Live τώρα    
Οι φόροι στα αεροδρόμια πρέπει να είναι προσεγμένοι και ανεκτοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι φόροι στα αεροδρόμια πρέπει να είναι προσεγμένοι και ανεκτοί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους τις αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων στη χώρα μας, φοβούμενες τη ραγδαία αύξηση των τελών, που επιβαρύνουν τις ίδιες και τους επιβάτες τους, καθώς το "κακό" προηγούμενο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών συνιστά παράδειγμα προς αποφυγήν και, εν αναμονή υπογραφής νέας σύμβασης με τον διαχειριστή του αεροδρομίου, τονίζουν ότι πρέπει να ρυθμιστούν οι χρεώσεις.

Στην αποκλειστική συνέντευξη, που δημοσιεύει σήμερα η "Α", με τον European Director της Easyjet, Μάικ Κάμπελ, που βρέθηκε στην Αθήνα, ο ίδιος τονίζει: "Αν και δεν είναι δικιά μου δουλειά να μιλήσω για τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορώ να σας πω ότι το κόστος των φόρων πρέπει να είναι σωστό, όπως επίσης η εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και της αεροπορικής εταιρείας".

Παράλληλα, ο Μάικ Κάμπελ υπογραμμίζει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις χρεώσεις των ελληνικών αεροδρομίων, γιατί "δεν είναι σωστό η Easyjet να πληρώνει τέλη προσγείωσης όσο θα κόστιζε σε μια εταιρεία που το αεροσκάφος θα παρέμενε στο αεροδρόμιο επί 2 ώρες. Οι φόροι πρέπει να είναι προσεγμένοι και ανεκτοί". Αναφερόμενος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών σημειώνει, πάντως, πως "με τη διοίκησή του αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε για να βρούμε ικανοποιητικές λύσεις".

Ως προς τις υποδομές, ο ίδιος τονίζει: "Σε κάποια άλλα αεροδρόμια, εκτός Αθηνών, που δεν θέλω να τα κατονομάσω, η επιχειρησιακή τους δυνατότητα χρειάζεται δουλειά και βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πελατών, στην πρόσβαση για επιβίβαση και αποβίβαση κ.ά., ώστε να είναι αντίστοιχα με άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια".

Ωστόσο, ο Μάικ Κάμπελ εκτιμά ότι, παρά την πτώση της ζήτησης στα πρώτα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα παραμένει ένας ισχυρός ταξιδιωτικός προορισμός, εξηγώντας ότι αν και για το 2013 καταγράφηκε μικρή πτώση, για το 2014 "περιμένουμε να υπάρξει άνοδος και γι' αυτό έχουμε βάλει νέες πτήσεις από το Αμβούργο στην Αθήνα και τέτοιου τύπου κινήσεις θα βοηθήσουν την άνοδο". Αξίζει να σημειωθεί ότι η αεροπορική εταιρεία φέτος θα ενισχύσει την παρουσία της με 5 νέα δρομολόγια μεταξύ των οποίων και τα Νάπολη - Μύκονο και Νάπολη - Κέρκυρα.

Πάντως, επισημαίνεται και η ανταγωνιστική σχέση με τις μισθωμένες πτήσεις των τουριστικών οργανισμών (πτήσεις charter), αφού όταν έχουν αυξημένη ζήτηση για έναν προορισμό, επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αεροσκάφος μεγαλύτερης χωρητικότητας, αλλά με αυτό τον τρόπο επιβαρύνονται οι υποδομές του αεροδρομίου και τέτοιου τύπου κινήσεις δεν συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Απεναντίας, όπως σημείωσε ο Μάικ Κάμπελ, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι υποχρεωμένες να δοκιμάζουν κάθε χρόνο νέα δρομολόγια, επεκτείνοντας το δίκτυό τους σε περιοχές που οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δεν πλησιάζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0