάσει ποιου ρυθμιστικού πλαισίου και νομικών εγγυήσεων;

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε ο Κατρούγκαλος και την απόρριψη κάθε προοπτικής συναίνεσης από τον πρωθυπουργό. “Η αναζήτηση κοινών τόπων στα μείζονα θέματα δεν απορρέει από τη συμπάθεια ή την αντιπάθεια των πολιτικών αρχηγών, αλλά από την ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις και συνέχεια στην εθνική πολιτική” τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL