Τα ρέστα του στην επιδίωξη να αποσταθεροποιηθεί πολιτικά η κυβέρνηση παίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη επιχειρεί να κλείσει ραντεβού με την Άν. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να πείσει τους δανειστές ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να... κάνει τα πάντα.
Την ίδια στιγμή, ενόσω στη Ν.Δ. ουσιαστικά τηρούν στάση αναμονής ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να κλιμακώσει χθες την τακτική της καταστροφολογίας με στόχο να μεγεθύνει το πολιτικό κόστος εις βάρος της κυβέρνησης.
Μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλλιέργησε ευθέως κλίμα ανασφάλειας περί την οικονομία, καίτοι γνωρίζει ότι η ψυχολογία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη της οικονομίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, που επέμεινε στην “ανάγκη” για “πολιτική αλλαγή”, εμφανίστηκε να κινδυνολογεί για την έκβαση των συζητήσεων σε μία στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις -όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός συνόρων- διαβεβαιώνουν ότι... η αξιολόγηση θα κλείσει και θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία.
«Η έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος είναι αβέβαιη», απεφάνθη χθες, δηλώνοντας ανήσυχος: «Εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου γιατί έχει αποδειχθεί, μέχρι σήμερα, ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις οδηγούν πάντα σε νέα επώδυνα μέτρα. Δεκατέσσερις μήνες διήρκεσε η πρώτη αξιολόγηση και μας προέκυψαν τελικά πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ο δημοσιονομικός “κόφτης” και το υπερταμείο.
Και κάθε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και θα καθυστερήσει κι άλλο την απαραίτητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης» είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκη
“Διώχνει επενδυτές του ΔΕΣΦΑ
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ν.Δ., δύο μόλις 24ωρα μετά τη δημόσια επιβράβευση των Ελλήνων επιχειρηματιών που “μετακόμισαν” στη Βουλγαρία για φορολογικούς λόγους, εξαπέλυσε χθες ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση για τον ΔΕΣΦΑ, παρότι η ιδιωτικοποίηση ναυάγησε επειδή δεν επρόκειτο για επένδυση, αλλά για ξεπούλημα.
“Η κυβέρνηση αυτή, αντί να προσελκύει, διώχνει επενδυτές” είπε στην ΚΕΔΕ, αλλά και σε εκδήλωση επιχειρηματικών βραβείων, για να προσθέσει: «Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Τσίπρας είναι στην Κούβα, στη Νικαράγουα ή στην Αθήνα, είναι σταθερά απών από την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία απέναντι σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, που φρόντισε εγκαίρως να τορπιλίσει ο κ. Σκουρλέτης» είπε διερωτώμενος αν “υπάρχει πολιτική ευθύνη γι' αυτό το φιάσκο”.
“Επιχείρηση - γοητεία” προς τους δανειστές
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει να προσπαθεί να “γοητεύσει” τους δανειστές υποσχόμενος ότι θα είναι “εύκολος” συνομιλητής. Μετά τα μηνύματα που έστειλε στο Βερολίνο και το ΔΝΤ πως είναι κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (τις οποίες χαρακτήρισε “ιδεοληψίες” και είχε αρνητική θέση, όπως αποκάλυψε προχθές δημοσίως ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Κακλαμάνης), ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδιώκει να εξασφαλίσει “εισιτήριο” για το Παρίσι και, κυρίως, για το Βερολίνο.
Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να καταφέρει να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ με διπλό στόχο: πρώτον, να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του και, δεύτερον, να στείλει και διά ζώσης, πίσω από τις κλειστές πόρτες της καγκελαρίας, μηνύματα πως ο ίδιος θα διεκπεραιώσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.
Κι αυτό διότι κυρίαρχη εκτίμηση στη Ν.Δ. είναι πως, μόλις κλείσει η αξιολόγηση και προχωρήσουν οι αποφάσεις για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, το κλίμα θα αναστραφεί υπέρ της κυβέρνησης -κάτι που ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να προλάβει, πείθοντας τους δανειστές να “τραβήξουν το χαλί” στο Μαξίμου, εμμένοντας σε ακραίες απαιτήσεις.