Σε μάχη για να εξουδετερώσει τα πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχει επιδοθεί από χθες η Ν.Δ., με τη νευρικότητα στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη να έχει δώσει τη θέση της στην αισιοδοξία πως θα επιβεβαιωνόταν δήθεν η θεωρία του “ώριμου φρούτου”.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τη συντονισμένη “γαλάζια” επίθεση στην κυβέρνηση, στη Ν.Δ. επικρατεί προβληματισμός για την πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, που έρχεται να προστεθεί στη θετική απόφαση του Eurogroup σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, ενώ πολλά “γαλάζια” στελέχη επιχείρησαν να απαξιώσουν την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα. Αντιθέτως, αν και μίλησε στο ένατο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας, επέλεξε να “προσπεράσει” το... βασικό θέμα της ημέρας και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την “κομματικοποίηση του κράτους”.
Βασ. Κικίλιας: “Θα πάρει το τριπλάσιο”
Νωρίτερα τον τόνο της επιχείρησης αποδόμησης των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων είχε δώσει ο “γαλάζιος” εκπρόσωπος Βασ. Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας στο Star χαρακτήρισε “ανέντιμο” το “να παρουσιάζεται η κυβέρνηση ότι προσφέρει κάτι”, ενώ ισχυρίστηκε ότι το 2017 η κυβέρνηση “θα πάρει από τους συνταξιούχους το τριπλάσιο”.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. υπονόησε ότι... τα χρήματα θα έπρεπε να δοθούν αλλού: “Θα ήταν ευχής έργον να δοθούν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και όχι με λογική κοινωνικού αυτοματισμού (!)”, είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που η Ν.Δ., με non paper, απαριθμούσε τους φόρους του επόμενου χρόνου, για να πείσει ότι... οι συνταξιούχοι θα πάρουν μηδέν χρήματα σε 11 ημέρες!
«Από τη μια τσέπη θα τα βγάλει και στην άλλη θα τα βάλει απευθείας από την 1η Ιανουαρίου» (σ.σ.: ο συνταξιούχος) ισχυρίστηκε και η Σ. Βούλτεψη μιλώντας στον ρ/σ “Πρακτορείο” κατηγορώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι... “στοχεύει σε συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο και αδιαφορεί πλέον για τη μεσαία τάξη και τους βαριά φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες”.
Αδ. Γεωργιάδης: “Θα ψηφίσουμε ό,τι ζητήσει η τρόικα κι άλλα τόσα”
Χθες η Ν.Δ. συνέχισε να στέλνει μηνύματα... “γοητείας” στους δανειστές, με τον αντιπρόεδρό της Αδ. Γεωργιάδη να προαναγγέλλει στον ΣΚΑΪ πως “μόλις βγει η Ν.Δ. και γίνει πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα ψηφίσουμε αμέσως όλες τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που μας ζητάει η τρόικα και άλλες τόσες που δεν μας έχουν ζητήσει”!