Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.6°C13.0°C
0 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
8.1°C12.5°C
2 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.5°C16.4°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
7 °C
6.9°C9.5°C
0 BF 100%
Facebook / «Κράτος – θεατής στη διαρροή προσωπικών δεδομένων και στη λογοκρισία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Facebook / «Κράτος – θεατής στη διαρροή προσωπικών δεδομένων και στη λογοκρισία»

facebook
(pixabay.com)

Το ζήτημα με τα φαινόμενα διαρροής προσωπικών δεδομένων από το facebook, καθώς και την εκτεταμένη λογοκρισία που ασκείται με καταχρηστικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και σε βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου από το μέσο έφερε στη Βουλή για συζήτηση με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο βουλευτής Α’ Αθήνας Χρ. Βερναρδάκης.

Ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην πρωτολογία του αναρωτήθηκε για το ρόλο του κράτους, αν δηλαδή είναι συντονιστικός ή αν απλώς στέκεται ως θεατής.

Πέραν της διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών (πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες χρήστες), ζήτημα τίθεται και για την εκμετάλλευση αυτών των big data, όπως ανέφερε ο πρώην Υπουργός, όπου, πλέον, είναι θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας με το οποίο ασχολούνται κυβερνήσεις και κοινοβούλια σε Ευρώπη και Αμερική.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρότεινε με επιστολή του η ελληνική Βουλή να πάρει πρωτοβουλία να συσταθεί μια έστω ad hoc επιτροπή της και να καλέσει τη facebook και άλλες εταιρίες έτσι ώστε να δούμε ποιες εγγυήσεις παρέχουν οι εταιρίες σε μείζονα ζητήματα των δεδομένων των χρηστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προστεθεί αλλεπάλληλα περιστατικά λογοκρισίας σε δημοσιογράφους, επιχειρήσεις, φωτορεπόρτερ και εσχάτως και σε βουλευτή του κοινοβουλίου, που δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα.

«Υπάρχει το εσωτερικό δίκαιο μιας εταιρείας που υπερτερεί των συνταγματικών εγγυήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας; Δεν τίθεται ζήτημα ρύθμισης αυτού του χώρου και μάλιστα διακομματικής;», αναρωτήθηκε ο κ. Βερναρδάκης. 

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γεωργαντάς απάντησε πως το φαινόμενο είναι διεθνές. Σε σχέση με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων το θέμα ανέλαβε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και σύντομα θα επιβληθούν κυρώσεις. Σε ό, τι αφορά τα φαινόμενα λογοκρισία ο υφυπουργός απάντησε πως στα πλαίσια των κανόνων στους οποίους συναινούν οι χρήστες οι εταιρίες αυτές επιβάλλουν αφαιρέσεις αναρτήσεων ή μπλοκάρισμα λογαριασμών. Συμφώνησε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τους κανόνες και τους όρους αυτών των πλατφόρμων, έτσι ώστε να μη θίγεται το δικαίωμα ελεύθερης γνώμης.

Στη δευτερολογία του ο Χρ. Βερναρδάκης τόνισε πως πρέπει να υπάρχουν κανόνες δημόσιας διαχείρισης για τα ΜΚΔ, όπως γίνεται λόγου χάρη για τα κανάλια. Πρέπει να είμαστε κάθετα αντίθετοι σε φαινόμενα λογοκρισίας, όπως πχ αυτά ασκήθηκαν για τον Τράμπ. Ωστόσο το ζήτημα Τράμπ είναι και λίγο υποκριτικό διότι όπως αποδεικνύεται από τις διαρροές της Cambridge Analytics έτσι κέρδισε τις εκλογές του 2016.

Έχουμε φαινόμενα λογοκρισίας επώνυμων και ανώνυμων δημοσιογράφων. Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε συνάντηση με την facebook για αναρτήσεις μελών της που λογοκρίθηκαν και η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει εκπρόσωπος και απαξιούν να συζητήσουν με την ένωση.

«Δε θέλω να πιστέψω πως υπάρχει μια αόρατος συντονιστική χειρ η οποία, ως εκ θαύματος, λογοκρίνει μόνο απόψεις ή φωτογραφίες ή στίχους κριτικές προς την κυβέρνηση. Δεν έχουμε εταιριοκρατία, έχουμε ακόμα δημοκρατία, επομένως απαιτείται ενεργητική παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας αυτού του δημόσιου χώρου», κατέληξε. 

Ο υφυπουργός στην απάντησή του συμφώνησε στην ανάγκη ύπαρξης ρυθμιστικού πλαισίου.

Μετά το τέλος της συζήτησης ο Χριστόφορος Βερναρδάκης σχολίασε τα εξής: «Η απάντηση κατέδειξε την αμηχανία της Κυβέρνησης μπροστά στα ζητήματα αυτά. Για την ώρα δεν έχει κάποιο σχέδιο δημόσιας ρυθμιστικής πολιτικής για όλα αυτά "πετώντας" στην ουσία την πρωτοβουλία είτε σε Ανεξάρτητες Αρχές είτε στην Ευρωπαική Ενωση. Τουλάχιστον, αποδοκίμασε τα φαινόμενα λογοκρισίας των τελευταίων ημερών και μηνών. Η συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε την ανάγκη υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών και αποτελεί την πρώτη ύλη για μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική ενεργοποίηση. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας έναντι της "εταιριοκρατίας" των ψηφιακών πολυεθνικών πλατφορμών θα είναι εφεξής στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL