Live τώρα    
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ: / Γιώργος Σωτηρέλης: Αθροίζονται οι προτάσεις με κοινό παρονομαστή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ: / Γιώργος Σωτηρέλης: Αθροίζονται οι προτάσεις με κοινό παρονομαστή

Οι προτάσεις αθροίζονται, η συζήτηση πρέπει να αφορά το συγκεκριμένο ψηφισθέν νομοσχέδιο και τίποτε άλλο και η Ολομέλεια της Βουλής πρέπει να συγκληθεί αμέσως: αυτή είναι με δύο λόγια η επιστημονική προσέγγιση του Γιώργου Σωτηρέλη, έτσι όπως τη δημοσιοποίησε στον Ρ/Σ «Αθήνα 9.84».

Αναλυτικά, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου υποστήριξε: "Η πρόταση που μπορεί να υποβληθεί, εν προκειμένω, είναι μία μόνο, διότι η συνταγματική αυτή διαδικασία αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο. Δηλαδή, ένα νομοσχέδιο υποβάλλεται στη Βουλή, ψηφίζεται με τη διαδικασία που προβλέπεται και μετά πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ένα μήνα καιρό, είτε να το αναπέμψει είτε να το στείλει για ΦΕΚ. Εάν λοιπόν τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και γίνει ψηφισμένο νομοσχέδιο υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε αναστέλλεται αυτή η διαδικασία και ενεργοποιείται η διαδικασία του άρθρου 44 για το δημοψήφισμα.

Επομένως" -όπως συμπέρανε- "η μόνη πρόταση που μπορεί να υποβληθεί αφορά το ψηφισμένο νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας. Άρα, συνταγματικά, μόνο μία εκδοχή υπάρχει. Να υποβληθεί πρόταση για δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όλα τα άλλα που λέγονται για προηγούμενους νόμους κ.λπ., δεν είναι εφικτά κατά το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει δημοψήφισμα για νόμους, παρά μόνο για ψηφισμένο νομοσχέδιο», κατά την κρίση του Γ. Σωτηρέλη.

"Κοινός παρονομαστής" -διευκρίνισε- "θα είναι οπωσδήποτε η πρόταση δημοψηφίσματος γι' αυτό το νομοσχέδιο. Επομένως, από τη στιγμή που υπάρχει κοινός παρονομαστής, συγκεντρώνονται -κατά την άποψή μου- 120 υπογραφές ούτως ή άλλως. Αθροίζονται μάλλον. Και αν είναι 120, τότε θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια και εκεί θα διατυπωθούν και τα ερωτήματα και θα αποσαφηνιστούν όλα. Δεν είναι τόσο σύνθετη η διαδικασία όσο ακούγεται. Απλώς θα υπάρξουν διαφορετικές προτάσεις, αλλά προς την ίδια κατεύθυνση", εξήγησε ο συνταγματολόγος.

Ερωτηθείς, τέλος, για το πότε πρέπει να συνεδριάσει η Ολομέλεια, αφού δηλαδή διαπιστωθεί ότι 120 βουλευτές ζητούν την ειδική συνεδρίαση, ο Γ. Σωτηρέλης ανέφερε: «Κανονικά θα πρέπει να υπάρξει Ειδική Σύνοδος της Βουλής. Συγκαλείται δηλαδή η Ολομέλεια και μετά επανερχόμαστε στην προηγούμενη κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0