Εκτιμήσεις για τη διαπραγμάτευση από εδώ και πέρα -ιδίως μετά τη σκλήρυνση της στάσης των δανειστών- αλλά και πολιτικά σενάρια βρέθηκαν στην ατζέντα των συνεντεύξεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.
Προειδοποιώντας ο Τάσος Κορωνάκης ότι το σχέδιο του Β. Σόιμπλε και των ομοϊδεατών του συνίσταται στο δίπολο ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης ή εκτροπή, απηύθυνε -μέσω του «Κόκκινου»- την εξής χαρακτηριστική φράση: «Όσοι ονειρεύονται Κάννες ή Παπαδήμους ας ξεχάσουν αυτά τα σενάρια. Το πολύ - πολύ να γίνουν σενάρια για το... Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών». Στόχος τους -συνέχισε- δεν είναι απλώς «η αριστερή παρένθεση», αλλά «να μπει σε παρένθεση» ο ίδιος ο ελληνικός λαός, που επέλεξε, όπως έδειξε και στις 25 Ιανουαρίου, «τον δύσκολο δρόμο». Δηλαδή να ορθώσει το ανάστημά του, να πει «δεν πάει άλλο». Και απόδειξη των επιλογών που έχουν κάνει οι δανειστές είναι το γεγονός, πρόσθεσε, ότι σε τρεις ημέρες ανέβασαν τις αξιώσεις τους κατά 3 δισεκατομμύρια!
Όπως εξήγησε εξάλλου ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι «συστημικές» πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν λόγους να εχθρεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τρέμουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κόμματα όπως το δικό μας» είπε και επικαλέστηκε δημοσκόπηση στην Αυστρία, σύμφωνα με την οποία το 25% θα στήριζε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ εάν ιδρυόταν. Δεν παρέλειψε, όμως, να απευθύνει και μία αιχμή προς τον Περισσό: ερωτηθείς για το ΚΚΕ, που διοργάνωσε χθες συλλαλητήριο, σχολίασε: «Γίνεται διαδήλωση εναντίον μιας συμφωνίας που... δεν έχουμε». Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι διαχώρισε τη θέση του από κάποιες «ακραίες», όπως είπε, θέσεις, που διατυπώνονται από συνεργαζόμενους κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια και για λόγους αυτοπροβολής.
Ν. Βούτσης: Ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα
«Τα νερά [σ.σ.: στην περίπτωση μη συμφωνίας] είναι αχαρτογράφητα και για εμάς, και για την υπόλοιπη Ευρώπη... Λύσεις υπάρχουν» δήλωσε, από πλευράς της κυβέρνησης, ο Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του -στον AΝΤ1- για «μια λύση, έστω και δύσκολη, για βιώσιμη συμφωνία». Ας επισημανθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε δημοψηφίσματος είτε εκλογών, λέγοντας επί λέξει πως «όλα είναι ανοιχτά, συγκεκριμένα οτιδήποτε προβλέπει το Σύνταγμά μας, πέραν των καταστάσεων που θα οδηγούσαν σε καταστάσεις... Ιουνιανών, όπως πριν 50 χρόνια».
Π. Σκουρλέτης: Κενό δημοκρατίας στην Ευρώπη
«Τι θα κάνουμε, θα αυτοκτονήσουμε ως λαός;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παράλληλα έκανε λόγο -στο Mega- για «κενό δημοκρατίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη» αλλά και για «πολιτικά σκόπιμη» λογική αντιποίνων. Όμως, σχετικά με διλήμματα που είναι εκτός της εντολής που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε σε αυτά η κυβέρνηση θα απαντήσει με προσφυγή και πάλι στον λαό, προειδοποίησε χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας στην ουσία των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αποκάλυψε (μέσω του «105,5»): «Εμείς επιδιώκουμε βελτίωση των δημοσίων οικονομικών κατά 3/4, με αύξηση του μεριδίου του μεγάλου πλούτου και των επιχειρηματικών κερδών, και κατά 1/4 με περικοπές. Οι θεσμοί θέλουν την αντίστροφη αναλογία».
Ν. Μανιός: Αν παιχτούν σενάρια...
Δεν θα φέρει ο πρωθυπουργός στη Βουλή μια απαράδεκτη συμφωνία (χωρίς αναφορά στο χρέος κ.ο.κ) προέβλεψε ο βουλευτής Νίκος Μανιός. Όταν ρωτήθηκε όμως -από τον "Βήμα FM"- τι θα πράξει στην περίπτωση αυτή, αν δηλαδή θα παραιτηθεί ή θα ανεξαρτητοποιηθεί, έδωσε την εξής απάντηση: «Το παραιτούμαι όχι. Το ανεξαρτητοποιούμαι θα το συζητήσω εντός του κόμματος. Δηλαδή, αν πίσω από αυτή τη συμφωνία -κάνουμε τώρα υποθετικά σενάρια, μαύρης φαντασίας- κρύβονται μυστικές συμφωνίες για μια καινούργια κυβέρνηση Παπαδήμου ή δεν ξέρω πώς τους λέγανε αυτούς... Εάν πάνε να παιχτούν τέτοιου είδους σενάρια, δεν ξέρω αν θα φύγω από τη Βουλή, γιατί να φύγω από τη Βουλή. Ο λαός με ψήφισε, επειδή είπα κάποια πράγματα. Όχι επειδή είμαι... όμορφος».
Να σταθούν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στον αγωνιζόμενο πρωθυπουργό ζήτησε με δήλωσή του, τέλος, ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης, με την ταυτόχρονη προτροπή να κλείσουν τα αυτιά τους στα «γνωστά» δελτία των τρομοκάναλων της διαπλοκής.
Δ. Στρατούλης: Τουλάχιστον ας μην τάσσονται με τους δανειστές
Απορρίπτουν τις προτάσεις των δανειστών τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Πετράκος. Και οι δύο μίλησαν χθες το πρωί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον Δ. Στρατούλη να καταγγέλλει τη μνημονιακή στάση κομμάτων και μίντια. "Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όσο αφορά στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της χώρας και του μέλλοντος του λαού μας, τουλάχιστον να μην τάσσονται με τα επιχειρήματα των δανειστών. Τουλάχιστον κάποιες δυνάμεις ή κάποια συστημικά μέσα ενημέρωσης ή κάποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να μην παίζουν τον ρόλο της 5ης φάλαγγας, χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι δεν υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου" τόνισε. "Ο καλύτερος, ο μόνος ρεαλισμός για την κυβέρνησή μας μετά τις θρασύτατες και προκλητικές προτάσεις των θεσμών, δανειστών, όπως τους λένε και όπως είναι πραγματικά, είναι η απόρριψη των προτάσεων" εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός, που επέμεινε σε λύση η οποία θα τερματίζει τη λιτότητα, θα έχει "πολύ ισχυρή ένεση ρευστότητας" και θα απομειώνει το χρέος.
Θ. Πετράκος: Η Ελλάδα δεν είναι "ψωροκώσταινα"
Ο Θ. Πετράκος απάντησε στην πρόκληση Τουσκ. "Αυτός ο λαός και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ιδεολογικός πρόγονος αυτών που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είναι 'ψωροκώσταινα'. Αυτή η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδεολογικούς προγόνους μεγάλους αγωνιστές, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι 'ψωροκώσταινα' και ένας από αυτούς ήταν ο άγρια δολοφονημένος από το μετεμφυλιακό κράτος Δημήτρης Μπάτσης" είπε και υπογράμμισε: "Αυτή η χώρα έχει δυνατότητες. Μπορεί να ζήσει και να επιβιώσει. Δεν είμαστε οπαδοί του 'Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης'. Κουβαλάμε αποσκευές αυτών που αγωνίζονται και δεν διστάζουν να προχωρήσουν μόνοι τους σε έναν σκληρό κόσμο".
Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - Κ. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ