Live τώρα    
Πήραμε χρήματα για τα hotspots και τη λειτουργία τους / Γ. Μουζάλας: Πάνω από 1 δισ. το κόστος του προσφυγικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πήραμε χρήματα για τα hotspots και τη λειτουργία τους / Γ. Μουζάλας: Πάνω από 1 δισ. το κόστος του προσφυγικού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Όχι 600 εκατ. ευρώ, όπως εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα κοστίσει η προσφυγική κρίση στην χώρα μας για το 2016, όπως είπε ο Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή. Πάντως, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Ελλάδα πέτυχε να πάρει χρήματα που επαρκούν όχι μόνο για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των hot spots και των relocation camp, αλλά και για να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία τους για 6-7 μήνες.

Ο Γ. Μουζάλας απέρριψε το ενδεχόμενο κατασκευής πλωτών hotspots και συνηγόρησε ότι η εγκατάσταση δεκάδων ΜΚΟ έγινε με άναρχο, αυθαίρετο και αδιαφανή τρόπο με αποτέλεσμα ορισμένες εξ αυτών να δρουν κερδοσκοπικά.

Ο υπουργός, ο οποίος απάντησε χθες στη Βουλή σε τρεις ερωτήσεις των Δημήτρη Καμμένου (ΑΝ.ΕΛΛ.), Θόδωρου Παπαθεοδώρου (ΠΑΣΟΚ) και Νικήτα Κακλαμάνη (Ν.Δ.), δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις του για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσο "μας ρίχνουν" θα δίνουν χρήματα. "Έχουμε υποβάλει καινούργιες αιτήσεις χρηματοδότησης, δυστυχώς η γραφειοκρατία βαστά πολύ καλά και στη χώρα μας και στην Ε.Ε. Δεν σας κρύβω ότι μέσα μου έχω ένα φόβο, ότι οι δυσκολίες να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες όσο περισσότερο προσπαθούν να μας ρίξουν" είπε και εξήγησε:

"Για παράδειγμα, νομίζω ότι, αν πάει να γίνει αυτό που πρότεινε ο Βέλγος συνάδελφός μου για στρατόπεδα 400.000 προσφύγων, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να μας δώσουν λεφτά". "Όμως σε αυτό το σχέδιο εναντιωνόμαστε και το παλεύουμε με αξιοπρέπεια και ενότητα" τόνισε ο Γ. Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι υπάρχει κίνδυνος η ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της παρά την πρόοδο που καταγράφεται στη νέα έκθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε. για τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, κάτι που άλλωστε "δεν προβλέπεται νομικά".

Η Ελλάδα προετοιμάζεται και γι' αυτό το ενδεχόμενο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και ανέφερε τους δύο τρόπους ετοιμασίας: "Να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και να προετοιμαστούμε γι' αυτή την κρίση, που με βάση μελέτες θα είναι διαχωρίσιμη. Θα μείνουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες που θα τους διαχειριστούμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0