Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τετράωρη συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τις ομαδικές απολύσεις. Πάντως, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες, καθώς "στόχος και σκοπός μας είναι να βρεθούμε σε έναν κοινό δρόμο".
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου από το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις απόψεων σχετικά με το πώς ακριβώς αυτό θα επιμεριστεί αλλά και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.
Διυπουργική σε εξέλιξη, το απόγευμα συνάντηση Προβόπουλου-τρόικας
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα ευρεία διυπουργική συνεδρίαση στο υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συσκέψεων ενόψει των νέων ραντεβού που έχουν οριστεί με την τρόικα. Συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου και εκπρόσωπος από το υπουργείο Τουρισμού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ίσως, στη συνέχεια παραστεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, με τους επικεφαλής της τρόικας με αντικείμενο τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επεξεργάσθηκαν το Σαββατοκύριακο τα μεγέθη της άσκησης της Blackrock, αλλά και τα πορίσματα των ανεξάρτητων ερευνών των Ernst &Young και Rothchild τα οποία και θα εξεταστούν στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γ. Προβόπουλο.
Την Πέμπτη ή την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών είναι της τάξεως των 6-6,6 δισ. ευρώ.