Ψίχουλα για την αντιμετώπιση των 5,5 εκατ. ανέργων αποφάσισαν να δώσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Σύνοδο Κορυφής, την ίδια ώρα που και ο Αντώνης Σαμαράς συμφωνεί σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή κουπονιών, επαναλαμβάνοντας την πολιτική των stage στον ιδιωτικό τομέα αυτή την φορά.
Συγκεκριμένα για την διετία 2014-2015 οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν "διατεθειμένοι" να μοιράσουν το ιλλιγγιώδες ποσόν των 6 δισ. ευρώ σε 13 χώρες της ΕΕ, που κατά δήλωσή τους αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την ανεργία των νέων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, που η ανεργία αγγίζει το 27% και των νέων το 70%.
Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς από την Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά». Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό τόνισε ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για «το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης» που απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην συνεργασία με την Task Force, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και τα προγράμματα «Voucher» των 35.000 για τα οποία δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη δεσμευμένοι πόροι από το ΕΣΠΑ (διαβάστε αναλυτικά αύριο στην ΑΥΓΗ).
ΣΥΡΙΖΑ: Προγράμματα-ασπιρίνη για την ανεργία των νέων της Ελλάδας
"Ο κ. Σαμαράς στην Ευρώπη προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για τη νεολαία, στη δε Ελλάδα καταδικάζει την πλειοψηφία των νέων, που δεν επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης, στη φτώχεια και την ανεργία", σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως "μετά τις εξοργιστικές υποσχέσεις περί δωρεάν wi-fi, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει προγράμματα-ασπιρίνη για την ανεργία των νέων, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να απαντήσουν στα πρωτοφανή προβλήματα επιβίωσης, σπουδών και εργασίας που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα και οφείλονται αποκλειστικά στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας".
Η.Β.