Live τώρα    
Διάσκεψη της Βιέννης για το προσφυγικό / Απτόητοι Αυστρία και δυτικά Βαλκάνια με κοινό ανακοινωθέν στράφηκαν προς τις εθνικές λύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάσκεψη της Βιέννης για το προσφυγικό / Απτόητοι Αυστρία και δυτικά Βαλκάνια με κοινό ανακοινωθέν στράφηκαν προς τις εθνικές λύσεις

Aπτόητες από την κριτική Ευρωπαίων αξιωματούχων και ελληνικής κυβέρνησης, η Αυστρία και οι καθοδηγούμενες από τη Βιέννη χώρες των δυτικών Βαλκανίων αποφάσισαν χθες να υλοποιήσουν τη δική τους πολιτική με φράχτες, ελλείψει -όπως προφασίζονται- ευρωπαϊκής πολιτικής.

Στη Διάσκεψη, στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, κίνηση που θεωρήθηκε "μη φιλική" και προκάλεσε την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας στον Αυστριακό πρέσβη στην Αθήνα και στο ΥΠΕΞ στην Βιέννη, συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, του Κοσόβου, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ και ο ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς.

Συμφωνήθηκε μια "στενή συμμαχία" ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής και η λήψη από κοινού μέτρων γι' αυτόν τον σκοπό.

Με κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται πως "θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων", ενώ η αυστριακή ΥΠΕΣ στη συνέντευξη Τύπου είπε πως συμφωνήθηκε η "πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας" και ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20 του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

"Η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα (των ανθρώπων που χρήζουν προστασίας) θα είναι στη δικαιοδοσία των επιμέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται" είπε η ΥΠΕΣ συνεπικουρούμενη από τον ΥΠΕΞ, που ισχυρίστηκε πως η έλλειψη ευρωπαϊκής πολιτικής οδηγεί τις εν λόγω χώρες να βρουν λύσεις σε εθνικό επίπεδο. Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ συνέχισε την παγιωμένη πλέον τακτική των επιθέσεων κατά της Ελλάδας κατηγορώντας τη για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί. Πέρα από την Ελλάδα, ο Κουρτς εξαπέλυσε τα βέλη του και κατά της Γερμανίας, την οποία κάλεσε να σεβαστεί την Αυστρία, που είναι υπερβεβαρημένη με το προσφυγικό.

Κριτική μεν, αλλά συμμετοχή από τη Σερβία

Αν και συμμετείχε στη χθεσινή διάσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς σε χθεσινή συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα αναγνώρισε πως «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση». Το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα και ο ίδιος, ζώντας σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του θεού» τόνισε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κοτζιά - Στάινμαϊερ

«Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν» επανέλαβε Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά και υπογράμμισε πως "μόνο μια ευρωπαϊκή λύση μπορεί να οδηγήσει στον στόχο" σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ Σαουσάν Σέμπλι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0