Live τώρα    
Περικοπές επικουρικών σε δόσεις από Αύγουστο και Σεπτέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περικοπές επικουρικών σε δόσεις από Αύγουστο και Σεπτέμβριο

«Προστατέψαμε το εισόδημα του 80% των συνταξιούχων» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Βουλής σχετικά με τις επικείμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. Ο Γ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «παρά την γκρίζα ή τη μαύρη προπαγάνδα, καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε» κι επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΑ, στο 10% του συνόλου των συνταξιούχων ή, περίπου, στο 20% του συνόλου των επικουρικών συντάξεων θα υπάρξουν μειώσεις οι οποίες θα φανούν στις συντάξεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη.

Ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι «αν εφαρμοζόταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως την είχαν συμφωνήσει στο παρελθόν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αυτό θα σήμαινε ότι το σύνολο των 750 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του επικουρικού θα έπρεπε να μετακυλήσει στις συντάξεις» επισημαίνοντας ότι «αυτό θα σήμαινε ισοσταθμική μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων κατά 30% και όχι του 20% που μειώνονται με βάση τις δικές μας παρεμβάσεις».

Την επόμενη εβδομάδα τα αντισταθμιστικά για το ΕΚΑΣ

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης του ΕΚΑΣ ενημερώνοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις για τα αντισταθμιστικά μέτρα θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ σημείωσε ότι ήδη η συνέχιση της χαμηλής φαρμακευτικής συμμετοχής γι’ αυτούς που χάνουν το ΕΚΑΣ έχει ψηφιστεί. Ο Γ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «η κατάργηση του ΕΚΑΣ ήταν από τα κακά που δεν μπορέσαμε να αποσοβήσουμε στο πλαίσιο του αναγκαστικού συμβιβασμού του Ιουλίου» τονίζοντας ότι «ως τέτοιο κακό έγινε αποδεκτό και από τις άλλες δυνάμεις που επέλεξαν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.»

Ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με προσωπικό

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι από τις λίγες προσλήψεις που θα γίνουν φέτος θα ενισχυθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα ενισχυθεί και με μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ότι η μείωση της ανεργίας που έχει καταγραφεί είναι διατηρήσιμη, ενώ διατύπωσε την προσωπική του άποψη ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κι η διατήρηση του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας μπορούν να οδηγήσουν την ανεργία στον μέσο όρο της Ε.Ε. σε πέντε χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0