Να κάνει το μαύρο - άσπρο επέλεξε για άλλη μία φορά η κυβέρνηση, αναφορικά με τον αποκλεισμό μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η Αυγή, το Κόκκινο, το Documento, ο Ριζοσπάστης, η Δημοκρατία κ.ά. από τη συνέντευξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας απαντώντας σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ, σχετικά με τον αποκλεισμό των εν λόγω ΜΜΕ ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, παρά το γεγονός ότι η συνέντευξη κράτησε πάνω από 2 ώρες και 20 λεπτά.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε δε την ανάγκη να δοθούν ερωτήσεις σε περιφερειακά Μέσα ενημέρωσης λες και αυτό αποτελεί δίλημμα. Έφτασε δε στο σημείο να επικαλεστεί «γεωγραφικά κριτήρια» και «αναλογική εκπροσώπηση εφημερίδων, ραδιοφώνων και ηλεκτρονικών Μέσων.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε μια προσπάθεια να απεμπολήσει κάθε κριτική περί επιλογής εύκολων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι υπήρξαν μέσα ενημέρωσης που απηύθυναν ερώτηση και «τα οποία κάνουν σφοδρότατη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση».
Τέλος αξίζει να σχολιαστεί το γεγονός ότι ο κ. Μαρινάκης δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει πρωτοβουλίες «για την στήριξη των δημοσιογράφων και των Μέσων» οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο «δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη κυβερνητική περίοδο».
Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εάν η λίστα Πέτσα ήταν μια πρωτοβουλία οικονομική στήριξης μέσων ενημέρωσης, αναρωτιόμαστε από πού προκύπτει η στήριξη των δημοσιογράφων; Εκτός εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ταυτίζει τους δημοσιογράφους με τα ΜΜΕ που εργάζονται.
Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση του Π. Μαρινάκη:
- Κύριε Εκπρόσωπε, στην συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν έλαβαν τον λόγο για να θέσουν ερωτήσεις Μέσα, όπως το Documento, η Αυγή, ο Ριζοσπάστης, η Δημοκρατία κ.ά. Μέσα, δηλαδή, που ασκούν έλεγχο στην Κυβέρνηση. Για ποιον λόγο αποκλείστηκαν τα συγκεκριμένα Μέσα και τι φοβήθηκε ο Πρωθυπουργός;
«Δεν αποκλείστηκε κανένα Μέσο, δεν υπήρξε κάποιος φόβος. Δόθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις. Όλα τα Μέσα ασκούν έλεγχο στην Κυβέρνηση, αυτή είναι η δουλειά των Μέσων. Και άμα δει κανείς και Μέσα που ρώτησαν, ρώτησαν μια σειρά από Μέσα, τα οποία κάνουν και σφοδρότατη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση. Μην τα χαρακτηρίσουμε και μην τα ονοματίσουμε, γιατί αυτό παραπέμπει σε πολιτικούς άλλων χώρων, που αναρτούν φωτογραφίες συναδέλφων σας και κατηγορούν Μέσα.
Επειδή τυχαίνει να έχω τον τιμητικό ρόλο και το χαρτοφυλάκιο του Τύπου, να σας θυμίσω ότι και στην καθιερωμένη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, η Κυβέρνηση, γιατί εγώ δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου, εκπροσωπώ τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, δέχεται όσες ερωτήσεις θέλετε, όπως οφείλει να κάνει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και για την στήριξη των δημοσιογράφων και των Μέσων, νομίζω ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη κυβερνητική περίοδο. Από εκεί και πέρα, σε μια συνέντευξη Τύπου, όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή έχει και συγκεκριμένο χρόνο και συγκεκριμένη διάρκεια, υπάρχει ένας περιορισμός των ερωτήσεων. Υπάρχει η ανάγκη εκπροσώπησης των περιφερειακών Μέσων. Άμα δείτε, μάλιστα, και συγκριτικά στοιχεία, ευτυχώς πλέον, όλο και περισσότερα περιφερειακά κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα κάνουν ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό. Είναι τα Μέσα της Θεσσαλονίκης, γιατί γίνεται στην Θεσσαλονίκη η συνέντευξη Τύπου αυτή.
Ο στόχος είναι κάθε χρόνο να δεχόμαστε και περισσότερες ερωτήσεις και να ρωτούν όλο και περισσότερα Μέσα. Αλλά δεν είναι, πρώτον, η μοναδική ευκαιρία και, δεύτερον, αν δείτε, – το ξαναλέω-, δεν ρώτησαν Μέσα τα οποία μπορεί να θεωρεί κανείς ότι είναι φιλοκυβερνητικά.
Το αντίθετο μπορώ να πω. Ρώτησαν όλα, αναλογικά, όσο περισσότερα Μέσα, και με γεωγραφικά κριτήρια και με μια αναλογική εκπροσώπηση των εφημερίδων, των ραδιοφώνων, των ηλεκτρονικών Μέσων και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».