Live τώρα    
Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 "βλέπει" ο Γ. Προβόπουλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 "βλέπει" ο Γ. Προβόπουλος

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014 εξέφρασε μιλώντας στο 7ο Ελληνοαλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε χθες στα Τίρανα παρουσία εκπροσώπων του τραπεζικού και επιχειρηματικού κλάδου από τις δύο χώρες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένο πρακτορείο ειδήσεων, είχε αναφερθεί και στα "κακά"σενάρια που επεξεργάζεται η BlackRock για να πραγματοποιήσει τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία κάνουν λόγο για συνέχιση της ύφεσης ώς και το 2015!

Στην ομιλία του ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στις ισχυρές και διευρυνόμενες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθώς και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνιστά στρατηγική επιλογή που συνδέεται με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, κάποιες συγχωνεύσεις μπορεί να είναι απαραίτητες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν μερίδια αγοράς που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία τους.

Τι θα γίνει με την ΑΜΚ της Eurobank

Την ίδια ώρα, το "πράσινο φως" για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ της Eurobank έδωσε η τρόικα. Δεδομένου ότι με τα νέα stress tests ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχωρήσει κοντά στο 7%, ίσως και λίγο χαμηλότερα, η δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου των 2 δισ. ευρώ είναι άκρως επιβεβλημένη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί από ιδιώτες μετόχους, ενώ το ΤΧΣ θα έχει option συμμετοχής, δηλαδή θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετα στην αύξηση κεφαλαίου. Αναφορικά με την τιμή της αύξησης, η τρόικα συμφώνησε να πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς εφόσον αλλάξει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο η νέα παράμετρος που τέθηκε είναι ότι στρατηγικός επενδυτής μπορεί να είναι τράπεζα ή fund από το εξωτερικό, αλλά και από την Ελλάδα, γεγονός το οποίο δε μπορεί να αποκλείσει την Εθνική Τράπεζα.

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0