Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
0 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.6°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C18.6°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10 °C
9.9°C13.5°C
0 BF 93%
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυε την Πυροσβεστική και η Ν.Δ. πάγωνε τα εργαλεία πρόληψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυε την Πυροσβεστική και η Ν.Δ. πάγωνε τα εργαλεία πρόληψης

ΦΩΤΙΑ

Σε αυτά τα δυόμισι χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. δεν έχει σταματήσει να αναδεικνύει με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις ολιγωρίες και λάθη στο ζήτημα της πρόληψης, της αντιπυρικής προστασίας. Κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι ενώ τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδιδε «ολοκληρωμένα, ισχυρά θεσμικά εργαλεία» πρόληψης δασικών πυρκαγιών και αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων, εργαλεία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα, εκείνη τα πάγωνε και επιπλέον κώφευε και για την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών.

Ήδη από την εκδήλωση των πρώτων πύρινων μετώπων, στην αρχή της εβδομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ζητούσε επανειλημμένα να ενημερώσει η κυβέρνηση τι συνέβη με την καθήλωση των εναέριων μέσων στη φωτιά της Βαρυμπόμπης, κάτι που εκτιμάται ότι συνέβαλε σημαντικά στην εξάπλωσή της. Στη συνέχεια, με τις φλόγες να έχουν ξεπηδήσει σε δεκάδες σημεία της χώρας, η αξιωματική αντιπολίτευση -και πρωτίστως οι πολίτες- επισταμένα ρωτά πόσα πτητικά μέσα αξιοποιούνται και πώς. Ακόμη και αυτά που διαθέτει η χώρα και επιχειρούν έως σήμερα είναι τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης στα Σώματα Ασφαλείας που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πενταετία 2019-2023.

Επιπλέον 18 ελικόπτερα για την πενταετία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Δεκέμβριο του 2018 μέσω της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας της Υπηρεσίας NSPA εξασφαλίστηκε η μίσθωση των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, βαρέος και μεσαίου τύπου, με τα πληρώματα πτητικής και τεχνικής υποστήριξής τους, προς κάλυψη των αναγκών πυροπροστασίας ετών 2019 έως και 2021. Ο Διεθνής Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και ενεργοποιήθηκαν για το 2019 επιπλέον των εθνικών μέσων τέσσερα ελικόπτερα βαρέος τύπου και εννέα μεσαίου τύπου. Δηλαδή εξασφάλισε το δικαίωμα προαίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου για έξι βαρέος τύπου και δώδεκα μεσαίου τύπου ελικόπτερα κατ’ έτος, επιπλέον του εθνικού στόλου, για την πενταετία 2019-2023. Συνήφθη επιπλέον η σύμβαση για τη συντήρηση όλων των ιδιόκτητων εναερίων μέσων Πυροσβεστικής και ΕΛ.ΑΣ. μέχρι και τον Μάιο του 2020.

Οι 4.500 "ξεχασμένες" προσλήψεις

Παράλληλα με την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης και παρά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και την επιτροπεία, μονιμοποιήθηκαν 2.500 πυροσβέστες πενταετούς θητείας έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και της τότε υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους Θεσμούς. Εξισώθηκαν δε ωραριακά οι εναπομείναντες 1.723 πυροσβέστες πενταετούς απασχόλησης με το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος ενισχύθηκε με 2.000 άτομα. Συγκεκριμένα, προσελήφθησκαν 876 πυροσβέστες πενταετούς απασχόλησης και 56 δόκιμοι πυροσβέστες γενικών καθηκόντων από τον πίνακα επιλαχόντων του διαγωνισμού του 2011, «με στόχο τη σταδιακή ομογενοποίηση του επί θητεία και εποχικού πυροσβεστικού προσωπικού, στο πλαίσιο της αποκατάστασης μακροχρόνιων αδικιών και εργασιακής ομηρείας του». Στην ίδια κατεύθυνση και για την κάλυψη παροδικών αλλά αδήριτων αναγκών του Π.Σ. κατά την αντιπυρική περίοδο 1η Μαΐου - 31η Οκτωβρίου 2019, προσελήφθησαν με προκήρυξη διαγωνισμού 1.000 περίπου νέοι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης εξ ιδιωτών. Μαζί με τους 1.245 απασχολούμενους εποχικούς υπαλλήλους, ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών ανέβηκε στους 2.250.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL