Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.0°C24.6°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C23.0°C
1 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
23.0°C23.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.8°C27.1°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 77%
Κορωνοϊός / Το τρίτο κύμα θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Το τρίτο κύμα θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Τα «ρολά» της χώρας ετοιμάζεται, άρον - άρον, να κατεβάσει η κυβέρνηση μετά την καταγραφή τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων της Covid-19, επιφέροντας τη χαριστική βολή στο πεδίο της οικονομίας και των εισοδημάτων.  Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προετοίμασε το έδαφος (Action 24) για το τρίτο κύμα της πανδημίας, «που θα το πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», εξαναγκάζοντας τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρήστο Σταϊκούρα να τον «αδειάσει» δηλώνοντας αργότερα (Παραπολιτικά) ότι «η χώρα θα αντέξει ακόμα και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας»...

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6;

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να ανακοινωθεί η έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική -που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα- από τις 6 το απόγευμα, με αποτέλεσμα να συμπιεστεί και το ωράριο της οικονομικής - εμπορικής δραστηριότητας στην πολυπληθέστερη περιφέρεια. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα, επομένως η μάχη επικεντρώνεται στον στόχο να μείνουν τα σχολεία της χώρας ανοιχτά». Με κόκκινο χρώμα στον υγειονομικό χάρτη δε αναμένεται να βαφτεί και η Αχαΐα. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται, εντούτοις, στην αυριανή της συνεδρίαση, να εισηγηθεί την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αναχαιτιστεί η «ανεξέλεγκτη επέλαση» των μεταλλαγμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Το επικείμενο πισωγύρισμα της χώρας στο περιοριστικό πλαίσιο του Μαρτίου - Απριλίου αποτελεί απόρροια της απροθυμίας της κυβέρνησης να θωρακίσει -από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πανδημία- το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Ήδη πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων, κύκλοι του Μαξίμου συνέδεαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης με «την ήδη σημαντική επιβάρυνση των ΜΕΘ», προϊδεάζοντας «για σοβαρό πρόβλημα στο ΕΣΥ, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, εάν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 1.000 ημερησίως».

«Η επιβάρυνσή του συστήματος Υγείας παίζει ρόλο στη λήψη των αποφάσεων» επισήμανε ενδεικτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Χρήστος Ταραντίλης υποστήριξε μεν ότι «με βάση τα χθεσινά (σ.σ.: προχθεσινά) δεδομένα δεν έχουμε κάποια ένδειξη για αυστηρότερο lockdown» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «πρόκειται ωστόσο για ένα δυναμικό φαινόμενο». Τις προθέσεις της κυβέρνησης για πιο σκληρό λουκέτο «φωτογράφισε» και ο Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «όπου δυσκολεύουν τα πράγματα και τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια, θα κλείνουμε για να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας». Ταυτόχρονα, «το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι και κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα» επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, διαμηνύοντας ότι «ούτε και φέτος θα κάνουμε Πάσχα όπως είχαμε μάθει».

2.000 κρούσματα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Ανοιχτό ενδεχόμενο «να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα Υγείας να πιέζεται σ’ αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών» άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δ. Σαρηγιάννης και προέταξε την ανάγκη «αυστηρής εφαρμογής της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα».

«Η βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει κανείς, αλλά μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ» υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος. Σχολίασε, ωστόσο, ότι «αυτά περί επιστροφής στην Ουχάν είναι αχρείαστες υπερβολές», διαφωνώντας κάθετα με τις σχετικές δηλώσεις του, επίσης μέλους της επιτροπής, Νίκου Σύψα. «Δεν ξεκινάμε από την αρχή. Υπάρχει κατά ένα μέρος ανοσία, αυτό δείχνουν τα δεδομένα. Το υπάρχον εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τουλάχιστον μερική αποτελεσματικότητα και απέναντι στο καινούργιο στέλεχος» κατέληξε ο Τ. Παναγιωτόπουλος.

Αποσυμφόρηση στα μέσα μεταφοράς

«Περισσότερα στοχευμένα τεστ, αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς και μεγιστοποίηση της τηλεργασίας» προτείνει η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, εξηγώντας «ότι είναι προτιμότερα τα πιο οργανωμένα μέτρα, παρά ένα αυστηρό ολικό lockdown». Μήνυμα «να προσέχουμε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», καθώς «εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος», έστειλε και η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Μ. Παγώνη στη σκιά της έλλειψης κυβερνητικής μέριμνας για πύκνωση των δρομολογίων...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL