Εφτά από τους 10 υποψηφίους περνάνε τελικά στην επόμενη φάση της διαδικασίας για τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ενώ ξεκινά η περίοδος που οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε προσφυγές και ενστάσεις. Όπως ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι υποψήφιοι που κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για την τελική ευθεία είναι:
1. Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ Α.Ε.)
2. Νέα Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (N.T.V.)
3. Αntenna TV Ανωνυμος Εταιρεία
4. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
5. Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
6. Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (E Radio-TV)
7. Άλτερ Έγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρία (Άλτερ Έγκο ΜΜΕ Α.Ε.)
Εκτός διαδικασίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, βγήκαν οι εξής εταιρείες:
* Dimera Media Investments Limited συμφερόντων Ιβ. Σαββίδη
* Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρία (ITV CP)
* Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων (Mega Channel)
Να σημειωθεί πως οι υποψήφιοι που απορρίφθηκαν έχουν δικαίωμα προσφυγής, ενώ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριος Κρέτσος “απηύθυνε το ερώτημα προς την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, και την εταιρεία των ορκωτών λογιστών, που υποστήριξε το έργο της επιτροπής, κατά πόσο οι λόγοι απόρριψης των τριών υποψηφίων που αποκλείστηκαν από την προεπιλογή είναι θεραπεύσιμοι”.
Οι λόγοι απόρριψης
Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης χθες έδωσε στη δημοσιότητα τους λόγους για τους οποίους απορρίφθησαν οι τρεις υποψήφιοι, με τους περισσότερους εξ αυτών να αφορούν τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Dimera Media Investments Limited απερρίφθη καθώς οι οικονομικές καταστάσεις της για το έτος 2015 δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό ελεγκτή λογιστή. Ωστόσο, όπως σημειώνεται από τη Γενική Γραμματεία, “στις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις γίνεται ρητή αναφορά ότι είναι μη ελεγμένες, καθώς η υποχρέωση της εταιρείας να τις καταθέσει στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου καθώς και στον Έφορο Φορολογίας Εταιρειών λήγει την 31η Ιανουαρίου 2017 και 31η Μαρτίου 2017 αντίστοιχα”.
Η εταιρεία Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Ανώνυμη Εταιρία (ITV CP), με έδρα την Κύπρο, βγήκε εκτός διαδικασίας, αφού δεν περιλαμβάνεται στον φάκελο συμμετοχής υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της και αντίγραφο ποινικού μητρώου ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι παράλληλα και νόμιμος εκπρόσωπος της υποψήφιας εταιρείας. Επίσης, η εν λόγω εταιρεία είχε προβλήματα με τραπεζικά αντίγραφα που απαιτούνταν.
Για 25 λόγους που καταγράφονται αναλυτικά τελικά το Mega Channel πετάχτηκε εκτός διαδικασίας, κάτι που δείχνει και το πλήθος των προβλημάτων και των κενών που υπήρχαν στον φάκελό του. Πρώτα απ' όλα, υπήρχε πρόβλημα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ετών 2012, 2013 και 2016, καθώς δεν αναφερόταν πουθενά “ο τρόπος καταβολής των εν λόγω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου”. Επίσης, “δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής της υποψήφιας εταιρείας οι οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο έλεγχος που σχετίζεται με το ελάχιστο απαιτούμενο τρέχον ύψος των ιδίων κεφαλαίων. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στον φάκελο συμμετοχής δεν περιλαμβάνονται έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας για το σύνολο των στελεχών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών των μετόχων-νομικών προσώπων της υποψήφιας εταιρείας.
Ακόμα ένας λόγος απόρριψης ήταν το γεγονός πως “δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής της υποψήφιας εταιρείας πιστοποιητικό ΓΕΜΗ, από το οποίο να προκύπτει ότι οι μετοχές της εταιρείας με βάση το ισχύον καταστατικό είναι ονομαστικές στο σύνολό τους, που αφορούν τον μέτοχο-ημεδαπό νομικό πρόσωπο: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.".
Επίσης, εμφανίζονται πολλά προβλήματα σε σχέση με το μετοχολόγιο της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ή το μετοχολόγιο των εταιρειών - μετόχων της Τηλέτυπος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο στοιχεία από το οποία να προκύπτει η εταιρική σύνθεση, τα οποία αφορούν 15 μετόχους-αλλοδαπά νομικά πρόσωπα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, “δεν προσκομίστηκαν στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί να επιβεβαιωθεί η περίοδος απόκτησης των μετοχών της υποψήφιας εταιρείας από τους εξής μετόχους - ημεδαπά νομικά πρόσωπα: α) Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., β) Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε., γ) Prime Applications Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Εφαρμογών Πληροφορικής”.
Ακόμα, δεν προσκομίστηκαν απαιτούμενα παραστατικά “που αφορούν την απόκτηση των μετοχών της υποψήφιας εταιρείας από τον μέτοχο - ημεδαπό νομικό πρόσωπο: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.”. Σε ό,τι αφορά τον ΔΟΛ και την Πήγασος, δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο προσωρινές οικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον ΔΟΛ, σύμφωνα με τη ΓΓΕΕ, στον φάκελο συμμετοχής δεν περιλαμβάνεται “κάθε στοιχείο, με το οποίο να αποδεικνύεται ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που διέθεσε” για να συμμετέχει στο Mega. Δεν περιλαμβάνονται δε φορολογικές δηλώσεις των δέκα τελευταίων ετών δέκα μετόχων - αλλοδαπών νομικών προσώπων. Επίσης, για τους ίδιους δέκα μετόχους στον φάκελο δεν περιλαμβάνονται “ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις (ισολογισμοί, καταστάσεις αποτελεσμάτων, προσαρτήματα) των δύο (2) τελευταίων, πριν από την αγορά των μετοχών, ετών, καθώς και οι οικονομικές καταστάσεις όλων των ετών συμμετοχής στην αιτούσα”.
Μία από τις πιο σημαντικές “παραλείψεις” του φακέλου του Mega είναι βέβαια αυτή η μη περίληψη στον φάκελο βεβαιώσεων και τραπεζικών ενημεροτήτων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναφορικά με τις συμβάσεις δανείων της Τηλέτυπος, καθώς και αντίστοιχα έγγραφα που αφορούν τα εξής ημεδαπά και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα μετόχους της: α) Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε., β) Prime Applications Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Εφαρμογών Πληροφορικής και γ) Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. Σε ό,τι αφορά αυτό, “προσκομίστηκε υπεύθυνη δήλωση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της υποψήφιας εταιρείας (σ.σ.: του Σταύρου Ψυχάρη), στην οποία δηλώνεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της”.