ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Η κίνησή του να προτείνει στον Αντ. Σαμαρά και να αποφασιστεί τελικά να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, αποτελεί το τελευταίο χαρτί του Ευ. Βενιζέλου να συγκρατήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και, έχοντας αποσπάσει τη στήριξή της, να εξαντλήσει τα περιθώρια ώστε να περιορίσει το κύμα εσωτερικής αμφισβήτησής του που αναμένεται να ξεσπάσει εν όψει των συνεδριακών διαδικασιών που ακόμα παραμένουν εξαιρετικά ασαφείς.
Aν και ως προς το σκέλος της στήριξης της κυβέρνησης είναι πιθανό να εξασφαλίσει τη συναίνεση βουλευτών που ασκούν διαρκώς κριτική στη συγκυβέρνηση, κυρίως των "παπανδρεϊκών", στο κομματικό σκέλος εκείνοι δείχνουν να αποσυνδέουν το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης από τι θα ακολουθήσει αναφορικά με τα κομματικά ζητήματα ή τις κυβερνητικές υποχρεώσεις τους στη συνέχεια.
Οι Δ. Καρύδης και Π. Ρήγας δεν έκρυψαν την ανησυχία της Χαρ. Τρικούπη ως προς τη συνοχή που θα επιδείξει η Κ.Ο. Ο εκπρόσωπος Τύπου έστειλε μήνυμα (ΑΠΕ) στους βουλευτές ότι από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης "εξαρτάται η παραμονή ή όχι της κυβέρνησης στην εξουσία" και πως "άρα πιστεύουμε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αρθούν, όπως το έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα με τεράστιο κόστος, στο ύψος των περιστάσεων". "Ο καθένας μπαίνει μπροστά στις ευθύνες του", δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. και επιχείρησε να καθησυχάσει όσους διαμηνύουν ότι δεν δίνουν "λευκή επιταγή" πως "αφού η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις και βήματα".
Εκ των πραγμάτων και δεδομένης της κριτικής που ασκεί ο Γ. Παπανδρέου και οι "παπανδρεϊκοί" βουλευτές, το βάρος της ανησυχίας του Ευ. Βενιζέλου πέφτει στη στάση που εκείνοι θα κρατήσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία, με τη "διαγραφή" όποιου διαφοροποιηθεί να αποτελεί δεδομένη κίνηση. Ένας από τους κεντρικούς "παπανδρεϊκούς" βουλευτές που έχουν εντείνει την κριτική προς κυβέρνηση και Βενιζέλο τις τελευταίες ημέρες είναι ο Θ. Μωραΐτης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ότι αυτό δεν διαφοροποιεί τη στάση του απέναντι στα κομματικά ζητήματα και στο θέμα της προεδρικής εκλογής, δηλώνοντας ότι είναι πολιτικό ζήτημα και πρέπει να συνοδευτεί με αλλαγή πολιτικής και προγραμματικής συμφωνίας.
"Μπορεί την επόμενη εβδομάδα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά συνεχίζω να ζητώ αλλαγή πολιτικής", δήλωσε (Star) και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα "μπορεί να σημαίνει ότι ίσως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για τους 180, άρα μιλάμε για μία προεκλογική περίοδο πέντε μηνών". Σε δήλωσή του στα σόσιαλ μίντια ανέφερε ότι "η ψήφος εμπιστοσύνης δεν απαντά σε κανένα πολιτικό ερώτημα και πρόβλημα" και πως "κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν το πρόβλημα στους βουλευτές". Το πρόβλημα, είπε, είναι πώς η ίδια η κυβέρνηση πορεύεται, καθώς "δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα που είναι η ανυπαρξία σχεδίου και η αδήριτη ανάγκη για αλλαγή πολιτικής". "Και βέβαια, ας μη συγχέει κανείς την ψήφο εμπιστοσύνης με την ανάγκη για μεγάλες και ριζικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ", τόνισε.
Ο Γ. Πεταλωτής, που συγκαταλέγεται μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου, μίλησε (ρ/σ Αθήνα 9.84) για προσπάθεια "προώθησης προς τα μπροστά" μετά τη διαπραγμάτευση στο Παρίσι και την "αποτυχημένη, κατά την άποψή μου, συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ". Ερωτηθείς δε εάν η κίνηση αυτή ενισχύει τη θέση του Ευ. Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ εν όψει και συνεδρίου, τόνισε: "Όχι, δεν έχω αυτή την αίσθηση. Τα θέματα στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ συγκεκριμένα". Εκτίμησε δε ότι "οι εκλογές είναι κοντά" και πως η ψηφοφορία είναι ευκαιρία για να βγουν συμπεράσματα για τις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές "που θα χρησιμοποιηθούν και εν όψει, ίσως, μιας προεδρικής εκλογής".