Live τώρα    
Νέα εσωκομματικά δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ / Σφοδρή σύγκρουση Ευ. Βενιζέλου - Φ. Γεννηματά για τη διαδοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα εσωκομματικά δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ / Σφοδρή σύγκρουση Ευ. Βενιζέλου - Φ. Γεννηματά για τη διαδοχή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Σε ακόμα μεγαλύτερη περιδίνηση εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς στον απόηχο του εξαιρετικά αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος δημιουργούνται νέα εσωκομματικά δεδομένα μετά τη σφοδρή σύγκρουση στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και της Φ. Γεννηματά αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα για την εκλογή νέου πρόεδρου.

Η κόντρα που πυροδοτήθηκε φαίνεται να έχει και προεκτάσεις που αφορούν διαφορετικές θέσεις ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, με τη Φ. Γεννηματά να δείχνει με τη διάθεσή της για αντιπαράθεση (δεύτερη στη σειρά συνεδρίαση) με τον Ευ. Βενιζέλο ότι θέλει να εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία της για την προεδρία του κόμματος, διαφοροποιούμενη έντονα με τον απερχόμενο πρόεδρο.

Η ίδια δημοσιοποίησε την παρέμβασή της με τίτλο: "Η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ. Ας μην τη χάσουμε!" μετά τη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας ότι "είναι προς όφελος όλων των πολιτών, όλων των πολιτικών δυνάμεων, να φέρει καρπούς η συζήτηση με τους εταίρους που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και είναι υποχρέωσή μας να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή".

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Ευ. Βενιζέλος αν και είπε ότι στηρίζει την κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές της, επιτέθηκε εναντίον αυτής με σκωπτική διάθεση ως προς το πώς παρουσιάζει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και έσπευσε να δηλώσει δικαιωμένος για την "εθνική πολιτική του". Αφού μίλησε για "στροφή", ισχυρίστηκε ότι "η στρατηγική μας με μικρές μετονομασίες γίνεται επιτέλους δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που μας καταψήφισε...".

Διαφορά θέσεων για την εκλογή νέου προέδρου

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρέθηκε το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος για διεξαγωγή Συνεδρίου στις 15 Μαΐου και μετά από εύλογο διάστημα εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, ενώ θα έχουν προηγηθεί η σύγκληση της ΚΠΕ στις 27 Φεβρουαρίου και της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου στα μέσα Μαρτίου.

Πρότεινε να συγκροτηθεί εκ νέου το μητρώο των μελών του ΠΑΣΟΚ εν όψει της εκλογής των συνέδρων και εν συνεχεία "να διασφαλιστεί και πάλι η δυνατότητα εγγραφής μελών ενόψει της ανάδειξης του νέου προέδρου με το μητρώο να οριστικοποιείται δυο ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία". Στον αντίποδα, η Φ. Γεννηματά εξέφρασε τη "βαθιά πολιτική διαφωνία" της, υποστηρίζοντας ότι "το συνέδριο που διοργανώνεται με αυτά τα χαρακτηριστικά από τον απερχόμενο πρόεδρο δεν οδηγεί σε ανασύνταξη της παράταξης".

Επαναλαμβάνοντας την πρόταση που είχε καταθέσει και στην πρώτη μετεκλογική κοινή συνεδρίαση, Κ.Ο. και Π.Σ. ζήτησε να ακολουθηθούν οι καταστατικές διαδικασίες: Σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση αμέσως μετά και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος Καταστατικό Συνέδριο.

Εκρηκτικός διάλογος

Το εκρηκτικό κλίμα διαμορφώθηκε όταν η Φ. Γεννηματά ουσιαστικά έθεσε το ζήτημα και την ανησυχία ότι το έκτακτο συνέδριο δεν έχει αρμοδιότητες αλλαγής του καταστατικού και άρα δεν μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει την ρύθμιση που προβλέπει εκλογή νέας ηγεσίας από την βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευ. Βενιζέλος εξέλαβε αυτή την αναφορά ως υπόνοια εναντίον του ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την προεδρία και επιτέθηκε στη Φ. Γεννηματά κατηγορώντας τη ότι αυτό που λέει είναι ανήθικο και προσβλητικό και, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Χαρ. Τρικούπη, "ασύμβατο με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εξελίξεις σε σχέση με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ και την κατ' επανάληψη τονισθείσα επιθυμία του κ. Βενιζέλου να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ".

Ο Ευ. Βενιζέλος φάνηκε να αξιοποιεί αυτή τη σύγκρουση για να διασφαλίσει ότι η εισήγησή του θα "περάσει", καλώντας το Π.Σ. να συμφωνήσει με αυτή, ειδάλλως ο ίδιος θα παραιτούνταν εκείνη τη στιγμή. Κατά ορισμένες πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος της είπε ότι δεν θα επιτρέψει να φέρει πίσω στο ΠΑΣΟΚ "Παπανδρέου και Λιβάνηδες".

Το μέγεθος της σύγκρουσης διαφαίνεται και από το γεγονός ότι η Χαρ. Τρικούπη, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η μόνη που διαφώνησε στο Π.Σ. με την εισήγηση του Ευ. Βενιζέλου ήταν η Φ. Γεννηματά. Κάτι που μοιάζει και με προσπάθεια "απομόνωσης" των θέσεων που εξέφρασε η Φ. Γεννηματά, αλλά και της ίδιας προσωπικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0