Live τώρα    
Μεταρρυθμίσεις ζητεί από την Αθήνα η Λαγκάρντ / "Χρειάζονται βήματα των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του χρέους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταρρυθμίσεις ζητεί από την Αθήνα η Λαγκάρντ / "Χρειάζονται βήματα των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του χρέους"

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας απαιτεί όχι μόνον μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ίδιας της χώρας, αλλά επίσης βήματα από τους Ευρωπαίους πιστωτές για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στο γαλλικό περιοδικό Challenges, η οποία δόθηκε στις 18 Ιουνίου.

"Δεν μπορείς να οικοδομήσεις ένα πρόγραμμα μόνο πάνω στην υπόσχεση ότι θα βελτιωθεί η είσπραξη των φόρων, όπως ακούγαμε τα πέντε τελευταία χρόνια, με πολύ λίγα αποτελέσματα" δήλωσε στο περιοδικό. H γενική διευθύντρια του Ταμείου στάθηκε και στο ασφαλιστικό σύστημα επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αυτό είναι σε γνώση του Έλληνα πρωθυπουργού.

"Δεν πιστεύω ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Και δεν επιθυμώ ένα Grexit. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα βρισκόμασταν σε άγνωστα εδάφη και αυτό θα σήμαινε κινδύνους" ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Απαραίτητο λάθος...

Σε ερώτηση του περιοδικού σχετικά με το ότι το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει πως οι αρχικές προτάσεις του για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά σκληρές, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως "είναι υγιές ένας θεσμός όπως το ΔΝΤ να ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του".

"Το 2012 το τμήμα ερευνών μας προχώρησε σε μια γενική επανεκτίμηση ορισμένων από τις μακροοικονομικές υποθέσεις του, ιδιαίτερα το μέτρο του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος. Αποδείχθηκε πως οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές επιβάρυναν περισσότερο απ' ό,τι προβλεπόταν την ανάπτυξη. Όμως τα μέτρα που αποφασίστηκαν αρχικά θα ήταν σε κάθε περίπτωση απαραίτητα. Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία" επέμεινε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε, επίσης, πως είναι διαθέσιμη για μια δεύτερη θητεία, επικεφαλής του θεσμού.

Γερμανικό παιχνίδι για παραμονή του ΔΝΤ

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, πηγές του ΔΝΤ τόνιζαν πως το Ταμείο δεν έχει καμία πρόθεση να παραβιάσει τους κανόνες του και πρόσθεταν ότι θεωρούν πως η Αθήνα προσεγγίζει λάθος το θέμα της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως, μολονότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ αλλαγμένες από τις αρχικές, δεν παύουν να προστατεύουν τον δημόσιο τομέα που είναι ο μεγάλος ασθενής. Πιστεύουν επίσης ότι όπως είναι δομημένη η ελληνική πρόταση, δεν είναι υλοποιήσιμη, ενώ θέτουν με ισχυρό τρόπο και το θέμα της διαφθοράς.

Στην ερώτηση γιατί το Ταμείο επιμένει να "παίζει" σκληρά στη διαπραγμάτευση, οι πηγές δείχνουν προς την πλευρά του Βερολίνου, που απαιτεί την παραμονή του Ταμείου.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι εκτός Ταμείου υπενθύμιζαν πως το επόμενο έτος θα κριθεί η ανανέωση ή μη της θητείας της Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως με τα σημερινά δεδομένα και με ανοιχτό το θέμα της Ελλάδας, δεν έχει καμία τύχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0