Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.1°C23.0°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C20.6°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.9°C23.7°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C16.9°C
0 BF 67%
Τσίπρας / Να αξιοποιηθούν τα 37 δισ. για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσίπρας / Να αξιοποιηθούν τα 37 δισ. για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η οικονομία

Αλέξης Τσίπρας δηλώσεις
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο χρόνος τελειώνει, βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές εξελίξεις τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και καλεί την κυβέρνηση να δαπανήσει όσα χρήματα χρειάζονται από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η οικονομία.

Όπως σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, η χώρα έχασε οριστικά την ευκαιρία, γιατί η κυβέρνηση σπατάλησε συνειδητά το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ΕΣΥ κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου, αφού ήδη το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων αναστέλλεται στις κόκκινες περιοχές. Και ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμία ευθύνη, αφού ως γνωστόν για όλα φταίνε οι ασυνείδητοι πολίτες που μεταδίδουν τον ιό» τονίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης «αφήνει ολόκληρους κλάδους χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική στήριξη, οδηγώντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις στο γκρεμό και τη χρεωκοπία».

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/420092205654179/

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές εξελίξεις.

Η χώρα έχασε οριστικά την ευκαιρία, γιατί η κυβέρνηση σπατάλησε συνειδητά το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία.

Και το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη σε τρομακτική πίεση.

Μέχρι πρότινος μας καθησύχαζαν ότι έχουμε 1200 κρεβάτια ΜΕΘ και ότι η ενίσχυση που ζητούσαμε «είναι πεταμένα λεφτά».

Και σήμερα ξαφνικά μας λένε ότι με 140 συμπολίτες μας διασωληνωμένους έχουμε ήδη πληρότητα πάνω από 75% στην Αττική.

Και στην περιφέρεια κοντά στο 100%, ήδη στέλνουν ασθενείς σε μακρινά νοσοκομεία.

Πότε μας έλεγαν αλήθεια και πότε ψέματα;

Δυστυχώς, με αυτήν την κυβέρνηση είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια από το ψέμα, την είδηση από τη προπαγάνδα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ΕΣΥ κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου, αφού ήδη το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων αναστέλλεται στις κόκκινες περιοχές.
Και ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμία ευθύνη, αφού ως γνωστόν για όλα φταίνε οι ασυνείδητοι πολίτες που μεταδίδουν τον ιό.

Καμία ευθύνη που δεν έκανε ούτε μια πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.

Καμία ευθύνη που δεν ενίσχυσε την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Καμία ευθύνη που αφήνει τους πολίτες να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στα λεωφορεία και στο Μετρό.

Ο κος Μητσοτάκης λαμβάνει μέτρα, αλλά διαρκώς κατόπιν εορτής.
Και την ίδια στιγμή δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που τα μέτρα αυτά προκαλούν.

Αφήνει ολόκληρους κλάδους χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική στήριξη, οδηγώντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις στο γκρεμό και τη χρεωκοπία.

Θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία και καταργεί εν μέσω πανδημίας κάθε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Και πουλάει ελπίδα, λέγοντας πως έχει δήθεν εξασφαλίσει και μάλιστα δωρεάν, ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί, ενώ δεν φροντίζει ούτε καν για δωρεάν πρόσβαση σε τεστ.

Δυστυχώς όμως ο χρόνος τελειώνει.

Απαιτείται άμεσα η ενίσχυση του ΕΣΥ.

Και η σοβαρή στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται.

Των ανθρώπων της εστίασης, του πολιτισμού, του κόσμου της εργασίας.

Με 37 δις στα ταμεία και με πράσινο φως από τις Βρυξέλες να δαπανηθούν όσα χρειαστεί για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η οικονομία, η διαρκής αδράνεια της κυβέρνησης αποδεικνύεται πια εγκληματική.

Η ώρα της κρίσης είναι ήδη εδώ.

Και δεν χωράνε πια ούτε δικαιολογίες ούτε η φτηνή προπαγάνδα.

Αυτό που απαιτείται είναι αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα για την προστασία της κοινωνίας.

Ενόχληση Στ. Πέτσα από την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα

Ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για «φθηνή αντιπολίτευση». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εμφανώς ενοχλημένος από την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, είδε κορονοκαπηλεία.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσουμε με τον κ. Τσίπρα. Πράγματι, η ώρα της κρίσης είναι ήδη εδώ. Και όλοι κρινόμαστε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο κ. Τσίπρας αντί σοβαρότητας, διολισθαίνει στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού -την κορονοκαπηλεία- και αποδεικνύει ότι του πέφτει μεγάλο και το κοστούμι του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Καταγγέλλει μονότονα την Kυβέρνηση, ενώ ξέρει ότι -όπως  γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων περιλαμβάνεται στα μέτρα αντιμετώπισης των εκτάκτων, αυξημένων, αναγκών της πανδημίας.

Όπως όφειλε να ξέρει, αν σεβόταν τις αγωνίες των συμπολιτών μας, ότι συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού).  Όπως όφειλε επίσης να ξέρει ότι κανονικά γίνονται  και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται είτε να αγνοεί στοιχειώδη πράγματα, είτε να παραποιεί κραυγαλέα τα στοιχεία.  “Μας καθησύχαζαν ότι έχουμε 1.200 κρεβάτια Μ.Ε.Θ. και σήμερα ξαφνικά μας λένε ότι με 140 συμπολίτες μας διασωληνωμένους έχουμε ήδη πληρότητα πάνω από 75% στην Αττική” αναφέρει στη δήλωσή του.  Δεν έχει ακούσει ότι οι 1.200 Μ.Ε.Θ. είναι ο στόχος που έχουμε θέσει για να φτάσουμε τον μέσο όρο της Ε.Ε.;

Δεν ξέρει ότι ο συνολικός αριθμός Μ.Ε.Θ. αφορά το σύνολο των ασθενών κι όχι μόνο για αυτούς που πάσχουν από κορονοϊό;  Φωνάζει σήμερα ενώ παρέδωσε 557 Μ.Ε.Θ., όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε λίγους μήνες τις έχει φτάσει σε 974; Αν είχαμε μείνει σε αυτές που άφησε ο κ. Τσίπρας σήμερα ασθενείς θα βρίσκονταν εκτός Μ.Ε.Θ.. Λίγη ντροπή! Για αυτό, όσο και αν κάνει πως δεν ξέρει, εμείς θα του υπενθυμίζουμε ότι:

  • Οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.
  • Οι Μ.Ε.Θ. από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.
  • Οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.
  • Ο κόσμος της εργασίας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν στηριχθεί με περίπου 24 δισ. ευρώ και θα συνεχίσουν να έχουν την στήριξη του Κράτους, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση που δημιουργεί η πανδημία.

Ο κ. Τσίπρας αντί να κάνει διαρκώς φθηνή αντιπολίτευση, ας συμμεριστεί την αγωνία των πολιτών που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία απαιτούν σοβαρότητα από όλους».

Συνάντηση Π. Σκουρλέτη και Αλ. Χαρίτση με την πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης»

Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της εστίασης, με τις άμεσες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική ΣυμμαχίαΠάνου Σκουρλέτη και του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση, με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης», Σταύρο Κασιώτη, Μαρία Μποτονάκη, Μελέτη Μοίρα και Στράτο Νταργαρά. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άκουσαν με προσοχή τις θέσεις και τα αιτήματα των επαγγελματιών και διαβεβαίωσαν τα μέλη της πρωτοβουλίας, ότι το  επόμενο χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα εντείνει τις προσπάθειές του για την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, που αφήνει «ανοχύρωτους» ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, μπροστά στις ακραίες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.   

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η συνολική κατάσταση της οικονομίας, η οποία είναι χειρότερη απ’ ότι τον περασμένο Μάρτιο, συνδυάζεται με τη χειροτέρευση της θέσης των επιχειρήσεων εστίασης, πολλές από τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί με χρέη. Πρόκειται, είπε, για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθότητα της των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας και των πληττόμενων κλάδων, ώστε να μην έφταναν  στα όρια της επιβίωσης με την  έλευση του δεύτερου κύματος. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης, αυτό που έχει μεγάλη σημασία και επιβάλλεται σε αυτή τη φάση, είναι η λήψη ουσιαστικών, στοχευμένων μέτρων στήριξης ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με την αδράνεια που επιλέγει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της λογικής της για την «αυτορρύθμιση» της αγοράς.

Στις δυνατότητες και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για τη στήριξη της εστίασης, αναφέρθηκε  ο Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της  7,5 δισ. ευρώ  από το ΕΣΠΑ τον περασμένο Απρίλιο για να χρηματοδοτήσει κάθε δράση αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς κανένα κόστος για τα δημόσια ταμεία. Παρόλα αυτά επέλεξε να μην αξιοποιήσει αυτά τα κονδύλια για την έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας, με αποτέλεσμα  σήμερα το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων να τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ενώ υπογράμμισε ότι τα αιτήματα της πρωτοβουλίας, και συνολικά του κλάδου της εστίασης, εφάπτονται με τις προτάσεις που έχει εγκαίρως καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για παροχή άμεσης ρευστότητας, κάλυψη μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, επιδότηση ενοικίου και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. «Πλέον δεν χωράει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση» τόνισε ο ίδιος. «Η έλλειψη στήριξης συνιστά σχέδιο ευθείας επίθεσης σε έναν κλάδο με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Μεταξύ των μέτρων που διεκδικεί ο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης», είναι η μετατροπή της «επιστρεπτέας» σε επιχορήγηση στήριξης με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ένα ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ειδικά για ενίσχυση της εστίασης, η επιδότηση ενοικίων και η απαγόρευση των εξώσεων, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μισθολογικού κόστους, μηδενικά δημοτικά τέλη για το 2020,μείωση του ΦΠΑ στο 6%,ευνοϊκό πακέτο ρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ για επιχειρήσεις που πλήττονται, επιχορήγηση 10% επί του τζίρου στις μικρές επιχειρήσεις,  προστασία της πρώτης κατοικίας και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL