Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Οικονομικές προβλέψεις από αναλυτές σαν μέντιουμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομικές προβλέψεις από αναλυτές σαν μέντιουμ

ΚΡΙΣΗ

Το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του εκτίμησε ότι το τρέχον έτος η Ελλάδα θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 3,8%. Και θα φτάσει σε αυτό το νούμερο με «δυνατό φίνις» στο τελευταίο τρίμηνο, καθώς το πρώτο χάθηκε και το δεύτερο είναι στον αέρα. Το δημόσιο χρέος το 2020 ξεπέρασε το 210% του ΑΕΠ κλείνοντας στο 213,1%, μακράν το υψηλότερο στην Ε.Ε. Ταπί και ψύχραιμοι που λένε. Παράλληλα η χώρα, μετά τα πλεονάσματα του 2019, θα συνεχίσει να παράγει ελλειμματικούς προϋπολογισμούς: 8,9% το 2021, 2,6% το 2022, 2% το 2023, 1,8% το 2024, 1,7% το 2025 και 1,5% έλλειμμα το 2026.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, από πολιτική υποχρέωση, τέντωσε λίγο τον αριθμό ανάπτυξης για το 2021 στο 4,2% με την προϋπόθεση ότι μετά το Πάσχα όλοι (!) οι κλάδοι της οικονομίας θα λειτουργούν κανονικά. Και αν μετά το Πάσχα, που είναι σε 20 ημέρες, οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δεν λειτουργούν κανονικά;

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε «μαύρες τρύπες» στη μετά Covid εποχή. Κατά τον διοικητή της ΤτΕ είναι: Αύξηση πτωχεύσεων, με επίπτωση στην ενίσχυση του πιστωτικού κινδύνου και αύξηση κόκκινων δανείων. Αύξηση ανεργίας, κυρίως χαμηλής εξειδίκευσης. Αύξηση φτώχειας και ανισοκατανομής εισοδήματος. Αύξηση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος Υγείας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ήδη και είναι πλέον νοσήματα που θέτουν συνολικά τη χώρα εκτός ανταγωνισμού, καθώς η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τη μέθοδο «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι».

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την επισήμανση του κ. Στουρνάρα για την αύξηση της ανεργίας «χαμηλής εξειδίκευσης». Στο πρόγραμμα ανάκαμψης ο πρωθυπουργός υπολόγισε ότι τα 32 δισ. της Ε.Ε. (εκ των οποίων τα 12,7 δισ. είναι δάνεια) μπορεί να κινητοποιήσουν άλλα τόσα χρήματα και το πρόγραμμα να φτάσει έως τα 60 δισ. με δανεισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς!

Ποιο τραπεζικό σύστημα, εγχώριο ή διεθνές, θα προσφέρει χρήματα σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου σε μια τόσο ρηχή οικονομία, καθώς όλα είναι στον αέρα και κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το τέλος της πανδημίας, τις καταναλωτικές διαθέσεις και δυνατότητες των νοικοκυριών στη μετά Covid εποχή, αλλά και τις συνέπειες από την επιλογή του Λευκού Οίκου για νέα φάση «ψυχρού πολέμου» στο ευρωπαϊκό πεδίο;

Πώς, για παράδειγμα, θα αντιμετωπιστεί η ανεργία των «περιορισμένης ειδίκευσης» όταν από το πρόγραμμα των 32 δισ. προβλέπονται για τις «ενεργητικές και παθητικές πολιτικές απασχόλησης» μόλις 641 εκατομμύρια, ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας οι αποκλεισμένοι με καλύτερες προϋποθέσεις. Ο αριθμός των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας δεν είναι μικρός στη συνολικά χαμηλής προστιθέμενης αξίας ελληνική οικονομία, η οποία στηρίζεται υπερβολικά στον τουρισμό, από τον οποίο προκύπτει το 25% του ΑΕΠ.

Τι είδους «θεραπεία» είναι αυτή που επέλεξε ο νέος υπουργός Εργασίας, ο οποίος επαναφέρει τις εργασιακές συνθήκες εκατό χρόνια πίσω; Κατάργηση του οκταώρου, των συμβάσεων, του πενθημέρου, με απλήρωτες υπερωρίες! Υποβάθμιση της Παιδείας και των επιστημών, κατάργηση του ρόλου και των υποχρεώσεων του κράτους σε μια χώρα με μικρομεσαίες για τα διεθνή μεγέθη επιχειρήσεις, που έχουν άμεση ανάγκη τα ερευνητικά κέντρα και τη βοήθεια οργανισμών προώθησης των ελληνικών εξαγωγών.

Πώς, όταν το ζητούμενο είναι η υψηλή επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση των εργαζομένων, αρκούν μόλις 471 εκατομμύρια για την προώθηση της έρευνας στα πανεπιστήμια;

Πώς μια τέτοια ελλειμματική οικονομία θα μπορεί να υποστηρίξει τον ασφαλιστικό τομέα και να θωρακίσει την Υγεία; Νοιάζεται πράγματι η κυβέρνηση για την πράσινη ανάπτυξη, για την οποία διαθέτει το μεγαλύτερο κονδύλι του προγράμματος; Μακάρι να ήταν έτσι. Αλλά όλα τα λεφτά θα πάνε στα χέρια γερμανικών εταιρειών στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και των κατασκευαστικών, που θα «φυτεύουν» όπως θέλουν -και λογαριασμό δεν θα δίνουν- τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες.

Άλλωστε, αν η κυβέρνηση νοιαζόταν πραγματικά για το περιβάλλον, δεν θα νομοθετούσε την ασυλία των Καναδών της Ελληνικός Χρυσός για όποιες περιβαλλοντικές παρανομίες έκαναν και όσες πρόκειται να κάνουν στο μέλλον!

Η νέα χρεοκοπία των πάντων είναι προ των πυλών, καθώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι «μαύρες τρύπες», ορθάνοιχτες, θα... καταπίνουν τις θυσίες των Ελλήνων, που αισθάνονται όμηροι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL