Με γραμμή... Σαμαρά εμφανίστηκε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης σε σχέση με το προσφυγικό, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Δημ. Αβραμόπουλο.
Αφού καλωσόρισε τον Δ. Αβραμόπουλο “στο καινούργιο του σπίτι” (σ.σ.: δηλαδή στο νέα γραφεία της Ν.Δ., στο Μοσχάτο), φροντίζοντας να τονίσει την κεντροδεξιά πολιτική προέλευση του κοινοτικού επιτρόπου, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής των κλειστών συνόρων και της “Ευρώπης-φρούριο”, πιστός στη γραμμή των χωρών της “ομάδας Βίζενγκραντ”, αλλά και στην πολιτική του προκατόχου του Αντ. Σαμαρά.
Φύλαξη συνόρων
Απευθυνόμενος προς τον Δ. Αβραμόπουλο, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “θεωρεί καθοριστικής σημασίας την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης”. “Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, αλλά έχει και ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Διότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος” πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, “φλερτάροντας” με την ακροδεξιά ρητορική περί μη παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, ενώ ταυτόχρονα αμφότεροι υπογράμμισαν την ανάγκη “να προστατευθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας” για το προσφυγικό.
Μάλιστα, σε σχέση με την πολιτική κλειστών συνόρων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν παρέλειψε να καταγγείλει και την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως “έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από τη σύσκεψη η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και πράγματα τα οποία συμφωνήθηκαν τότε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν”.
Κλειστά χαρτιά για τη ΔΕΘ
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κράτησε και χθες κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τις εξαγγελίες του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και περιορίστηκε απλώς να επισημάνει για μία ακόμη φορά την ανάγκη “μιας εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής”. «Εγώ δεν πρόκειται να πάω στη ΔΕΘ και να κοροϊδέψω τους Έλληνες, όπως έκανε ο Τσίπρας» δήλωσε στο Ionian Channel, για να προσθέσει ότι θα περιγράψει “έναν άλλο δρόμο αναπτυξιακό για τη χώρα”. “Θα εξακολουθούμε να ζητάμε εκλογές διότι πιστεύουμε ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης» κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.