Η Κομισιόν πρότεινε χθες την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες μόνο αν εκπληρωθούν τα τελευταία 5 προαπαιτούμενα, τα οποία εκκρεμούν από τα συνολικά 72 της διαδικασίας. Αυτή η απόφαση ελήφθη χθες από το Κολέγιο των Επιτρόπων και από τη Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, την παρουσίασε και απαρίθμησε τα 5 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία ώς τον Ιούνιο, χαρακτηρίζοντάς τα "προκλήσεις" που "θα απαιτήσουν μεγάλη πολιτική βούληση από τις τουρκικές αρχές". Τα πέντε προαπαιτούμενα είναι:
- Να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
- Να καταρτίσει επιχειρησιακή συμφωνία με την Εuropol.
- Να συμφωνήσει για δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη - μέλη.
- Να ψηφίσει νέα νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
- Να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία της για την τρομοκρατία.
Η Τουρκία οφείλει ακόμη να εφαρμόσει και την πολυμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε. και να αλλάξει τα διαβατήριά της σε βιομετρικά ως το τέλος του έτους. Χωρίς βιομετρικά διαβατήρια κανείς δεν θα μπορεί να μπει στην Ε.Ε., ακόμα και αν υπάρξει τελική απόφαση από τα κράτη - μέλη τον Ιούνιο, χωρίς βίζα. Μάλιστα, η Κομισιόν προτείνει να καταστούν πιο αυστηρά τα κριτήρια επαναφοράς της βίζας, ώστε, αν υπάρξουν παρεκτροπές, η Ε.Ε. να επαναφέρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Τα κράτη - μέλη θα διαβουλευθούν επί του ζητήματος στο πλαίσιο του Συμβουλίου τον Ιούνιο, ενώ το θέμα θα πάει και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε., δεν πρόκειται να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε. για την επανεισδοχή των προσφύγων, αλλά και τον έλεγχο των ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.
Μάλιστα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει την πειθαρχία των αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας, που αποτελούσε ένα από τα κριτήρια που έπρεπε να εκπληρώσει η Τουρκία.
Η Τουρκία ελπίζει ότι η συμφωνία ελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου, δήλωσε χθες το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός για θέματα της Ε.Ε. Βολκάν Μποζκίρ που την ερχόμενη Τρίτη μεταβαίνει στο Στρασβούργο για επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο και την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους επιτρόπους.
Ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η συμφωνία για την άρση της βίζας θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη. Και οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι τα νέα τουρκικά διαβατήρια θα δίδονται από την 1η Ιουνίου και οι αιτούντες θα πληρώνουν μόνο το κόστος και όχι το παράβολο.