Με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ "η ελπίδα έρχεται. Ο φόβος φεύγει. Η Ελλάδα προχωράει. Και μαζί της η Ευρώπη αλλάζει": αυτό τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του στην Πελοπόννησο το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά την οποία μίλησε σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις στην Κόρινθο και την Καλαμάτα και περιόδευσε στην Αργολίδα. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι η κινδυνολογία και τα ψέματα που εκτοξεύει κατά του ΣΥΡΙΖΑ βλάπτουν τη χώρα συνολικά, επισήμανε πως οι ισχυρισμοί του κ. Σαμαρά διαψεύστηκαν από τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό εμπλουτίστηκε στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε -και προέβλεψε- την αυτοδυναμία του κόμματος στις 25 Ιανουαρίου, ενώ σημείωσε πως "όσο μεγαλύτερη η δύναμη που θα μας δώσει ο λαός, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη της Ελλάδας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την επόμενη μέρα".
Σήμερα Τρίτη, ο Αλ. Τσίπρας θα περιοδεύσει στην Καβάλα, τη Δράμα και την Κομοτηνή. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της σημερινής περιοδείας του Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής: Στις 11.15 π.μ., στην Καβάλα, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Νομού Καβάλας και εκπρόσωπους του Σωματείου εργαζομένων στις Ιχθυόσκαλες, στο Εκλογικό Κέντρο ΣΥΡΙΖΑ, στην Πλατεία Καπνεργάτη. Στη 1.15 μ.μ., θα περιοδεύσει στην αγορά της Δράμας. Τέλος, στις 6.30 μ.μ., ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής.
"Στις 25 του Γενάρη ελληνικός λαός θα νικήσει. Η δημοκρατία θα νικήσει. Η αξιοπρέπεια θα νικήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Η ελπίδα έρχεται. Ο φόβος φεύγει. Η Ελλάδα προχωράει. Και μαζί της η Ευρώπη αλλάζει. Το μέλλον ξεκίνησε. Και το κρατούν στα χέρια τους όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ".
Η προπαγάνδα του Σαμαρά απέτυχε παταγωδώς
Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην προεκλογική τακτική του κ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται μια τακτική που βλάπτει την ίδια τη χώρα: "Σε τρία πράγματα επένδυσε το πρωθυπουργικό περιβάλλον το τελευταίο διάστημα. Στη φυγή καταθέσεων. Στο Grexit. Στο επονείδιστο και δυσβάστακτο χρέος. Και τα τρία δεν στρέφονταν μόνο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Στρέφονταν ενάντια στην οικονομία και τη χώρα. Και τα τρία είχαν σκοπό να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Και υπονόμευαν την αξιοπιστία της χώρας".
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως οι ισχυρισμοί του κ. Σαμαρά διαψεύστηκαν από τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: "Έχουμε λοιπόν να κάνουμε μια ανακοίνωση στον κύριο Σαμαρά. Μπορεί να τα κλάψει ήδη τα τρία αυτά τερατώδη κατασκευάσματα. Γιατί και τα τρία μάς άφησαν χρόνους. Και τα τρία τα τέλειωσαν εκείνοι ακριβώς από τους οποίους ο πρωθυπουργός περίμενε να του δώσουν το φιλί της ζωής. Οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο ξένος Τύπος. Και όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο.
Δεν υπάρχει περίπτωση Grexit δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Επικίνδυνη ανοησία το Grexit δηλώνει ο Σουλτς. Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ διακηρύσσει ο Μοσκοβισί. Καμιά διάσπαση της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει σχέδιο Β ξεκαθαρίζει ο Ντράγκι. Το Βερολίνο ανοιχτό στον διάλογο με την Αριστερά υποχρεώνεται να παραδεχτεί ο γερμανικός Τύπος. Έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος φωνάζουν όλοι οι επιφανείς διανοούμενοι της Ευρώπης.
Ακόμα και ο κ. Χαρδούβελης και ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισαν ότι η ρευστότητα στις τράπεζες δεν σχετίζεται με τις εκλογές και ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Και μόνο ο κύριος Σαμαράς της μαύρης προπαγάνδας, μαζί με τους πιο μαύρους Ευρωπαίους αυτουργούς της λιτότητας, επιμένει στο παραμύθι με τους δράκους".
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα ομόλογα του Μαρτίου
Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "οι λήξεις ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο είναι κυρίως προς το ΔΝΤ, και δευτερευόντως προς ιδιώτες. Πρόκειται για μικρά ποσά και σκοπεύουμε να πληρώσουμε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν η νέα διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, η Ελλάδα, όπως κάθε κράτος, διαθέτει διάφορα εργαλεία άντλησης βραχυπρόθεσμης ρευστότητας. Δεν πρόκειται να πράξουμε κάτι πρωτότυπο, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία που κατ' επανάληψη έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια" (συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην εφημερίδα "Real Νews" και στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή).
Ο Σαμαράς έχει δεσμευτεί για νέα μέτρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις τού κ. Σαμαρά προς την τρόικα για νέα σκληρά μέτρα: "Πιστεύει, αλήθεια, ότι υπάρχει άνθρωπος, ακόμα και ο πιο σκληρός δεξιός, που να τον πιστεύει; Πόσα ψέματα τέλος πάντων πρέπει να τραβήξει κάποιος για να καεί στο παιχνίδι του κυρίου Σαμαρά; Αντί για απάντηση, σας θυμίζω το mail Σαμαρά. Προσέξτε, όχι το mail Χαρδούβελη. Το mail Σαμαρά. Αυτό ετοιμάζεται να επιβάλει, ενώ υπόσχεται ακριβώς το αντίθετο. Σαράντα εννέα δεσμεύσεις για νέα μέτρα έχει αναλάβει. Περικοπή συντάξεων, κατάργηση επικουρικών, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, νέους φόρους και νέες απολύσεις".
Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες
Αναφερόμενος στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αγροτική πολιτική, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα παρακάτω σημεία: "Δεσμευόμαστε για την εφαρμογή μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής. Δεσμευόμαστε για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου. Εγγυόμαστε τη σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων. Εγγυόμαστε ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και χωραφιού. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη".
Τόνισε δε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά. Επίδομα σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Επίδομα στέγασης σε 25.000 οικογένειες. Δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους με σύνταξη ώς 700 ευρώ. Κάρτα μετακίνησης σε άνεργους και άπορους. Κατάργηση της εξίσωσης φόρου πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης".
"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί επίσης", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, "σε μια πολιτική ανάσχεσης της καταστροφής και επανεκκίνησης της οικονομίας. Θα αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Θα βάλουμε φραγμό στις μαζικές απολύσεις. Θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Θα καταθέσουμε σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας".
"Δεσμευόμαστε τέλος", υπογράμμισε, "μπροστά σας σε μια πολιτική κάθαρσης και δικαιοσύνης. Που θα απαλλάξει τη χώρα από το καρκίνωμα της διαπλοκής. Θα δώσει τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να εντοπίσει και να καθίσει στο σκαμνί τους αυτουργούς των σκανδάλων και της διαφθοράς. Θα επανεξετάσει τις άδειες λειτουργίας των ΜΜΕ από την αρχή και θα ελέγξει τη χρηματοδότησή τους. Θα βάλει τέλος στις φωτογραφικές ρυθμίσεις και θα επιβάλλει διαφάνεια παντού. Θα διεκδικήσει αποζημίωση του Δημοσίου από τις αμαρτωλές συμβάσεις. Θα τελειώσει μια για πάντα το πελατειακό κράτος".
Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμη Ελλάδα
Η αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μεγαλύτερη ισχύ στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές τόνισε ο Αλ. Τσίπρας: "Σας καλούμε να δώσετε για πρώτη φορά απλόχερα και χωρίς δισταγμό την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευκαιρία ολόκληρη, όχι μισή, όχι κουτσουρεμένη. Γιατί όσο μεγαλύτερη η δύναμη που θα μας δώσει ο λαός τόσο μεγαλύτερη η δύναμη της Ελλάδας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την επόμενη μέρα. Σας καλούμε, με το χέρι στη καρδιά, να δώσετε την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποκτήσει αυτοδυναμία η Ελλάδα".
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ