Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ελληνοτουρκικά / Σιγή ασυρμάτου από την Άγκυρα για τις διερευνητικές επαφές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Σιγή ασυρμάτου από την Άγκυρα για τις διερευνητικές επαφές

ΔΕΝΔΙΑΣ

Όσο πλησιάζει η 25η Μαρτίου, όχι με την έννοια της εορτής, εν μέσω πανδημίας, ούτε της παρέλασης για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά ως ημερομηνία διεξαγωγής άλλης μια συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με αντικείμενο, μεταξύ πολλών άλλων, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τόσο αυξάνεται η ανησυχία στο υπουργείο Εξωτερικών.

Γι' αυτό συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συζητηθούν τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και το Κυπριακό, για το οποίο έχει οριστεί ημερομηνία για την άτυπη πενταμερή στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη. Ανησυχητική είναι και η σιωπή ασυρμάτου από την  Άγκυρα σε σχέση με τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Η πρόσκληση της Αθήνας είναι στο τραπέζι εδώ και πάνω από έναν μήνα, αλλά η απάντηση ακόμη αναμένεται. Η πιθανότητα να μην γίνει η επόμενη συνάντηση είναι απειροελάχιστη, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θέλουν να στέλνουν στον έξω κόσμο το μήνυμα ότι επιθυμούν διακαώς τον διάλογο.

Η καταγραφή

Η εκτίμηση, αυτή τη στιγμή, στην Αθήνα είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε συγκλονιστικό από την τουρκική πλευρά μέχρι την 25η Μαρτίου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ελπίζει ότι οι κυρώσεις εναντίον της  Άγκυρας θα είναι στο τραπέζι της Ε.Ε. για την περίπτωση που η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο επιστρέψει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, το ζητούμενο είναι να έχει καταγραφεί στην έκθεση Μπορέλ κάθε κακή πράξη που έκανε η Τουρκία όχι μόνο έναντι της Ελλάδας ή της Κύπρου, αλλά συνολικότερα στη Μεσόγειο και στον Καύκασο.

Με το βλέμμα στο Κάιρο

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανησυχία στην Αθήνα ενώπιον της διαφαινόμενης προσέγγισης Τουρκίας - Αιγύπτου. Μπορεί να μην... αγαπιούνται αυτές οι δύο χώρες, αλλά φαίνονται αποφασισμένες να βρουν μια άκρη με την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, έστω άτυπη. Το Κάιρο σέβεται τις ενστάσεις της Τουρκίας για την περιοχή του Καστελόριζου κι αυτό το εκτιμά η  Άγκυρα.

Ίσως γι' αυτό και το στενό πρέσινγκ που κάνει ο Δένδιας στον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Τη Δευτέρα θα είναι και πάλι στο Κάιρο για να μιλήσουν “για τις περιφερειακές εξελίξεις”, ενώ μόλις προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, πάλι για να μιλήσουν για “περιφερειακά ζητήματα”, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση το παίζει άνετη διαβάζοντας τις πληροφορίες ότι Αίγυπτος και Ισραήλ συζητούν τρόπους συνεργασίας για το φυσικό αέριο, αγνοώντας το μεγαλόπνοο έργο του αγωγού EastMed.  Ίσως επειδή έχει αντιληφθεί από καιρό ότι αυτός ο αγωγός δεν θα γίνει ποτέ -χωρίς βεβαίως να το παραδέχεται.  Άλλωστε το είπε με πολύ κομψό τρόπο ο λαλίστατος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ: “Όλες οι ερωτήσεις σχετικά με τους αγωγούς θα πρέπει να τεθούν στην αγορά, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να απαντήσει”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL