Με βήμα... σημειωτόν συνεχίζονται οι συναντήσεις των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς για άλλη μια φορά χθες δεν υπήρξε συμφωνία για τις ομαδικές απολύσεις και τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν όσον αφορά τις απολύσεις ότι η κατάργηση του υπουργικού βέτο θα πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή να ψηφιστεί από τη Βουλή, κάτι που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση τουλάχιστον στην παρούσα προεκλογική συγκυρία. Επιπλέον οι δανειστές ζητούν τώρα την άμεση εφαρμογή των απολύσεων από την επιχείρηση, με απλή ενημέρωση της απόφασής της και χωρίς έγκριση από το υπουργείο Εργασίας, ενώ κυρίως το ΔΝΤ ζητεί και την αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού απολύσεων που σήμερα είναι στο 5%.
Η γραμμή "άμυνας" του υπουργού Εργασίας στο θέμα των απολύσεων εξαντλείται στη γνωστή πρόταση για "ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και ταυτόχρονη ανάθεση της αρμοδιότητας να εγκρίνει ομαδικές αποφάσεις, στον εκάστοτε γενικό γραμματέα εργασίας" τονίζοντας ότι έτσι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο γίνεται πιο ευέλικτο και παρακάμπτεται επίσης το υπουργικό βέτο, όπως ζητούν οι δανειστές.
Ανοιχτό επίσης παραμένει το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Αν και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στη μείωση των εισφορών κατά 3,9 μονάδες εφάπαξ από τον προσεχή Ιούλιο η τρόικα δεν εγκρίνει την μείωση κατά 1 μονάδα και των εισφορών των εργαζομένων, δηλαδή ζητεί οι μειώσεις να αφορούν εξ ολοκλήρου τις εργοδοτικές εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα εκτιμά ότι η "τρύπα" που θα προκύψει στα ασφαλιστικά ταμεία θα προσεγγίσει τελικά το 1 δισ. ευρώ και δεν θα είναι τελικά 700 έως 800 εκατ. Ευρώ, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας. Επίσης δεν έχει δεχθεί ότι έστω και μέρος αυτής μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της ανεργίας και μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Μετά τη συνάντηση πηγές του υπουργείου Εργασίας έκαναν λόγο για "ουσιαστική συζήτηση για τα δύο καυτά θέματα, τις ομαδικές απολύσεις και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών", εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι "είμαστε πάρα πολύ κοντά και στα δύο θέματα".