Live τώρα    
Άνοιξε τις πύλες του το 3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνοιξε τις πύλες του το 3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο 3ο Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το όποιο άνοιξε χθες Πέμπτη τις πύλες του στο κοινό. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, μέρα που θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώθηκε στην κεντρική συζήτηση με θέμα "Απέναντι στην ανεργία και την επισφάλεια: Η νεολαία με την Αριστερά για την ανατροπή".

Τις εισηγήσεις έκαναν ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Απόστολος Καψάλης από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μέλος της συλλογικότητας V for Voucherades, και ο Κωστής Μασούρας, νέος μηχανικός. Η συζήτηση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών νέων αλλά και μεγαλύτερων, όπως αναδείχτηκε και από τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε μετά τις εισηγήσεις.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα που φιλοξενεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στη γιορτή της, τα οποία καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα κοινωνικών, αυτοδιοικητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και άλλων τομέων. Ξεχωρίζουν τα περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ, του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της "Αυγής", η οποία θα διοργανώσει και συζήτηση την Κυριακή στον χωρο του φεστιβάλ στις 6 μ.μ., του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, της Αλληλεγγύης για Όλους, όπως και τα περίπτερα των αντιφασιστικών κινήσεων.

Από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν κυρίως τα περίπτερα της Δύναμης Ζωής, της Ανοιχτής Πόλης και του Λιμανιού της Αγωνίας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες τίτλους βιβλίων που καλύπτουν τις ανησυχίες, πολιτικές και λογοτεχνικές, όλων των ρευμάτων των Κομμουνιστικών Διεθνών.

Ξεχωριστή είναι και η παρουσία των περιπτέρων της Βενεζουέλας και της Κούβας, όπως επίσης και των παλαιστινιακών οργανώσεων. Σημειώνεται δε ότι ένα από τα θεματικά εργαστήρια του σημερινού προγράμματος εστιάζει στις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.

Το καλλιτεχνικό σκέλος της χθεσινής πρώτης μέρας περιλάμβανε την παράσταση "Ο Μαρξ στο Σόχο" του Χάουαρντ Ζιν από την ομάδα Φάντης Μπαστούνι. Η μουσική βραδιά που ήταν αφιερωμένη στο swing, φιλοξένησε συναυλίες των JazzMatazz, The Speakeasies, Swing Band, Gadjo Dilo, Penny & The Swingin' Cats. Στο λαϊκό πάλκο τραγούδησαν οι Παίδες εν Καμίνω, οι οποίοι χάρισαν ένα ανεπανάληπτο ικαριώτικο γλέντι.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

Σήμερα Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ. θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα "Πρώτη φορά Αριστερά - Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση". Εισηγούνται: Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής Ανοιχτής Πόλης, Άρης Βασιλόπουλος, δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άκης Κατωπόδης, δήμαρχος Βύρωνα, Εύη Αποστολάκη, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού - Περιφέρεια Αττικής, μέλος Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, επίσης, θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα "Όψεις του κρατικού αυταρχισμού την εποχή της 'έκτακτης ανάγκης'". Εισηγούνται: Νίκος Γιαννόπουλος, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Τασία Χριστοδουλοπούλου, δικηγόρος, Δημήτρης Μπελαντής, Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Γκοπάλ Μπαλακρισνάν, καθηγητής University of California, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του New Left Review. Παρεμβαίνει η Jessica Lenehan, μέλος της φοιτητικής ένωσης του πανεπιστήμιου La Trobe, Socialist Alternative (Αυστραλία).

Επιπλέον το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας περιλαμβάνει τα παρακάτω θεματικά εργαστήρια, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 7.30 μ.μ.: "Χορεύοντας με τον Άλλο": χοροανάλυση με την ψυχαναλύτρια και χορογράφο Σώτη Γρίβα. "Στον νόμο και στον δρόμο: Οι εξελίξεις στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής". Παρεμβαίνουν: Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος, Τάκης Γιαννόπουλος, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα - Πειραιά, Στρατής Μπουρνάζος, "Ενθέματα" "Αυγής".

"Από την ένταξη του Ελληνικού στο ΤΑΙΠΕΔ έως την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Το αστικό περιβάλλον σε κρίση". Παρεμβαίνουν: Μαρία Μάρκου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Χάρης Κωνσταντάτος, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού "Οικοτριβές". Θα παρέμβουν επίσης εκπρόσωποι τοπικών κινημάτων και συλλογικοτήτων. "Η Συμμαχία των λαών της δικής μας Αμερικής. Κούβα - Βενεζουέλα: Δέκα χρόνια μετά". Παρεμβαίνουν: Farid Fernandez, πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Osvaldo Cobacho Martinez, Πρέσβης της Κούβας, Κώστας Ήσυχος, μέλος Π.Γ., υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της σημερινής μέρας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι ηλεκτρονικοί ήχοι μπλέκουν με τη ρεμπέτικη παράδοση σε μια συνάντηση του μοντέρνου ύφους με το διαχρονικό λαϊκό τραγούδι: οι Άγνωστος Χειμώνας και Ταυ Λάθος δίνουν τη σκυτάλη στους Ιμάμ Μπαϊλντί κι αυτοί με τη σειρά τους υποδέχονται τους εκ Κωνσταντινούπολης ορμώμενους Καφέ Αμάν. Στο λαϊκό πάλκο και φέτος οι Χειμερινοί Κολυμβητές. Επίσης, θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα "Άκρων".

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Η κεντρική συζήτηση του Σαββάτου έχει θέμα "Οικοδομήστε τον τώρα! Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα". Εισηγούνται: Ευτύχης Μπιτσάκης, πανεπιστημιακός, Κώστας Δουζίνας, καθηγητής Birbeck College, Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλος, Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Παντελεάκος, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση ξεκινά στις 8 μ.μ.

Τα θεματικά εργαστήρια (ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.) περιλαμβάνουν τα παρακάτω: "Πώς αντικατοπτρίζει το θέατρο τη σημερινή πραγματικότητα και πώς ενδεχομένως την επηρεάζει". Παρεμβαίνουν: Χατίμπ Ριμ, Μαρία Καμάνη, Δημήτρης Παλιοχωρίτης, Όμηρος Πουλάκης, Γεράσιμος Γεννατάς. "Ενάντια στην γηπεδοποίηση της πολιτικής, να πολιτικοποιήσουμε τα γήπεδα". Παρεμβαίνουν: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Δεσύλλας, δημοσιογράφος.

"Οι ξένες γλώσσες και η καλλιτεχνική παιδεία ασπίδες στην εισβολή του ρατσισμού και του ναζισμού στην εκπαίδευση". Παρεμβαίνουν: Μαρία Κανελλοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Μπουγελέκας, Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, μέλος Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ, Ρίκα Ιωαννίδου, μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ιταλικής. Συνέλευση Εργαζομένων. Παρεμβάσεις από: ΕΡΤ - open, απολυμένες καθαρίστριες υπουργείου Οικονομικών, διοικητικούς πανεπιστημίων, σωματείο εργαζομένων στο Πλαίσιο - ΣΕΤΤΕΑ, σωματείο Nokia - Siemens, σχολικούς φύλακες και άλλους.

Σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ο Μαξ Κοντορόζα σκηνοθετεί και παρουσιάζει τον μονόλογο του Φ. Ντοστογιέφσκι "Υπόγειο". Επίσης θα φιλοξενηθεί η παράσταση "Αισώπου Κομιξ!" από την ομάδα Μικρός Νότος. Στην κεντρική σκηνή η Θεοδοσία Στίγκα, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Γιώργος Μαργαρίτης παρουσιάζουν μια αυθεντική λαϊκή συναυλία. Εκεί θα διαβαστούν σύντομα κείμενα του Φώντα Λάδη με θέμα τον ρόλο του λαϊκού τραγουδιού ως προνομιακού εκφραστή κοινωνικών αιτημάτων. Επίσης, κρητικό γλέντι με τους Δημήτρη Σγουρό, Δημήτρη Σιδερή, Έκτορα Κυριάκου και Γιάννη Παπατζανή, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη ρεμπέτικη σκηνή.

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., θα διεξαχθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση του φεστιβάλ, με θέμα "Συμμαχία για την ανατροπή στην Ευρώπη". Θα μιλήσουν: Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ευρωβουλευτής των PODEMOS (Ισπανία), Μαουρίτσιο Λαντίνι, γενικός γραμματέας της FIOM (Ιταλία). Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο πρόεδρος του ΚΕΑ, Πιέρ Λοράν.

Τα θεματικά εργαστήρια της τελευταίας μέρας περιλαμβάνουν τα εξής: "Η στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς και των κινημάτων στο μεταναστευτικό". Παρεμβαίνουν: Μάνια Μπαρζέφσκι, Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ, Νασίμ Λομανί, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Μαχμούτ Αμπντερασούλ, Al Masar. "Τα νέα σύνορα χαράζονται με αίμα. Το παράδειγμα της Μέσης Ανατολής και η γενοκτονία στη Γάζα". Παρεμβαίνουν: Μιχιάρ Ικτάμι πρόεδρος Παλαιστίνιων Εργαζόμενων Ελλάδας, Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Αλμπάνης, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Την Κυριακή, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σμίγουν στην κεντρική σκηνή η βαλκανική "μουσική πρωτοπορία" με την πιο αντιπροσωπευτική έκφραση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής: ο Shantel με το συγκρότημά του Bucovina Club Orkestar μας προσκαλεί σε ένα ξέφρενο χορό, ενώ ακολουθεί ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Το έδαφος προθερμαίνουν οι Shazman και οι Μelios Balkana Mama. Στο λαϊκό πάλκο, "Χορδίζοντας τον 'Ηλιο" (παράσταση με λόγο, μουσική και ποίηση) με την Αντιγόνη Μπασακάρου. Την ίδια μέρα, επίσης, η θεατρική ομάδα "Μικρός που είναι ο κόσμος" παρουσιάζει την παράσταση "Το Ταξίδι της πιο κόκκινης παπαρούνας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0