ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ
Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες ξένων και εγχώριων κύκλων, που μέσω δημοσιευμάτων (της "Die Welt" και ορισμένων ελληνικών ΜΜΕ) προσπάθησαν να δημιουργήσουν εικόνα παράλυσης της ελληνικής κυβέρνησης και σεναρίων εμπλοκής στη διαπραγμάτευση, καθώς η Γερμανία επισήμως κράτησε αποστάσεις από το δημοσίευμα, ουσιαστικά διαψεύδοντάς το. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αντεπιτέθηκε κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποσταθεροποίησης από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους που βρίσκονται σε απομόνωση.
"Επαινούμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση"
Δεν σχολιάζουμε "δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία" τονίζεται σε ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας για το δημοσίευμα της "Die Welt", ενώ επισημαίνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Στάινμαϊερ "επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον πρωθυπουργό για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα". Τονίζεται ακόμα ότι γερμανική κυβέρνηση και πρεσβεία "συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές».
«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και ό,τι έχουμε να συζητήσουμε με την χώρα, το συζητούμε με την κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Ερωτηθείς αν το Βερολίνο είναι ικανοποιημένο από την πορεία των μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε: «Δεν θα κάνω εδώ κάποια εσωπολιτική αξιολόγηση. Κατά τα άλλα, το θέμα δεν είναι να είναι ευχαριστημένο κάποιο από τα κράτη-μέλη, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας συνολικά", είπε επισημαίνοντας ότι γι' αυτό υπάρχουν οι θεσμοί και το Eurogroup.
Η "Die Welt" ισχυριζόταν ότι έκθεση της γερμανικής πρεσβείας και στελέχη των θεσμών ανέφεραν πως «ο Αλ. Τσίπρας προκαλεί και πάλι αναστάτωση στην Ευρώπη" και πως το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης "δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού», επειδή «η Ελλάδα είναι πρακτικά χωρίς ηγεσία». Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για «μεταρρυθμιστικό χάος», «ακυβέρνητο καράβι» και «εκνευρισμό στους διαπραγματευτικούς κύκλους», ενώ υπήρχαν ειδικές αναφορές για καθυστερήσεις στο ζήτημα του ταμείου για τη δημόσια περιουσία, τη λύση για το χρέος και για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ανάλογο κλίμα, ορισμένες ελληνικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με τίτλους και ρεπορτάζ που προδίκαζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, με σκοπό να καλύψει εσωτερικές αδυναμίες, να συγκρουστεί με τους θεσμούς και να παρατείνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ώς το καλοκαίρι.
"Κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει"
"Για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της" ήταν η απάντηση του Μαξίμου με την επισήμανση ότι η ανακεφαλαιοποίηση "έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων ούτε με Grexit", το οποίο "εκτιμούν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο". "Απέτυχαν και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι η Ελλάδα "δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη".
Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας το Σάββατο στη Βουλή, επιτιθέμενος στους εγχώριους κύκλους που συμμετέχουν στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο "χρεοκοπημένο καθεστώς", που επέλεξε, "για άλλη μια φορά, να μην συμβάλει στην εθνική προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση".
Χθες η Όλ. Γεροβασίλη δήλωσε στο «Έψιλον» ότι "το σενάριο 'Ελλάδα - αποικία χρέους' είναι καλά ριζωμένο στο μυαλό κάποιων» και ότι στην Ευρώπη "αυτές οι φωνές ηττώνται", αλλά "είναι λυπηρός ο τρόπος που αναπαράγονται αυτά τα σενάρια από μερίδα του Τύπου". Επιπλέον, στην ΕΡΤ χαρακτήρισε "ευπρόσδεκτη" την απάντηση της γερμανικής πρεσβείας τονίζοντας ότι βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αποκαθιστά την πραγματικότητα", ωστόσο, σημείωσε ότι παραμένει το ερώτημα: "Ποιοι είναι εκείνοι οι κύκλοι, οι οποίοι είτε βρίσκουν αφορμή είτε συμβάλλουν σε δημοσιεύματα αμφίβολης αξίας και εγκυρότητας για να προκαλούν προβλήματα;". Επίσης, σε συνέντευξή της στο NEWS 247", η Όλ. Γεροβασίλη διαμήνυσε ότι η συνοχή της Κ.Ο. είναι "αναμφισβήτητη" και ότι όσοι "ονειρεύονται συγκυβερνήσεις ή οικουμενικές κυβερνήσεις, καλό θα είναι να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα".
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε στην "Αυγή" ότι τα δημοσιεύματα δεν απηχούν ούτε τις προθέσεις της κυβέρνησης ούτε το κλίμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι παραμένουν απομονωμένες στην Ευρώπη οι φωνές που θέλουν να επανέλθει η Ελλάδα σε απομόνωση, σημειώνοντας ότι πλησιάζοντας στη συζήτηση για το χρέος και για τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δημιουργείται εκνευρισμός σε πλευρές των δανειστών.
Επίσης, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή, η κυβέρνηση φέρεται να εμμένει στην ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων μεταξύ 15 και 18 Δεκεμβρίου, ενώ επιδιώκεται πριν από τα Χριστούγεννα να έρθει νομοσχέδιο του «παράλληλου πρόγραμματος».