Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
16.4°C22.4°C
2 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.6°C19.8°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.8°C21.1°C
1 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 82%
Συνεπιμέλεια παιδιών / Στο τελικό νομοσχέδιο διατάξεις που μειοψήφησαν στη νομοπαρασκευαστική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεπιμέλεια παιδιών / Στο τελικό νομοσχέδιο διατάξεις που μειοψήφησαν στη νομοπαρασκευαστική

ΒΟΥΛΗ

Διατάξεις που μειοψήφησαν, και μάλιστα κατά πολύ, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενσωματώθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, όπως αποκαλύφθηκε κατά την ακρόαση των φορέων. Η Κατερίνα Φουντεδάκη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής, μετέφερε ότι η πρόταση για τον προσδιορισμό στο ένα τρίτο του χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με τον γονιό με τον οποίο δεν διαμένει μειοψήφησε 15-3, όμως βρέθηκε στο τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου.

Με 16-2 απορρίφθηκε η πρόταση για εναλλασσόμενη κατοικία, όμως τόσο οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου όσο και όσοι το επέκριναν εκτίμησαν ότι η αναφορά στην «εξίσου» άσκηση της επιμέλειας ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή κι αυτής της απορριφθείσας από τους ειδικούς πρότασης.

Η ακρόαση των φορέων επιβεβαίωσε και τις σοβαρές επιφυλάξεις της πλειονότητας των επιστημονικών φορέων για το τελικό νομοσχέδιο, αν και μεταξύ των επιστημόνων καταγράφηκαν σημαντικές διαφωνίες. Αντίθετα οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ζήτησαν ακόμα πιο αυστηρές και κυρίως οριζόντιες ρυθμίσεις, αφαιρώντας ουσιαστικά από τους δικαστές τη δυνατότητα για εξατομικευμένες κρίσεις με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης επιμέλειας.

Κοινή πεποίθηση πολλών από τους φορείς ήταν η ανάγκη καθιέρωσης οικογενειακών δικαστηρίων και ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το οικονομικό βάρος της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.

Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας

Η Κατερίνα Χάρη από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας τάχθηκε εναντίον των «οριζόντιων και άκαμπτων» ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν την εξειδίκευση από το δικαστήριο.

Η Αναστασία Γκολιομύτη από το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Μωβ» ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι περιλαμβάνει «ακραίες συντηρητικές ρυθμίσεις» που βρίσκονται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ κατήγγειλε ότι η αιτιολογική έκθεση εμφανίζει αναληθώς γυναικείες οργανώσεις ως συμμετέχουσες στη διαβούλευση. Η Κ. Φουντεδάκη εκτίμησε ότι ο προσδιορισμός του χρόνου επικοινωνίας στο ένα τρίτο θα έχει επιπτώσεις στο ύψος της διατροφής.

Εναντίον των «στείρων μαθηματικών υπολογισμών», της αναφοράς σε «εξίσου» άσκηση της γονικής μέριμνας και της προϋπόθεσης για οριστική καταδίκη για ενδοοικογενειακή βία για την αφαίρεση της επιμέλειας τάχθηκε η Χριστίνα Σκαλούμπακα από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος. Η  Όλγα Γκίνη από τη ΧΕΝ υπογράμμισε ότι το επίμαχο «εξίσου» αποτελεί «έμμεσο τρόπο για να επιβάλλεται οριζόντια υποχρεωτική συνεπιμέλεια».

ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

Η προσέγγιση των δικαστών

Ο Παντελής Μποροδήμος από την  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκτίμησε ότι, λόγω της αργής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, η αφαίρεση της επιμέλειας λόγω ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να γίνεται με διαπίστωση από το δικαστήριο κι όχι μετά από οριστική απόφαση. Η Κατερίνα Τρίμη από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επισήμανε ότι ο χρόνος επικοινωνίας του γονιού με το παιδί πρέπει να είναι ποιοτικός κι όχι «αριθμητικό ζήτημα».

Ο Δημήτρης Δημητρουλόπουλος από την ολομέλεια των δικαστικών συλλόγων τάχθηκε εναντίον της ισόχρονης επιμέλειας και των ποσοτικών κριτηρίων στο δικαίωμα επικοινωνίας. Την ανάγκη αλλαγών στο οικογενειακό δίκαιο για να αποτραπούν καταδίκες της χώρας για παραβιάσεις διεθνών συνθηκών υποστήριξε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης.

Ζητήθηκαν εξαιρέσεις

Η Μαριέττα Παπαδάτου - Παστού από Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία υποστήριξε τον προσδιορισμό του χρόνου επικοινωνίας στο ένα τρίτο, καθώς και την εναλλασσόμενη κατοικία. Υπέρ του ενός τρίτου τάχθηκε και ο Θανάσης Βαλτούδης από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προοπτική το νομοσχέδιο να παραμερίσει τη μέχρι σήμερα νομολογία των δικαστηρίων.

Ο Γιάννης Παπαρρηγόπουλος από τον Σύλλογο «Συνεπιμέλεια» και ο Δημήτρης Δουλιώτης από τους «Ενεργούς Μπαμπάδες» ζήτησαν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις και να εφαρμοστούν οριζόντιες ρυθμίσεις για όλες τις υποθέσεις συνεπιμέλειας. Ο Δ. Δουλιώτης χαρακτήρισε μάλιστα «υπαναχώρηση» την αλλαγή της προϋπόθεσης για αμετάκλητη καταδίκη για ενδοοικογενειακή βία για την αφαίρεση της επιμέλειας.

Η Ελένη Μητσοπούλου από τον Σύλλογο «ΓΟΝ.ΙΣ.» εκτίμησε ότι η αναφορά σε «εξίσου» άσκηση της γονικής μέριμνας ανοίγει τον δρόμο για την εναλλασσόμενη κατοικία, ενώ ζήτησε να αφαιρείται η επιμέλεια και για ψευδείς καταμηνύσεις. Ο Γ. Παπαρρηγόπουλος τάχθηκε υπέρ του προσδιορισμού του ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας και τοποθετήθηκε αρνητικά για τη μη καθιέρωση της εναλλασσόμενης κατοικίας.

Η Μαριέττα Γιαννάκου
(INTIME/NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ)

Χωρίς συναίνεση, ούτε καν από το σύνολο της Ν.Δ., προχωρά το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

Υψηλοί τόνοι από τη Γιαννάκου λόγω της απροθυμίας του Τσιάρα για αλλαγές: "Δεν γίνεται έτσι η συνεργασία, κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης" * Ξανθόπουλος: "Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε λεπτομερειακές ρυθμίσεις θα δημιουργήσει περισσότερες αφορμές για τριβές και αντιπαραθέσεις"

 


Χωρίς ευρύτερη συναίνεση, συμπόρευση του συνόλου των βουλευτών της Ν.Δ., αλλά και προθυμία να κάνει αλλαγές σε βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια κινείται η κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. υπερψήφισε μόνη της επί της αρχής το νομοσχέδιο σε επίπεδο επιτροπών, ενώ Μαριέττα Γιαννάκου και  Όλγα Κεφαλογιάννη επανέλαβαν την έντονη κριτική τους, με τη Μ. Γιαννάκου να σηκώνει τους τόνους λόγω της απροθυμίας του Κώστα Τσιάρα για αλλαγές.

«Επειδή άκουσα τον υπουργό στην τηλεόραση να ισχυρίζεται πως περίπου κανείς μας δεν ξέρει τι λέει και δεν έχουμε καμία επίγνωση, θέλω να του πω ότι δεν γίνεται έτσι η συνεργασία μέσα στο Κοινοβούλιο. Κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης» σχολίασε δηκτικά η Μ. Γιαννάκου απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης. Ενοχλήθηκε από αναφορές του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα σε «κινδυνολογία», παρατηρώντας ότι «εγώ είδα άλλους να κινδυνολογούν, οι οποίοι έχουν πληρώσει εκατομμύρια για να κάνουν και ανοιχτή διαφήμιση», ενώ σημείωσε ότι «όλοι οι πραγματικοί επιστημονικοί φορείς» έκαναν παρόμοιες επισημάνσεις με τις δικές της. Η Μ. Γιαννάκου μαζί με την  Όλ. Κεφαλογιάννη τόνισαν ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία προβλέπει δυνατότητα για αποκλεισμό του κακοποιητικού γονέα και χωρίς οριστική δικαστική απόφαση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος προειδοποίησε ότι η επιλογή τής κυβέρνησης να προχωρήσει σε λεπτομερειακές ρυθμίσεις θα δημιουργήσει τελικά «περισσότερες αφορμές για τριβές και αντιπαραθέσεις», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχει προαποφασιστεί εκ των προτέρων από τον νομοθέτη ποιο είναι το συμφέρον του παιδιού».

Η τομεάρχης Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου αναρωτήθηκε ποιες είναι οι μειοψηφίες που οδήγησαν την κυβέρνηση να απορρίψει το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Ο Κ. Τσιάρας επέμεινε στον ισχυρισμό πως η πλειονότητα των φορέων υποστήριξε το νομοσχέδιο και πως τα κίνητρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης που το επικρίνουν είναι «μικροκομματικά». Υποστήριξε επίσης ότι η αναφορά σε «εξίσου» άσκηση της γονικής μέριμνας δεν ανοίγει τον δρόμο για εναλλασσόμενη κατοικία, ενώ επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας για την προϋπόθεση οριστικής δικαστικής απόφασης για αφαίρεση επιμέλειας για ενδοοικογενειακή βία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL