Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.1°C27.8°C
3 BF 27%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.2°C26.1°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.2°C23.9°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.7°C22.8°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
25.0°C25.6°C
3 BF 36%
ΝΔ / Προσπάθεια φίμωσης των βουλευτών της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / Προσπάθεια φίμωσης των βουλευτών της Αριστεράς

MERA 25

Πρωτοφανής προσπάθεια φίμωσης των βουλευτών υποκρύπτεται πίσω από την επιλογή της Ν.Δ., με τη βοήθεια της Ελληνικής Λύσης, να εισηγηθεί την άρση της ασυλίας της Αγγελικής Αδαμοπούλου. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 διώκεται για τοποθέτησή της εντός της Βουλής, ζήτημα που αποτελεί τον πυρήνα των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του βουλευτή και την ουσία της ύπαρξης της βουλευτικής ασυλίας. Η Ν.Δ. προσπαθεί με νομικά τερτίπια να παρακάμψει το σύνταγμα προκειμένου να εκφοβίσει τους βουλευτές της Αριστεράς και μάλιστα στην κρίσιμη αυτή περίοδο της έντασης της καταστολής των αντιδράσεων στα αδιέξοδα των κυβερνητικών πολιτικών.

Η Α. Αδαμοπούλου μηνύθηκε από την  Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κεντρικής Μακεδονίας γιατί στη Βουλή επισήμανε ότι αστυνομικά όργανα, υποδυόμενοι τους «μπαχαλάκηδες», λειτουργούν ως προβοκάτορες για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Παρόμοιες τοποθετήσεις έχουν γίνει βέβαια πολλές φορές από βουλευτές της Αριστεράς, αλλά και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Η μήνυση των συνδικαλιστών αστυνομικών αφορά συκοφαντική δυσφήμιση και είχε ως ξεκάθαρο στόχο να παρακαμφθεί η προστασία του συντάγματος στην ελευθερία έκφρασης των βουλευτών, καθώς η συκοφαντική δυσφήμιση αποτελεί τη μόνη εξαίρεση βάσει της οποίας μπορεί να διωχθεί ένας βουλευτής.

Στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 αντέδρασαν έντονα στην προσπάθεια της Ν.Δ. να παρακάμψει το σύνταγμα.  Όπως επισήμαναν, η νομολογία έχει κρίνει ότι δεν στοιχειοθετείται συκοφαντική δυσφήμιση για γενικές αναφορές, παρά μόνο για αναφορά σε συγκεκριμένο πρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι αστυνομικές ενώσεις έχουν στοχοποιήσει ξανά βουλευτές της Αριστεράς για δημόσιες δηλώσεις τους. Τον περασμένο Ιούλιο είχε αρθεί η ασυλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη για χιουμοριστικό σχόλιο κατά αστυνομικών. Και τότε είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις στην προσπάθεια ποινικοποίησης των δημόσιων παρεμβάσεων των βουλευτών μέσω βιομηχανίας κακόβουλων μηνύσεων, η οποία, όλως... τυχαίως, στρέφεται εναντίον βουλευτών της Αριστεράς.

Παρότι το κίνητρο των βουλευτών της Ν.Δ. μπορεί να έχει και τη διάσταση της ψηφοθηρικής ικανοποίησης των ανησυχιών των συντηρητικών συνδικαλιστών αστυνομικών, η μεγάλη εικόνα δείχνει διαφορετική.  Άλλωστε, πρόσφατες είναι οι δηλώσεις στελεχών της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. για την ανάγκη θεσμικής αντιμετώπισης της Αριστεράς, όπως και η προσπάθεια απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου πολύ πριν ανακοινωθεί το lockdown.

Όπως φαίνεται, η Ν.Δ. δείχνει να φλερτάρει όλο και πιο πολύ με τον αυταρχισμό και με την ορμπανικού τύπου διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας, τάση που δυστυχώς αποκτά όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη από την ευρωπαϊκή Δεξιά. Η Ν.Δ., βέβαια, δεν είναι ξένη με τέτοιες πρακτικές, καθώς με παρόμοιους τρόπους οι κομματικοί της προκάτοχοι είχαν εγκαθιδρυθεί το «κράτος της Δεξιάς».

Βαθύ κράτος

Βασικό εργαλείο του σχεδιασμού για φίμωση των βουλευτών της Αριστεράς αποτελούν και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών. Παρότι δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία τα συνδικάτα των αστυνομικών να ελέγχονται από συντηρητικές ομάδες, από τον δημόσιο λόγο των συνδικαλιστικών αστυνομικών απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά τα οικονομικά αιτήματα.

Αντίθετα, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αντιλαμβάνονται περισσότερο τον ρόλο τους ως εργαλείο πίεσης για χαλάρωση της υποχρέωσης της αστυνομίας να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ως εργαλείο εκφοβισμού κάθε οργάνωσης και πολιτικού κόμματος που επικρίνει την αστυνομία για την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις της αστυνομίας δείχνουν να αποτελούν περισσότερο τη φωνή συνείδησης του «βαθέος κράτους», παρά το εργαλείο βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των αστυνομικών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL