Ολοένα και αυξανόμενη είναι η διείσδυση των ξένων funds στην ελληνική οικονομική ζωή, απ' αρχής του Μνημονίου και έπειτα, καθώς, ως φαίνεται, "μυρίζουν" την κατάλληλη στιγμή το... αίμα. Επί της ουσίας κάποια ξένα επενδυτικά κεφάλαια πήραν στα "χέρια" τους τη Eurobank και μάλιστα σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, ενώ η παρουσία τους σε ελληνικές επιχειρήσεις επεκτείνεται.
Τελευταίο δείγμα αποτελεί η πώληση του 10% της ΕΥΔΑΠ, που αντιστοιχεί σε 10,64 εκατομμύρια μετοχές, στην οποία προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω πακέτου στο Χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα είχε «κληρονομήσει» ανάλογο πακέτο μετοχών από την ATE. Αγοραστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δυο μεγάλα ξένα hedge funds με έντονη παρουσία στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Πρόκειται για το Paulson & Co και το Baupost. Το πρώτο μάλιστα φέρεται να ανήκει στον κ. Τζον Πόλσον, ο οποίος είχε βγάλει κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ "ποντάροντας" προ ετών στην ελληνική χρεωκοπία. Φυσικά, οι συγκεκριμένες "κινήσεις" ενδέχεται να εντάσσονται στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ενδεχόμενο το οποίο προκαλεί εύλογα σφοδρές αντιδράσεις από πάρα πολλές πλευρές. Και αυτό γιατί, πρώτον, η εταιρεία εμπορεύεται ένα κοινωνικό αγαθό και, δεύτερον, αποτελεί μία από τις υγιέστερες εταιρείες του Δημοσίου, με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, οπότε δε θα έπρεπε να οδηγηθεί σε "ξεπούλημα".
Διανομή μερίσματος
Την ίδια ώρα, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ ψήφισε την καταβολή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή. Το μέρισμα θα καταβληθεί στις 13 Μαΐου και η αποκοπή του θα γίνει στις 5 Μαΐου.
Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Αντώνης Βαρθολομαίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων σημείωσε: «Με βάση την παρούσα σύμβαση, η ΕΥΔΑΠ αγοράζει δωρεάν το νερό και ως αντιστάθμισμα συντηρεί το υπάρχον δίκτυο. Εάν υπάρξει κάποια διαφορετική συμφωνία, τότε θα απαιτηθεί και η σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ, ενώ το θέμα θα τεθεί προς ψήφιση σε γενική συνέλευση της εταιρείας».
Γ.Α.