Live τώρα    
Αλ. Τσίπρας μετά το τέλος της συνόδο κορυφής: / Συζητάμε βιώσιμη λύση με κοινωνική δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας μετά το τέλος της συνόδο κορυφής: / Συζητάμε βιώσιμη λύση με κοινωνική δικαιοσύνη

Αισιόδοξος για -τελική- λύση μέσα στις επόμενες ώρες εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής. Για την ελληνική πλευρά ο βασικός λόγος αισιοδοξίας έγκειται στο γεγονός ότι όλα πλέον έχουν οδηγηθεί σε μια συζήτηση γύρω από ένα κλειστό διετές πρόγραμμα, με όλα τα θέματα -όπως άλλωστε η Αθήνα επιθυμούσε από την αρχή- πάνω στο τραπέζι: χρέος, αναπτυξιακό πακέτο, χρηματοδότηση του προγράμματος και μέτρα από τώρα καθορισμένα.

«Είμαστε εκεί που θέλαμε» εξηγούσαν κυβερνητικοί κύκλοι, αργά το βράδυ, χαρακτηρίζοντας «απευκταίο» το Grexit -και αυτή είναι η προσέγγιση σημειωτέον και της άλλης πλευράς, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις Τουσκ, επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές αναλυτικά εξηγούσαν ότι η σύνοδος κορυφής ενημερώθηκε για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

Την ίδια στιγμή, η απόπειρα συγκεκριμένων κέντρων να προσδώσουν στο δημοψήφισμα χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το νόμισμα έπεφτε στο κενό. Οι κύκλοι αυτοί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «υποστήριζαν μάλιστα ότι, αν βγει 'όχι', αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποια θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί».

Αντιθέτως, σημαντικά είναι τα πολιτικά κέρδη από το ηχηρό Όχι του ελληνικού λαού, στον βαθμό που «η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις πέντε μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος».

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο πέτυχαν να φέρουν σήμερα πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης "την ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια-, επίσης μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος".

"Είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση" εκτιμούσαν οι κυβερνητικές πηγές και «όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο», με την Αθήνα να βλέπει και αλλαγή κλίματος μεταξύ των υπολοίπων κυβερνήσεων. Αλλαγή που αποτυπώνεται εν πολλοίς στη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.

Όλοι κατανοούν πως έχουμε ευρωπαϊκό πρόβλημα

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, στο πρόσωπο του οποίου αποτυπωνόταν η αισιοδοξία για έντιμη λύση. «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα (σ.σ.: χθες) τόσο στο Eurogroup όσο και στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, τις ελληνικές προτάσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από το χθεσινό (σ.σ.: προχθεσινό) συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών» ήταν το πρώτο επιχείρημα που επικαλέστηκε και συνέχισε:

"Βασική κατεύθυνση μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο, πακέτο επενδύσεων, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους".

"Η συζήτηση" -προσθέτει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός- "έγινε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι γρήγορη, θα είναι ταχύτατη. Ξεκινά από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας, το αργότερο.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει αυτή τη συζήτηση, στην οποία αναφερθήκατε πριν από λίγο, μια και καλή, και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση» υποστήριξε με έμφαση ο Αλ. Τσίπρας.

Πολύ χαρακτηριστικό και το «διά ταύτα» της δήλωσης: «Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0